Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Država otima budućnost svojim građanima

Autor: Ivana Burica

23.01.2009. 23:00
Država otima budućnost svojim građanima

Foto: Vedran SITNICA



“Nova otimačina nacionalnog bogatstva – posljedice Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama” naziv je jučer održane konferencije za novinare u prostorijama SDP-a na kojoj su govorili Ingrid Antičević Marinović, Duško Vidov i Svetko Šarić.
Ingrid Antičević Marinović u uvodu je naglasila da vlast na državnoj razini zajedno s lokalnim sredinama kompatibilne vladajuće strukture najnovijim izmjenama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama građanima preuzima preostali dio resursa i prenamjenjuje ga sebičnim privatnim interesima.
Antičević Marinović je navela primjer tvrtke Luka koja je 90-ih godina pretvorbom pripala malim dioničarima, što je, kazala je sjajan primjer privatizacije.
– No na kraju je sve prodano, a interesantno je da je do prodaje došlo prije velikih ulaganja u Gaženicu za što su novci osigurani zajmom kod EIB-a i kreditom kod njemačke razvojne banke. Uoči toga, 2006. godine izmjenom zakona omogućeno je da je koncesije moguće produljiti na 50 godina, a za to vrijeme se uz izmjenu prostornog plana vrlo lako ide na prenamjenu djelatnosti, upozorila je SDP-ova saborska zastupnica dodavši da se s istim ciljem išlo na izmjene i dopune Odluke o osnivanju Lučke uprave za luke županijskog i lokalnog značaja čime se gradske lučice Diklo, Draženica, Maestral, Foša, Vitrenjak, Jazine i Bregdetti, dosad definirane kao luke domicilno stanovništvo, mogu prenamijeniti za druge svrhe.
– Prilikom donošenja Zakona o morskim lukama Državno je odvjetništvo skrenulo pažnju na tu opasnost, pogotovo s obzirom na partnerstvo između lučkih uprava i  ovlaštenika koncesija. Mi nemamo ništa protiv širenja pojasa za lučku uporabu, ali ne na štetu građana, naglasila je Ingrid Antičević Marinović.
U nastavku je govorio SDP-ov kandidat za župana Duško Vidov koji je negativne poljedice promjene Zakona o morskim lukama predočio kroz primjer brodogradilišta u Lamjani.
– U tom brodogradilištu na remont godišnje dođe preko 200 brodova, u brodogradilištu radi preko 70 radnika te još stotinjak radnika kooperanata, a riječ je mahom o ljudima iz ovog kraja. Sadašnji vlasnik Lamjane, tvrtka Jupiter Adria brodogradilište je kupila nekoliko dana nakon izmjene zakona. Oni traže prenamjenu koncesije po izmjenama i dopunama PP-a općine Kali, čija je izrada u tijeku. Na području brodogradilišta crtaju se tako turističke zone, odnosno omogućuje se izgradnja apartmanskog naselja s pratećim objektima. Država kroz ovaj Zakon otima posao preko 170 ljudi, otima im budućnost i perspektivu na otoku, a istovremeno pogoduje stranim bogatašima koji dolaze s kapitalom tko zna kakvog podrijetla, kazao je Vidov.
– Nije bolje ni na kopnu, nastavio je Svetko Šarić, koji je govorio o prekrajanju općinskih granica i ukidanju nekoliko stotina godina starih toponima.
– Kad je Podgradina administrativnom odlukom maknuta s karte i pripojena mjestu s jedva 100 stanovnika, nije napravljena omaška. Državna uprava prekrajanjem karte svjesno pogoduje sumnjivom kapitalu da se domogne najvrednijih uvala, koje, usput budi rečeno, nisu minirane, a razminiraju se. Istovremeno minska polja uz škole do danas nisu razminirana. Zašto ne postoji pregled svega što je u Zadarskoj županiji dosad razminirano te se razminirava ono što je tobože već razminirano, pitao je Svetko Šarić ustvrdivši da je HCR centar za pranje novca.
Šarić se vratio na slučaj Podgradine, odnosno na kako je kazao, stihijsku apartmanizaciju na području općine Posedraje.
– Sumnjivim ugovorom s Ingrom se vrijedan dio posedarske rivijere daje toj firmi da izgradi apartamane. Istovremeno su iz cijelog slučaja maknuti žitelji Podagradine čije je mjesto izbrisano s karte, kazao je Šarić uz komentar da se državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić sve više bavi politikom, a sve manje svojim poslom.
Konferenciju za novinare zaključila je Ingrid Antičević Marinović kazavši da građani od ove vlasti ne mogu očekivati zaštitu te da im ona može ponuditi samo buniku.
 


 ZASTAVE NESTALE KAO GOTOVININA SLIKA NEKAD


Na poticaj novinara, zadarski su SDP-ovci komentirali su  uklanjanje s Narodnog trga 6 nacionalnih zastava reprezentacija  koje će u drugom krugu Svjetskog prvenstva u rukometu igrati u  Zadru.
– Nije nikakva novina da se u Zadru nešto stavi, pa se skine. Sjetimo se  velikog plakata koji je godinama bio u modi, a onda je jedne noći nestao.  Policija traga i još se ne zna tko ga  je skinuo, aludirala je Ingrid Antičević  Marinović na plakat s likom Ante Gotovine koji je nestao s gradskih  bedema.
Službeno je obrazloženje da su se zastave maknule stoga što bi srpska  zastava u dane kad se slavi obljetnica Akcije Maslenica kod dijela građana  mogla izazvati negativne emocije.
– Trebalo je unaprijed vidjeti je li uopće pametno stavljati zastave. S druge  strane Srbija je međunarodnon priznata država i ako smo zrelo društvo ta  nas zastava ne treba smetati. Na kraju krajeva, što su krive reprezentacije  drugih država pa i što je u konačnici kriva i srpska reprezentacija, pitao se  Svetko Šarić.