Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Obnova knjižnog fonda i informatizacija

23.01.2011. 23:00
Obnova knjižnog fonda i informatizacija


S ukupno 485.700 kuna, koliko će ove godine dobiti iz Gradskog proračuna, Knjižnica će nastojati pokriti najnužnije potrebe poslovanja te u skladu s tim organizirati već zacrtana događanja, koja su dio njezinog stalnog angažmana


I ove godine će se Gradska knjižnica Biograd na Moru u sklopu svojih redovnih djelatnosti najviše angažirati na obnovi knjižnog fonda, ali i oko osuvremenjivanja rada, odnosno približavanja knjižne građe korisnicima, što je bio i dosadašnji prioritet, navodi se u planovima rada ove ustanove.
S ukupno 485.700 kuna, koliko će ove godine dobiti iz Gradskog proračuna, Knjižnica će nastojati pokriti najnužnije potrebe poslovanja te u skladu s tim organizirati već zacrtana događanja, koja su dio njezinog stalnog angažmana.
Ulagat će se na planu informatizacije, odnoso za nabavu računalne opreme, posebno one odgojno obrazovnog karaktera, rečeno nam je u Knjižnici.
Planirana obnova knjižnog fonda usmjerena je na nabavu selektivne knjižne građe, kupnjom i otkupom od nakladnika s područja RH te vodeći računa o Standardima RH za narodne knjižnice kao i specifičnim potrebama korisnika, za koje će Ministarstvo kulture izdvojiti oko 50 posto ukupno planiranih sredstava, a isto toliko i Grad Biograd. Takvom se raspodjelom planira nabaviti između dvije do tri tisuće svezaka, od čega će dio biti usmjeren na literaturu za odgoj i obrazovanje djece, bit će i naslova iz domene popularne psihologije, zatim duhovnosti, a planirana je i nabava knjiga za djecu.
Nabava knjižne i ne knjižne građe obuhvatila bi tako između dvije i pol do tri tisuće knjiga te 16 naslova stručnih i zabavnih časopisa te dnevnog i tjednog tiska.
U fundusu Knjižnice nalazi se oko stotinjak starih knjiga koje imaju status osobitog kulturnog dobra pa bi ih bilo nužno restaurirati, konzervirati i zaštititi, doznajemo u GK Biograd na Moru.
Nije potrebno posebno napominjati da će biogradska Gradska knjižnica i ove godine nastojati dati svoj doprinos obilježavanju svih važnijih datuma te u skladu s tim priređivati književne večeri, predavanja i susrete. U planu je i daljnji razvoj suradnje s udrugama, društvima, a osobito sa školama i predškolskim ustanovama. U Knjižnici se najmlađoj populaciji tradicionalno posvećuje posebna pozornost pa se organiziraju skupni posjeti kroz koje se mališane upoznaje s radom ove kulturne ustanove, djelima i autorima.