Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Makedonci i Norvežani prvi na Višnjiku

Autor: Šime Ćurko

23.01.2009. 23:00
Makedonci i Norvežani prvi na Višnjiku

Foto: AP



Šest reprezentacija u Zadru će u subotu, nedjelju i utorak igrati za dva mjesta u polufinalu


Onog trenutka kad je postalo jasno da Brazil nakon senzacije protiv Srbije ne može ponoviti isto protiv Egipta, dvojba više nije bilo, u skupini II Svjetskog rukometnog prvenstva igrat će Njemačka, Makedonija, Poljska, Danska, Srbija i Norveška. Čekao se samo završetak skandinavskog ogleda u Poreču u kojem su Danci pobjedom protiv Norvežana uzeli još dva boda i tako, kao i Njemačka u Zadar dolaze s maksimalnim učinkom.
Njemačka
Pod vodstvom Heinera Branda osvojili su sve, zapravo gotovo sve, ostali su uskraćeni za Olimpijske igre koje im je Hrvatska odnijela u finalu u Ateni 2004. Naši stari znanci, protivnik kojeg se rado sjetimo i iz Portugala 2003. kad smo protiv njih u finalu došli do titule svjetskog prvaka. No, 2004. Nijemci su u Sloveniji postali europski prvaci, a 2007. na domaćem terenu se okitili svjetskim naslovom koji će pokušati obraniti. Iako možda nisu opasni kao prije dvije godine (nema Zeitza, Fritza, Zerbea, Schwarzera, Kermana), Nijemeci su uvijek – Nijemci. U redu, rukomet nije nogomet pa se ne može govoriti o sportu u kojem je sedam igrača na terenu i u kojem pobjeđuju Nijemci, ali da su po Brandtovim vodstvom izrasli u super silu to svakako. Iako pomlađeni u Varaždinu su pokazali koliko su opasni, posebno kad im se u napadu ostavi prostora za skok šut Pascala Hensa i društvo tada malo tko može zaustaviti. Imat će i brojnu podršku s tribina. Favoriti za polufinale, iako daleko od toga da su nepobjedivi. Naprotiv.
Danska
Njih pamtimo kao i Nijemce, ali ne baš po dobrom. Pobijedili smo ih u četvrtfinalu lani u Pekingu, ali su preko Hrvatske Danci prije godinu dana osvojili titulu prvaka Europe, a uzeli su nam i neke bronce. Reprezentacija koju je praktički nemoguće razbiti. Srbija ih je 20 minuta prije kraja držala na -7 (23:30), ali su Danci sve stigli i na kraju pobijedili. Najjači adut im je 6-0 obrana i na golu Kasper Hvidt koji je, poput svog imena, pravi dobri duh Danaca. Već duže vremena vodi ih Urlik Wilbek i riječ je o pritajenom favoritu možda i za finale. Nadamo se, bude li Hrvatska tamo, ne i za više od toga. Srbija je, unatoč porazu, pokazala da imaju slabosti i to bi moglo biti ohrabrenje danskim protivnicima. U Zadru će imati i veliku podršku navijača, rukomet je u Danskoj nacionalni sport i nema puno država u kojoj su ženski i muški rukomet posljednjih godina na tako viskoj razini. Opasni su ti Danci. Opasni, opasni.
Makedonija
S Južnom Korejom kandidiraju za najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela SP-a. Mnogi su sumnjali u njih, iako su u kvalifikacijama izbacili Island, momčad koja je igrala olimpijski finale u Pekingu. Zlobnici će reći da bi se Makedonija, kad već ima problema s imenom, mogla preimenovati u Kiril Lazarov. Taj čovjek nevjerojatno snažne i precizne ljevice vuče Makedoniju i kao takav uspio je razigrati suigrače koji su u Varaždinu pobijedili Poljake, svjetske doprvake, a Ruse u izravnom dvoboju gurnuli u ponor. Malo tko je vjerovao da će izboriti vizu za Zadar, a oni ne samo došli u Zadar, nego i donijeli dva boda. Mogu li i više od toga? Zašto ne, ali samo ako Lazarov bude na dosadašnjoj razini. Tribine Dvorane Krešimira Ćosića bit će itekao ispunjene “crveno-žutim” zastavama s kojih sja sunce. Svanulo je napokon i Makedoniji, koja od svog osamostaljenja nije imala velikih dosega u momčadskim sportovima. U Hrvatskoj žive svoju bajku. Zaslužili su.
Srbija
Što su to sve prošli u Poreču. Prvo su imali Dance u šaci i uspjeli izgubiti u posljednjoj sekundi. To ih je toliko dotuklo da su dan kasnije izgubili od Brazila, reprezentacije koja u trening utakmici prije SP-a nije uspjela pobijediti Poreč. I onda povratak, pobijedili su Norvešku, sa Saudijskom Arabijom su pokazali da su naučili lekciju od Brazilaca i eto ih opet na konju. Gotovo svi igrači im nastupaju u inozemstvu i nisu bezopasni. Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 2001. kao Srbija i Crna Gora uzeli su broncu, a u Njemačkoj 2007. ih nije bilo. U Mladenu Bojinoviću, Momiru Ilići i Marku Vujinu imaju odlične vanjske igrače i ako sve u glavi poslože kako treba, nisu bez šansi za polufinale. Posebno ako u sutrašnjem dvoboju pobijede Nijemce. Vratili su se na velika vrata nakon što su posljednjih godina bili “u banani”. Sada bi se mnogi mogli poskliznuti na njihovu koru od banane.
Poljska
U Varaždinu nisu briljirali i u Zadar dolaze s ništicom u rubrici bodovi. Polufinale je za njih praktički nemoguća misija, jer za takav doseg moralo bi im se štošta poklopiti. Iako se znalo da imaju dobru momčad s brojnim igračima u njemačkoj ligi, rukometni su svijet 2007. iznenadili plasmanom u finale SP-a u Njemačkoj. Nakon toga bilježe uglavnom prosječne rezultate. Najjači su u vanjskoj liniji, posebno 202 cm visoki Karol Bielicki, ali dojam je da baš i nemaju igru kojom bi mogli namjestiti poziciju vanjskim šuterima.
Norveška
Konstantno solidni, ali ne i više od toga. Nema ih već duže vremene u borbi za medalje, a tako će biti i u Hrvatskoj. Poraze od Danske i Srbije ne mogu nadoknaditi, ustvari teoretski mogu, ali realnost je ipak malo drukčija. U stanju su namučiti svakoga, ali od velikih malo koga mogu pobijediti. Drugi krug za njih je dobar rezultat, sve više od toga bilo bi odlično.
Prva utakmica u skupini II u Krešinoj dvorani igra se danas u 15.30 sati, a na teren će izaći Makedonija i Norveška. U 17.30 sati igraju Njemačka – Srbija, a u 20.15 sati počinje utakmica Poljska – Danska. Za nedjelju vrijedi ista satnica, a redom igraju: Srbija – Poljska, Norveška – Njemačka, Danska – Makedonija. U ponedjeljak je slobodan dan, a natjecanje u Zadru završava u utorak kad će biti poznata dva polufinalista. U utorak igraju Makedonija – Srbija, Njemačka – Danska, Poljska – Norveška. Dvije najboljeplasirane reprezentacije izborit će ulazak u polufinale, dok će ostale u Zagrebu razigravati za plasman od petog do 12. mjesta. Nakon utorka SP se seli u Zagreb, a jedna polufinalna utakmica, ona u kojoj neće igrati Hrvatska izbori li plasman među četiri najbolje selekcije, bit će u Splitu.


 ULAZNICE




Ulaznice za tri rukometna dana u Krešinoj dvorani prodaju se na dvama kioscima Tiska (Elizabete Kotromanić na Kalelargi i na Putu Murvice) te na blagajni ispred ŠC Višnjik. Cijena jednodnevnih ulaznica je 150 kuna, a one za bolja mjesta na tribini koštaju 300 kuna.