Dukić: Imamo najveći stari urbani prostor na Jadranu te se radi strategija upravljanja gradskom jezgrom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Vijećnici pitali o prometu, NK Zadru, radovima, Poluotoku...
Drago mi je da grad raste i ide naprijed. Nikad više stanovnika nije imao nego sad, a veselim se i rezultatima popisa stanovništva. Imamo najveći stari urbani prostor na Jadranu, turistički atraktivan te se radi nova strategija upravljanja gradskom jezgrom gdje će se probati vidjeti problemi te kako stvari poboljšati, istaknuo je gradonačelnik Dukić
Marin GOSPIĆ
U Gradskoj vijećnici bilo je govora o budućem životu Poluotoka koji je turistički atraktivan

Na Aktualnom satu zadarskoga Gradskog vijeća postavljena su pitanja o prometnim rješenjima, odumiranju Poluotoka, radovima, Nogometnom klubu...
Ante Kolega (HDZ) pitao je mogu li se uskladiti intervali za prolaznost automobila na semaforima u Ulici Hrvatskog sabora gdje su u tijeku radovi na aglomeraciji za Bokanjac.
- Kad se ide od Žmirića prema Bilom brigu čeka se 200 sekundi, a pušta se samo 30 sekundi, onda se vozi kroz crveno pa se događa da cijelo njihovo zeleno netko dolazi iz suprotnog smjera. Je li moguće produljiti interval da prolaznost nije samo 30 sekundi nego, primjerice, 60 sekundi, pitao je Kolega.
Odgovorio je pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap, rekavši da su razgovarali o usklađivanju intervala, ali da moli građane za strpljenje jer će po završetku radova imati uređen kanalizacijski sustav, a bolje i kvalitetenije prometnice te samim time imanje gužve.

Život Poluotoka, parkiranje

Danijela Vukoša (SDP) je rekla da je Poluotok umro.
- Male trgovine, obrti i institucije s Poluotoka su iselili, a neke će iseliti uskoro. Opjevana Kalelarga kao mjesto za druženja je sad ulica bijelih izloga u gradu u kojem vlada inflacija trgovačkih centara. Ostali su kafići, slastičarne. Građani su upozoravali, a vi radili najbolje što znate - poricali. Takve politike uzimaju gradu kulturu i identitet. Hoćete li, gradonačelniče, upriličiti karmine za Poluotok pa da pozovemo građane, mislim da su zaslužili bar to, rekla je Vukoša.
Gradonačenik Branko Dukić je na to rekao da kao građanin tvrdi da grad neće umrijeti, da stoljećima nije pa da će tako i ostati.
- Drago mi je da grad raste i ide naprijed. Nikad više stanovnika nije imao nego sad, a veselim se i rezultatima popisa stanovništva. Imamo najveći stari urbani prostor na Jadranu, turistički atraktivan te se radi nova strategija upravljanja gradskom jezgrom gdje će se probati vidjeti problemi te kako stvari poboljšati. Svi znamo da nije idealno, ali s raspravom ćemo doći do pravca upravljanja, a s tim što Vi tvrdite se ne slažem, rekao je Dukić, na što je Vukoša ponovila da je Poluotok umro, a on da ne živi realnost.
Na pitanje Davora Karlovića (Klub vijećnika HDZ, HSP i SU) o rivi, Kasap je rekao da imaju u planu brodski povezati cijeli obalni dio grada, od Gaženice pa sve do Petrčana, a danas-sutra i do Vira.
- To bi bio jedan substitut cestovnom prometu, linija s brzom komunikacijom, ali pitanje je i maritimne sposobnosti, količine putnika i tako dalje, što sve treba ispitati, rekao je Kasap te dodao da, koliko mu je poznato, radovi na rivi idu i bržom dinamikom od predviđene.
Nino Mrčela (SDP) je upozorio na problem parkiranja, ne samo na Poluotoku, već i u drugim kvartovima.
- Najgore je na Bilom brigu, Višnjiku i Voštarnici. U kampanji ste spominjali kvartovske javne garaže, a sad u prijedlogu proračuna ni slova o tome. Je li to još jedno Vaše lažno obećanje kao akcelerator, pitao je Mrčela.

«Nisam imao ni bicikl, a sada svaka obitelj ima 2-3 automobila«

Dukić je odgovorio da ne mora nešto biti proračunu da bi se moglo planski poboljšti.
- Na Meladi smo nedavno imali takvu jednu intervenciju koja je poboljšala situaciju. Može se tako u svim kvartovima s nekim zahvatima urgirati. Znamo da se nekad nije dobro planiralo što se tiče parkiranja. Ja kao mlad nisam imao ni bicikl, a sad vidite kakvo je vrijeme došlo, svaka obitelj ima po 2-3 automobila. U svakom slučaju, naći ćemo model kako prema kvartovima što bolje urediti promet u mirovanju, rekao je Dukić, a Mrčela dodao da su oni krivi za kaos u prometu.
Mate Marić (HDZ) je upozorio kako smo nedavno imali više napada pasa, na druge pse i na jednog građanina te pitao što radi Komunalni odjel po tom pitanju.
Dujela je rekao kako su brojne učestale prijave.
- Vjerujem da policija provodi svoj dio obveza. Imali smo komunalnog redara specijaliziranog baš za takve stvari. Nažalost, dolaskom pandemije istekao mu je ugovor, a nismo mu ga mogli produžiti. Drugi naš kolega je preuzeo važnu ulogu u mobilnoj jedinici civilne zaštite i sezonu smo izvukli s postojećim kadrom. Vjerujem da će sad biti zainteresiranih građana za posao komunalnog redara, i da ćemo, kao dosad, naći kvalitetnu osobu koja će prihvatiti izazov, obvezu i odgovornost tog posla. Te obveze su se uvelike povećale, prema brojnim zakonima, odlukama, pravilnicima i uistinu je izazovan posao, rekao je Dujela.
Na samom početku jučerašnje sjednice Gradskog vijeća, prisegnuo je novi vijećnik Akcije mladih, Roko Tadin, koji je zamijenio Marka Pupića Bakrača čiji je mandat u mirovanju.

O pozajmici NK Zadru

Irena Dragić (SDP) je rekla kako su 2,5 milijuna kuna pozajmice izglasali tek osnovanom NK Zadru.
- Trebala je već biti vraćena, a izvjesno da neće. S obzirom da se klub pretvara u dioničko društvo, sve se čini da će milijuni postati udjeli grada. Hoće li klub pozajmicu vratiti, a ako neće do kad mislite čisti novac građana pretvarati u bezvrijedne papire, upitala je vijećnica Dragić.
Gradonačelnik Dukić je rekao kako je u starom klubu Grad imao 41 posto dionica.
- Davali smo novac, a nismo znali ni di ni zašto, klubu opterećenom DORH-om i dugovima. Mi moramo razmišljati o svim sportovima pa tako i o nogometu. Vjerujem da sad imamo solidan klub koji može napredovati, s vjerom u to i u mlade nogometaše, dali smo pozajmicu. Na nama je dalje da odlučimo - ako je ne mogu vratiti da taj novac pretvorimo u sponzoriranje i nemamo više ništa s tim, što je po meni glupo. Možemo odlučiti hoćemo li ići u udjele, da to bude dioničko društvo u kojem će se, vjerujem, naći jedan sponzor i strateški partner koji bi preuzeo klub. U nogometu je puno lakše naći takvog partnera nego u drugim sportovima. I onda vidjeti s njim koje su intencije, hoće li otkupiti udjele Grada ili da Grad ostane u tome, pojasnio je Dukić.

Radovi u Diklu idu po dinamičkom planu

Drita Dunatov s liste Enija Meštrovića postavila je pitanje zašto se i najmoprimcima na tržnici na Poluotoku ne smanji najam za 30 posto u zimskim mjesecima.
Dukić je na to odgovorio da će to pitati tvrtku Tržnica Zadar »koja je neovisna o Gradskom vijeću i sama vodi svoje poslovanje«.
Drugo pitanje vijećnice Dunatov bilo je o radovima u Diklu.
- Čini mi se da bih ja brže s motikom kopala. Zašto tako sporo rade, zašto je dobio posao izvođač koji nema aparaturu. Mi ćemo tim tempom dobiti kanalizaciju 2300. godine, rekla je Dunatov.
Dukić je rekao da radovi idu po dinamičkom planu, a da tvrtka koja je dobila posao, mora imati svoje rokove i do tad se mora napraviti.
- Do 4. - 5. mjeseca bi trebala dionica do Taverne biti gotova, rekao je Dukić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno