Prenđa je uvijek bio s narodom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
umroprendja1001_12
Svoju službu vjerskog pastira obavljao je zdušno, s velikom požrtvovnošću i ljubavlju za druge

Sutra se obilježava godina dana od iznenadne smrti 68. zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe. Preminuo je lani u Zagrebu u 71. godini života, 46. godini svećeništva i 20. godini biskupstva. Njegova smrt duboko je potresla mnoge vjernike u Zadru, Zadarskoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj. Za komentar prilikom obilježavanja prve godišnjice od nadbiskupove smrti zamolili smo zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića i župana Zadarske županije Stipu Zrilića.

- Poznavao sam Prenđu kao građanin, mnogo ranije nego li je postao nadbiskup. Iznimno sam ga poštovao, bio je draga i srdačna osoba, mogli smo razmijeniti mišljenja o raznim stvarima. U razgovoru s njim često sam rješavao vlastite dileme i nespokoje. Tako ga je doživljavao cijeli puk Nadbiskupije. I kao predsjednik Gradskog vijeća i kao ravnatelj bolnice i gradonačelnik dobro sam surađivao s njim. Bio je pastir naše Crkve u vrlo teškim vremenima osamostaljenja, višestranačja, agresije i poteškoća grada pod bombama. Zbrinuo je bezbroj izbjeglica i bio svjedok ljudskih patnji i nesreća i trauma u tim vremenima. Značajan obol je dao i tada, bio je podstrek i usmjeravatelj u rješavanju poteškoća. Iznimno smo zahvalni i sretni da je on bio naš nadbiskup u teškim i sudbonosnim vremenima. Žao mi je zbog njegove iznenadne smrti, ali takva je sudbina. Cijeli Zadar i građani će obilježiti godišnjicu smrti, kaže Vrančić.

I župan Zrilić se, među ostalim, prisjetio Prenđine uloge u teškim vremenima Domovinskog rata:

- Pokojni otac nadbiskup mons. Ivan Prenđa svoju službu vjerskog pastira obavljao je zdušno, s velikom požrtvovnošću i ljubavlju za druge. Bio je stalno sa svojim narodom. Ostajao je s vjernicima kada je bilo najteže, u ratnim vremenima, vremenima teških razaranja i stradanja. U poratnom razdoblju ohrabrivao je ljude na povratak kućama i vraćao nadu u život potičući, tada toliko potrebnu, vjeru. Snažno se zalagao za najsiromašnije sudjelujući u mnogim humanitarnim aktivnostima i događajima koje je i sam često inicirao. Njegov odlazak veliki je gubitak za sve nas, jer otišao je istinski pastir Božji. I dok on uz Oca živi život vječni, velika tuga za našim dobrim nadbiskupom, dobrim čovjekom, ne prestaje, zaključio je Zrilić.

 

Večeras misa zadušnica
Budući da sutra u Zagrebu održava zasjedanje HBK, misu zadušnicu za mons. Ivana Prenđu služit će zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić večeras, s početkom u 18 sati, u katedrali Sv. Stošije u Zadru.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno