Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

GRADSKO VIJEĆE Dukić: Nastojat ćemo što prije zatvoriti deponij u Diklu

23.12.2020. 10:43


 
Elektronska sjednica Gradskog vijeća jučer se odvijala u vrlo otežanim uvjetima s obzirom da je dolazilo do učestalih prekida te da je prijenos ponekad bio bez slike ili zvuka. Oporbeni vijećnici stoga su prigovarali na ovakav način održavanja sjednice, zbog čega su neki dobili i opomenu. Najglasniji je u svojim prigovorima bio vijećnik Akcije mladih, Ante Rubeša, koji je na početku sjednice čak pustio pjesmu Jure Stublića »U Čikagu su gangsteri opljačkali narod cijeli«…, ali i često vikao na predsjednika Gradskog vijeća Zvonimira Vrančića, govoreći mu: »Zvone, ne ide nam ovo, idemo iz početka«.
Zbog puštanja glazbe i dovikivanja, Vrančić mu je dao opomenu, no Rubešu to nije smirilo, naprotiv, doviknuo je da »samo traži svoja prava«.


Dvije opomene Rubeši
– Vi ometate rad Vijeća ovakvim radom, zašto nismo išli u dvoranu ili i na neku livadu, a ne ovako poručio je Rubeša i zaradio i i drugu opomenu te i isključenje s prvog dijela sjednice.
Međutim, na povredu poslovnika upozorio je i SDP-ov vijećnik Erol Gaši poručujući predsjedniku Gradskog vijeća:
– Ne čujem vas, kao ni vi mene i ne znam u kakvim uvjetima čuju drugi vijećnici. Vijećnicima se mora najprije osigurati normalan rad da bismo mogli glasovati, kazao je Gaši.
Na loše uvjete održavanja elektronske sjednice na početku Aktualnog sata upozorio je i njegov stranački kolega Jure Zubčić koji je imao i dva pitanja za gradonačelnika Branka Dukića: »Jeste li svjesni da ste vi i HDZ natjerali naše Zadranke i Zadrane da kažu doviđenja Zadru«, pitao je Zubčić, dok se drugo pitanje odnosilo na deponij u Diklu.
– Dok se dovrši Centar u Biljanima, hoće li Dikljanima trebati maske i nakon što pandemija prođe i na temelju čega je Inspektorat donio odluku o zatvaranju deponija u Diklu, pitao je SDP-ovac.
Gradonačelnik mu je odgovorio kako »ne zna o kojem se gradu priča jer, statistički gledano, Zadar nikad nije imao više stanovnika nego danas«.


Gaši: Forum je privatno vlasništvo
– Imamo i blagi porast broja prvašića, što znači da svakome dajemo mogućnost da raste i razvija se te ne vidim problema u tome što netko želi živjeti u inozemstvu. Što se tiče odlagališta, jasan je stav Grada Zadra da se što prije zatvori odlagalište, što je svima nama imperativ. Ali je nelogično da se tako brzo zatvori odlagalište, u sljedećih godinu dana, da, možda i prije. Grad je spreman razmotriti sve opcije jer želimo da taj proces prođe što bezbolnije. U dogledno vrijeme, što prije, nastojat ćemo zatvoriti deponij kod Dikla, poručio je Dukić.
Usljedio je novi zastoj zbog kojega je Vrančić sa sjednice isključio i vijećnika Akcije mladih, Kristijana Kotlara, pojašnjavajući kako su se »i kod njega okupili ovi koji ometaju Aktualni sat«.
Zanimljivo pitanje postavio je SDP-ov Erol Gaši podsjećajući gradsku vlast da je Županijski sud potvrdio presudu Općinskog suda u Zadru kojom je Forum privatno vlasništvo 45 potomaka.
– Jeste li stupili u kontakt s njima i koji je plan, odnosno hoće li netko sutra tu posaditi pamidore, pitao je Gaši kojega je zanimalo i što Grad radi da rastereti obrtnike.
Je li Bili brig siguran?
Dukić mu je odgovorio.
– Svi znamo da Grad Zadar zadnjih godina aktivno radi na uknjiženju svih trgova i to ćemo raditi i ubuduće. Grad Zadar je UNESCO-ova baština pod velikom konzervatorskom zaštitom, tu se ništa neće graditi, ali ću vam odgovoriti pismeno nakon konzultacije. Što se tiče vašeg prijedloga za poduzetnike, dapače, sve razmatramo i zajednički donosimo neke odluke kako bi rasteretili naše obrtnike i ugostitelje, naglasio je gradonačelnik, na što mu je Gaši poručio kako se treba aktivno uključiti u slučaj ove presude jer te su parcele pravomoćno sada privatna vlasništva tih osoba i više nema vremena za čekanje.
Još jedna SDP-ova vijećnica, Jelena Jelavić, uključila se u Aktualni sat pitanjem o tome što zapravo radi Vijeće za prevenciju kriminaliteta. Naime, vijećnicu je zabrinuo najnoviji slučaj paleži kontejnera na Bilom brigu kada je potpuno izgorio i osobni automobil.
– Već dulje vrijeme na Bilom brigu se pale kontejneri, stalne su i pljačke malih trgovina i nedozvoljena upotreba pirotehničkih sredstava. Moje je pitanje kada se zadnji put sastalo zadarsko Vijeće za prevenciju kriminaliteta i je li Bili brig sigurna četvrt?
Dukić je i sam osudio nedozvoljeno korištenje pirotehnike, kao i paljenje kontejnera, naglašavajući kako je Zadar ipak siguran grad.




Prvaci u povlačenju EU novca
SU-ova vijećnika Duška Vukovića zanimalo je imaju li gradski upravni odjeli i agencije spremljene projekte za iduće financijsko razdoblje u povlačenju EU sredstava i zašto Ortopedska bolnica u Biogradu nije u ulozi covid bolnice, spominjući i primjer Doma za starije i nemoćne na Sfingi.
Dukić mu je pojasnio kako je Zadar prvak u povlačenju EU sredstava i mnogi su projekti upravo u realizaciji, a što se tiče bolnice, smatra kako treba prepustiti stručnjacima da oni odrede hoće li nešto postati covid bolnica.
U nastavku je odgovarao i na pitanje o kadrovskim stanovima Grada pojašnjavajući kako tu svima izlaze ususret, ali »kada daju nešto, u to se mora i uložiti. Obrazlagao je i rad Turističke zajednice ističući kako smo, unatoč primjedbama vijećnika, od sezone izvukli maksimum.
Vijećnik Akcije mladih i Mosta, Duje Stanišić, pažnju je pokušao privući nemuštim pitanjem gradskoj vlasti: »Je li vas sram da se svakim danom potvrđuje da je Zadar grad korupcije i nepotizma?«


Policija radi vrhunski posao
– Ne znam jeste li ikad čuli aferu u vezi grada ili mene, ja nisam čuo ni za jednu koruptivnu aktivnost u gradskoj vlasti. Da nema kriminala, grad ove veličine ne bi imao ni policiju, ali je sigurnost u gradu na vrlo visokoj razini i nemamo kriminalnog miljea. Naša policija radi vrhunski posao, odgovorio mu je Dukić.
Iako je na dnevnom redu sjednice bila i točka »Prijedlog Odluke o davanju financijske pozajmice Hrvatskom nogometnom klubu Zadar«, SDP-ov vijećnik Daniel Radeta još na Aktualnom satu upozorio je na davanje pozajmice od 2,5 milijuna kuna ovom klubu.
– Dok istodobno svim drugim sportskim udrugama umanjujete sredstva za 30 posto, udruzi bez imovine daje se pozajmica od 2,5 milijuna kuna. Svjesno se krši zakon financiranjem kluba koji je u Županijskoj ligi i nije niti u registru sportskih klubova. Gradonačelniče, osjećate li imalo srama zbog donošenja ovako nemoralnih i protuzakonitih odluka, pitao je Radeta.


Grad je uvijek bio na strani NK Zadar
– Ne očekujem od gospodina Radete da će nas razumjeti u odlukama o razvoju sporta ili nogometa. Uvijek ste nas napadali zbog NK Zadra i govorili da nešto treba napraviti. Sada kada smo preuzeli odgovornost za njegov razvoj, opet ste protiv. Grad je uvijek bio na strani NK Zadar želeći ga spasiti, nije ga gurao u stečaj, ali smo zaključili da ne može davati direktno sredstva, a da ne znamo gdje su utrošena, poručio je gradonačelnik, no Radeta je još jednom upozorio kako Grad daje sredstva udruzi koja još uopće nije u registru, i to »ljudima koji su klub odveli u stečaj«.
Situaciju oko pozajmice stoga je, na Dukićev prijedlog, pojasnio gradski pročelnik za unutarnju reviziju, Krešimir Karamarko, ujedno član Nadzornog odbora NK Zadar.
– Pozajmice su uobičajeni oblik poslovanja i nisu zabranjene zakonom, svatko ju svakome može dati. Nije se išlo na sponzorstvo jer postoji privatni investitor zainteresiran za strateško partnerstvo. Da nije pandemije oni bi već bili došli na dogovor, očekujemo da će doći početkom iduće godine, a kad se dogovore svi uvjeti, vidjet će se kako će se vratiti. Pozajmica se može vratiti kroz dionice u budućem dioničkom društvu ili kroz sponzorske ugovore kasnije, zaključio je pročelnik.


Malta: Tko Gradu dostavlja dezinficijense?
Nezavisni vijećnik s liste Mosta, Mladen Malta, na prošloj sjednici Gradskog vijeća pitao je tko Gradu Zadru dostavlja dezinficijense i ostale potrepštine za borbu protiv epidemije, međutim, nije zadovoljan odgovorom.
– U odgovoru koji sam dobio prepoznajem vašu nadaleko poznatu kuhinju na čelu s pročelnikom za školstvo, Josom Nekićem. Među dostavljačima je tvrtka Premium plus u vlasništvu Tomislava Zelića i Stipe Bjeliša. Je li ovo politička kupovina oporbenih vijećnika za političku lojalnost vašoj stranci? Samo da vas podsjetim, gradonačelnik Vukovara, Željko Sabo, zbog ovakvih je stvari sedam mjeseci bio u zatvoru. Je li vam neugodno na ovaj način blatiti ime Zadra, pitao je Malta gradsku vlast.
Odgovorio mu je prozvani pročelnik Nekić.
– Čudim se gospodinu Malti zbog ovakvih zaključaka budući da se iz ovog dopisa vidi od koliko različitih firmi naše škole zadužuju potrepštine. Sve ove nabave škole su samostalno naručile, maske, rukavice, dezinficijensi i toplomjeri nabavljaju se od osam različitih dobavljača, što znači da vode računa o svakoj kuni, tako da njegovi zaključci nisu korektni, poručio je Nekić.


Dragić: Stanje u Domu za stare i nemoćne je izrazito teško
SDP-ova vijećnica Irena Dragić upozorila je na situaciju u zadarskim domovima.
– Stanje u zadarskom Domu za stare i nemoćne je izrazito teško, osoblje je na mukama, a obitelji su očajne. Novim zakonom broj korisnika domova bit će smanjen, a u zadarskoj Gradskoj upravi godinama se ništa ne čini te od izgradnje novog doma nema ništa, kao ni od pomoći privatnim domovima, što će ubrzo biti veliki problem. Milijune smo davali kapom i šakom, iako bi bilo pametnije da smo izgradili dom za dostojanstvenu starost brojnih naših sugrađana, poručila je Dragić, a gradonačelnik joj je odgovorio kako su domovi u nadležnosti Zadarske županije i države.
– Ali, dapače, ako nam se u proračunu otvori prostor u narednim godinama kada očekujemo mogućnost kandidiranja za EU fondove, iskoristit ćemo to. Grad je i sada aktivan na tom planu, pojasnio je Dukić.


»Ne znam jeste li ikad čuli aferu u vezi grada ili mene, ja nisam čuo ni za jednu koruptivnu aktivnost u gradskoj vlasti. Da nema kriminala, grad ove veličine ne bi imao ni policiju, ali je sigurnost u gradu na vrlo visokoj razini i nemamo kriminalnog miljea. Naša policija radi vrhunski posao«
Branko DUKIĆ