Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Od raka vrata maternice godišnje umre 4 do 5 Zadranki

23.01.2011. 23:00
Od raka vrata maternice  godišnje umre 4 do 5 Zadranki


U Hrvatskoj je rak vrata maternice po učestalosti na šestom mjestu. Godišnje otkrijemo 600 novih slučajeva, a umre ih sto. Podaci za Zadar kazuju da godišnje otkrijemo 17 do 18 novih slučajeva, a od te bolesti umre 4 do 5 pacijentica, informirao nas je dr. Medić


U povodu 4. hrvatskog dana mimoza, koji se  obilježio u subotu u svim hrvatskim gradovima, Hrvatska  liga protiv raka i Udruga  Zdravka upozorili su da se u  Hrvatskoj svakoga dana jednoj ženi dijagnosticira rak  vrata maternice, dok svakog  trećeg dana jedna žena umre  od njegovih posljedica.
Dan mimoza obilježen je i u  Zadru gdje je na Narodnom  trgu za ovu prigodu postavljen  štand na kojemu su dr. Branko Dukić, šef Odjela za ginekologiju Opće bolnice Zadar, i dr. Alen Medić, voditelj  Službe za epidemiologiju dijelili grančice mimoze te edukativne materijale savjetujući  pritom Zadranke kako spriječiti rak vrata maternice.
Drugi najčešći rak
Medić je istaknuo da je  prema svjetskim podacima  rak vrata maternice drugi  najčešći rak u žena te treći  uzrok smrtnosti. Godišnje se  u svijetu dijagnosticira oko  500 tisuća novih slučajeva, a  gotovo 300 tisuća žena umre  od te bolesti. Procjenjuje se  da u Europi svakih 18 minuta,  a u svijetu svake dvije jedna  žena umre od ove maligne  bolesti.
– U Hrvatskoj je rak vrata  maternice po učestalosti na  šestom mjestu. Godišnje otkrijemo 600 novih slučajeva, a  umre ih sto. Podaci za Zadar  kazuju da godišnje otkrijemo  17 do 18 novih slučajeva, a od  te bolesti umre 4 do 5 pacijentica, informirao nas je dr.  Medić.
Humani papiloma virus  (HPV) je glavni uzročnik raka  vrata maternice.
– HPV infekcija je vrlo česta  među spolno aktivnim osobama, a uglavnom se prenosi  tijekom spolnog odnosa i  može se prenijeti i izravnim  dodirom s osobe na osobu, a  ne samo tijekom snošaja. Čak  se u 99,7 posto slučajeva raka  vrata maternice može dokazati infekcija HPV-om, pojašnjava dr. Medić. Infekcija  HPV-om najčešća je u adolescenata, a rak vrata maternice u žena između 35 i 55  godina.
Edukacija, cijepljenje i redoviti papa test, dobar su  temelj za trajno iskorjenjivanje tog karcinoma. Većina  žena koje obole od raka vrata  maternice vjerojatno nikad  nisu napravile papa test ili ga  barem nisu napravile u zadnjih pet godina. Od 1.200  tisuća žena u Hrvatskoj koje  spadaju u najrizičniju skupinu, samo njih 418 tisuća godišnje napravi Papa test. Što  bi značilo da 2/3 žena ne  provodi redovite kontrole.  Papa test je jednostavan test  kojim se može otkriti rak vrata maternice i abdominalne  stanice, ali on ne upućuje na  glavni uzrok pojave raka i  abnormalnih stanica, što je  posljedica trajno prisutne infekcije “visokorizičnim” tipovima HPV-a. Drugi nedostatak Papa testa je 20 do 40  posto lažno negativnih nalaza. Zato se kao dodatna  pretraga za otkrivanje HPV  infekcije koriste HPV genotipizacija i tekuća citologija  jer je tada stopa lažno negativnih nalaza manja 5 posto.
Rana dijagnostika
– Redoviti pregledi kod ginekologa savjetuje se ženama  koje su spolno aktivne. Također, preporuča se korištenje prezervativa prilikom  odnosa kod osoba koje često  mjenjaju partnere. No kondom ne nudi potpunu zaštitu  u slučaju HPV infekcije, jer  ona može biti prisutna i na  predjelima kože koji nisu  zaštićeni. Sprječavanjem infekcije, sprječavamo rak vrata  maternice, naglasio je dr. Medić.
Dr. Branko Dukić pojasnio  je da HPV infekcija obično  nema znakova ili simptoma  tako da većina zaraženih osoba toga nije ni svjesna.
– Većina infekcija s  HPV-om otkrije se tek s abnormalnim nalazima Papa  testa. Tipovi HPV-a 6 i 11  odgovorni su za 90 posto svih  slučajeva spolnih bradavica.  Dugotrajna infekcija visokorizičnim tipovima HPV-a, poput tipova 16 i 18 može dovesti do raka vrata maternice i  drugih vrsta raka u području  spolovila. HPV tipovi 16 i 18  su zajedno odgovorni za 70  posto slučajeva raka vrata maternice, istaknuo je dr. Dukić.  Liječenje pacijentica kod kojih je dijagnosticirana ova maligna bolest u početnoj fazi je  konizacija. Riječ je o dijagnostički i istodobno terapijskom postupku prilikom kojeg se uzima dublji isječak  vrata maternice u vidu konusa.
– Ako je bolest uznapredovala, pacijentica se liječi  radioterapijom u hrvatskim  onkološkim centrima kao što  su u Splitu, Rijeci, Zagrebu i  Osijeku, kazuje dr. Dukić. 
Danas su dostupna cjepiva  koja mogu zaštititi žene od  infekcije ovim virusom.
– Primarna prevencija cijepljenjem protiv nekih tipova  HPV-a omogućuje smanjenje  pojavnosti raka vrata maternice. Cijepljenje se preporuča  djevojkama u dobi od 12 do  27 godina. Bogate države su  već odavno uvele cijepljenje  koje je vrlo skupo. Da bi se u  Zadarskoj županiji proveo  program cijepljenja, trebalo  bi izdvojiti od 1 do 2 milijuna  kuna. Premda je vrijeme recesije, trebali bismo težiti da  se s ovim programom krene  što prije, poručio je dr. Dukić