Treneri Zadra: Od Slavka Trninića do Tihomira Bujana

Slika korisnika admin
Autor: 
kkzadar_kkcedevita_1005_petrovic_jusup
Zvonko KUCELIN
Pertrovića (lijevo) naslijedio je Sagadin, Sagadina Jusup (desno), Jusupa Bujan...

Tihomir Bujan  prošli je tjedan drugi put u  trenerskoj karijeri postao prvi  trener Zadra. Lani je to bila  tek usputna epizoda, iako se u  prvi trenutak nije tako činilo.  No uvjerljiva pobjeda protiv  Širokog (19. siječnja 2010.),  na čijoj je klupi sjedio Danijel  Jusup, Bujanu nije bila dovoljna preporuka, pa je brzopotezno maknut s klupe na  koju je sjeo upravo Jusup.  Godinu dana kasnije opet su  u akciji Bujan i Jusup, ovaj  put u obrnutim ulogama. Jusup je otišao, a Bujan došao.  Netko će reći da je došao s  godinu dana zakašnjenja,  drugi će istaknuti da Bujan  osim Borika, u kojem je napravio sjajan posao, nema  ozbiljnijeg trenerskog iskustva kad je riječ o jačim  momčadima. Kratko  je na  početku sezone 2007./08. Bujan bio trener Širokog, no u  Hercegovini se nije dugo zadržao. Zanimljiva je relacija  Jusup - Bujan - Široki - Zadar,  posebno kada se zna da je  Bujana iz Zagreba (Dubrava)  u Zadar za pomoćnog trenera  svojevremeno doveo upravo -  Jusup.

Jusupove devedesete

Pogled unatrag otkrit će  nam da smjene trenera u  Zadru nisu nikakva novost. I  dok su 90-ih godina prošlog  stoljeća treneri uspijevali završiti makar jednu sezonu, u  posljednjih desetak godina -  obrat. Zadar je ponovno  počeo mijenjati. A mijenjaju  se ne samo treneri nego i  predsjednici (Božidar Kalmeta, Zvonimir Vrančić, Kristijan Magaš, Dino Perović,  Edvin Šimunov). O igračima  da i ne govorimo. Dakako,  tolike promjene govorile su o  mnogočemu, pa i o tomu da  klub nema jasnu viziju razvoja, jer za neke stvari jednostavno treba vremena. Od  trenera koji su vodili Zadar  od hrvatske samostalnosti u  prvom je planu Danijel Jusup.  Posebno je značajan Jusupov  boravak na klupi u kontinuitetu od 1996. do 1999.  godine kada se Zadar od  prosječnog hrvatskog prvoligaša počeo značajno uzdizati. 

Kulminacija je bila osvajanje  Kupa Krešimira Ćosića 1998.  godine na završnici u Jazinama. Bio je to prvi zadarski  trofej nakon epske 1986. i  titule prvaka Jugoslavije. Zadar je te sezone prvi put  nakon 1993. izborio plasman  u Euroligu i to s momčadi u  kojoj gotovo da nije bilo prave zamjene za igrače iz prve  petorke. Nema dvojbe, bilo je  to razdoblje velikog uzleta  zadarske košarke i to u vremenu kada se još igrala samo  hrvatska liga i kada nitko nije  povlačio pitanje o njezinoj  (ne)kvaliteti. Osvojeni Kup  izbrisao je teška vremena iz  prve polovice devedesetih  obilježenih Domovinskim ratom. Sve do ambiciozno najavljivane sezone 1999./2000.  (dolasci Arijana Komazeca i  Dina Rađe) Zadar su vodili  domaći stručnjaci, počevši od  Slavka Trninića.

Konačno, u  ljeto 1999. umjesto Jusupa  doveden je Ivica Burić, mladi  trener koji se istaknuo dobrim rezultatima na klupi  Benstona (današnja Dubrava). Kada Zadar ni te sezone  nije uspio osvojiti Prvenstvo  Hrvatske Burić (osvojio Kup  Krešimira Ćosića, plasman u  polufinale Kupa Raimonda  Saporte) je otišao, a na klupu  je ponovno sjeo domaći čovjek - Vlado Vanjak. Baš kao i  Burić Vanjak se zadržao jednu sezonu i red je došao na  Petra Popovića, koji je poveo  Zadar u sezoni 2001./02., prvoj u kojoj se počela igrati  regionalna liga. S obzirom na  to da Zadru nije išlo, Popović  je smijenjen u prosincu 2001.  i na njegovo mjesto dolazi  Hrvoje Vlašić, jedan od mladih zadarskih stručnjaka koji  je sa zadarskim košarkašicama prethodno ostvario najveće uspjehe u povijesti kluba  (plasman na završnicu Kupa,  četvrto mjesto u Hrvatskoj).  No, u svibnju 2002. novo lice -  Joško Pulja, koji je na klupi  sjedio i u sezoni 1995./96.

Jugo i Aco

Zadar je trenere mijenjao,  ali je ostao vjeran domaćim  adutima. Slijede potom dvije  sezone na klupi povratnika  Danijela Jusupa koji 2003.  potpisuje jedan od najvećih  uspjeha u povijesti zadarske  košarke - na završnom turniru  Zadar je u Ljubljani protiv  Maccabija osvojio titulu pobjednika regionalne lige, tada  pod službenim nazivom Goodyear liga. Te je sezone Jusup  sa Zadrom osvojio i Kup, no  titula prvaka Hrvatske ostala  je samo san. Jusup se zadržao  do 2004. godine kada je doveden Rudolf Jugo, riječki  stručnjak, čiji je dolazak na  klupu Zadra za većinu zadarskih navijača bio iznenađenje. Jugo, koji prije Zadra nije imao značajnijih trenerskih uspjeha, u Jazinama  je ispisao povijest - prvi put  Zadar je u jednoj sezoni osvojio nacionalni kup i prvenstvo. No lošiji početak sezone 2005./06. doveo je do  odlaska Juga, kojeg je u siječnju 2006. zamijenio Vlado  Vanjak. Jugo očito nije imao  previše kredita, premda je  njegov zadarski uradak bio  sjajan. Vanjak nije završio sezonu, jer je na klupu drugi put  sjeo Petar Popović.

Iako je mnogo puta spominjan kao potencijalni trener Aleksandar Petrović na  zadarsku je klupu sjeo "tek" u  travnju 2007. U prvom pokušaju (slučaj "semafor") Aco  nije uspio osvojiti Prvenstvo  Hrvatske, ali u drugom jest.  Bilo je to 6. lipnja 2008. kada  je Zadar na oproštaju od  Jazina osvojio, za sada, posljednju titulu prvaka. Štoviše, do danas je to ostao  posljednji osvojeni trofej Zadrana. Došle su nakon toga  "gladne godine", Zmago Sagadin, povratnik Jusup i ostali  nisu odveli Zadar do trofeja.  Nakon Burića, Juge i Petrovića Sagadin je četvrti trener koji je vodio Zadar od  1992. godine, a koji nije Zadranin (Bujan se odavno udomaćio u Zadru). Sagadin je i  jedini inozemni trener koji je  u posljednja dva desetljeća  vodio Zadar. Na potezu je  Bujan i njegova vizija ove  sezone vrlo lošeg Zadra. Kako je krenulo ne čini se baš  dobro...

Treneri Zadra od 1992.

1992. Slavko Trninić

1992./93. Danijel Jusup,  Ivo Pulanić

1993./94. Giuseppe Giergia,  Umberto Piasevoli

1994./95. Ivo Pulanić

1995./96. Joško Pulja, Umberto  Piasevoli, Petar Jelić, Ivo Pulanić

1996./97. Danijel Jusup

1997./98. Danijel Jusup

1998./99. Danijel Jusup

1999./00. Ivica Burić

2000./01. Vladimir Vanjak

2001./02. Petar Popović,  Hrvoje Vlašić, Joško Pulja

2002./03. Danijel Jusup

2003./04. Danijel Jusup

2004./05. Rudolf Jugo

2005./06. Rudolf Jugo,  Vlado Vanjak, Petar Popović

2006./07. Petar Popović, Denis  Pleslić, Aleksandar Petrović

2007./08. Aleksandar Petrović

2008./09. Aleksandar Petrović,  Denis Pleslić, Zmago Sagadin

2009./10. Zmago Sagadin,  Tihomir Bujan, Danijel Jusup

2010./11. Danijel Jusup,  Tihomir Bujan

Trofejni zadarski treneri

1965.    Enzo Sovitti      Prv. Jugoslavije

1967.    Đorđo Zrilić      Prv. Jugoslavije

1968.    Đorđo Zrilić      Prv. Jugoslavije

1970.    Trpimir Lokin     Kup Jugoslavije

1974.    Lucijan Valčić    Prv. Jugoslavije

1975.    Lucijan Valčić    Prv. Jugoslavije

1986.    Vlado Đurović   Prv. Jugoslavije

1998.    Danijel Jusup    Kup K. Ćosića

2000.    Ivica Burić        Kup K. Ćosića

2003.    Danijel Jusup    Goodyear liga

2003.    Danijel Jusup    Kup K. Ćosića

2005.    Rudolf Jugo     Prv. Hrvatske

2005.    Rudolf Jugo     Kup K. Ćosića

2006.    Vlado Vanjak    Kup K. Ćosića

2007.    Petar Popović  Kup K. Ćosića

2008.    Aco Petrović    Prv. Hrvatske

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno