Izglasan proračun "podebljan" brojnim amandmanima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Nakon desetosatne rasprave i pauza vijećnici konačno glasovali
Ukupno 33 amandmana predložili su klubovi vijećnika Akcije mladih, Nezavisne grupe birača Enija Meštrovića te SDP-a. Gradonačelnik je prihvatio sva četiri amandmane Enija Meštrovića i dio amandmana Akcije mladih, koji su onda automatski ušli u proračun, a sve SDP-ove amandmane je odbio
Marin GOSPIĆ
Vijećnici većine klubova usvojili nadopunjeni proračun Grada Zadra koji je predložio gradonačelnik - Branko Dukić

Nakon cjelodnevnog vijećanja, razmatranja amandmana i najviše - pauza, vijećnici su s 19 glasova "za" usvojili proračun za 2022. godinu, ali izmijenjen s nizom amandmana. Protiv Prijedloga proračuna bilo je pet SDP-ovih vijećnika, a Marjana Botić (AM) je bila suzdržana.

Ukupno predložena 33 amandmana

Prvo je gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima uzeo stanku od gotovo tri sata kako bi razmotrili ukupno 33 amandmana koje su predložili klubovi vijećnika Akcije mladih, Nezavisne grupe birača Enija Meštrovića te SDP-a. Gradonačelnik je prihvatio sva četiri amandmane Enija Meštrovića i dio amandmana Akcije mladih, koji su onda automatski ušli u proračun, a sve SDP-ove amandmane odbio "jer se neki amandmani od klubova ponavljaju, a neki će se provesti kroz programe ili su već predviđeni u prijedlogu".

Među prihvaćenim Meštrovićevim amandmanima je cesta od Bilog briga prema Skročinima, zatim dodjela božićnica i uskrsnica umirovljenicima te potpora otočanima za kulturne i sportske manifestacije, kao i sufinanciranje izvannastavnih aktivnosti za djecu slabijeg statusa.

I HDZ je predložio jedan amandman i to za povećanje kapitalne pomoći za KK Zadar od 5,5 milijuna kuna koje bi onda Klub proslijedio Športskom centru Višnjik, na ime dugovanja, a Višnjik njime izgradio vrtić.

Međutim, nadalje na glasovanju su, i bez glasova HDZ-ovih vijećnika, prošli gotovo svi drugi amandmani - povećanje broja stipendija, sufinanciranje autobusnih karata, sufinanciranje izvannastavnih aktivnosti, jednokratna pomoć za učenike slabijeg imovinskog statusa, proširenje OŠ Šimuna Kožičića Benje, energetska učinkovitost, prostorno planiranje, garaža na Ravnicama...

Tri milijuna za stanove za mlade

- U vezi božićnih poklon bonova za umirovljenike, na prijedlog Kluba SDP-a, primjereniji je amandman Kluba Enija Meštrovića jer uključuje i uskrsnice i božićnice i određene grupe za kriterije, rekao je Mario Pešut, pročelnik za socijalnu skrb.

Pešut je dodao da bi kriteriji trebali biti jasniji jer, primjerice, netko tko ima malu mirovinu, ali ima kuću za odmor, ne bi trebao dobiti božićnicu. Te dodao kako je on "ni svojoj materi ne bi dao jer je svojim radom, zajedno s ćaćom, izgradila kuću koju je darovala sinovima".

Na kraju su oba amandmana prihvaćena. Jedan od "težih" amandmana je onaj od Akcije mladih, a to je tri milijuna kuna za gradnju stanova za mlade.

Proračun je prihvaćen, a pročelnik za financije Ivan Mijolović je rekao kako je pitanje hoće li se to moći baš tako izvesti jer su mnogi amandmani, našli izvor, primjerice, u stavki održavanja Kneževe palače i ukupni prenamijenjeni iznos iz te stavke, premašuje sam iznos predviđen za održavanje.

Zabrinutost je kasnije izrazila i Dina Bušić, pročelnica za kulturu i šport, rekavši da je Grad obvezan plaćati režije i ostala davanja za Kneževu palaču, kao i da ima neke ugovore i obveze, kao što je npr. predsjedanje hrvatskim upisom u UNESCO, za koje je sad pitanje kako će se ispoštovati.

Vučetić: Ovo je božićni proračun

- Ovo možemo smatrati božićnim proračunom zato jer će vam trebati sva pomoć za njegovo izvršenje, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić.

Prema prijedlogu, proračun za 2022. godinu iznosi 787,4 milijuna kuna, rekao je uvodno Mijolović, a to je 13 posto više od ovogodišnjeg.

Uređenje gospodarske zone Crno, početak radova na novom gradskom groblju, aglomeracija, zatim završetak Centra za mlade, Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, vrtića Pčelica, novi Poduzetnički inkubator, kao i održavanje javnih cesta, groblja, zgrada mjesnih odbora, prehrana u školama, asistenti u nastavi...; neke su od važnijih stavki iz Prijedloga koje je izdvojio Mijolović u uvodnom pojašnjenju.

Proračun je bila prva točka dnevnog reda, a izglasan je nešto prije 19 sati, dok je Sjednica počela još u 9 ujutro. Na dnevnom redu je bila još 31 točka. Tako da, nakon božićnog proračuna, u vijećnici sigurno nije uslijedila "Tiha noć".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno