Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

DOM NA SFINGI Do sada preminuo 31 korisnik

23.12.2020. 10:37


Među svakodnevnom statistikom o novooboljelima i preminulim osobama od koronavirusa u Zadarskoj županiji, ističe se Dom za stare i nemoćne Zadar. Jučer je objavljeno da je preminulo dvoje korisnika Doma na Sfingi.
Za komentar o cijeloj situaciji upitali smo Marka Buljata, ravnatelja Doma za stare i nemoćne Zadar, koji je i sam u samoizolaciji.
– Ulazak virusa u Dom bio je prije mjesec dana i od tada radimo sve što je u našoj moći i poduzimamo sve mjere kako bismo spriječili daljnje širenje virusa. Trenutačno imamo 48 zaraženih korisnika, korisnici svakodnevno izlaze iz bolesti (do sada se oporavilo njih 88), a broj novooboljelih je manji. Nažalost, ima i preminulih korisnika, preminuo je 31 korisnik, navodi Buljat.
S obzirom na povećani broj novooboljelih u početku izbijanja virusa, kako dodaje Buljat, morali su jedan kat ustanove organizirati za skrb o covid pozitivnim korisnicima.
– Napravili smo to kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa grupiranjem zaraženih korisnika na jednom mjestu te kako bismo oboljelima pružili odgovarajuću skrb, pojasnio je Buljat.
S obzirom da je poznato kako je i velik broj djelatnika bio pozitivan na virus, do prekjučer njih 28, upitali smo Buljata kako su uspjeli organizirati posao, s obzirom da su zahtjevi veći, a raspoloživih djelatnika je manje.
– Na našu zamolbu, Ministarstvo za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku, kao i Ministarstvo zdravstva je dalo suglasnost Stožeru Zadarske županije, za privremenu mogućnost prelaska na ispomoć radnika iz sustava zdravstva u sustav socijalne skrbi. Određeni broj zamjena za radnike koji su odsutni smo uspjeli organizirati u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Djelatnici koji su ostali i radili dali su i daju svu svoju snagu, bezgranično vrijeme i volju kako bi pokrili nedostatak radnika, zaključuje Buljat.


»Na našu zamolbu, Ministarstvo za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku, kao i Ministarstvo zdravstva je dalo suglasnost Stožeru Zadarske županije, za privremenu mogućnost prelaska na ispomoć radnika iz sustava zdravstva u sustav socijalne skrbi«
Marko BULJAT