Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vaništa okupio umjetnike, kritičare i političare

23.01.2011. 23:00
Vaništa okupio umjetnike, kritičare i političare


U subotu, 22.  siječnja, Predsjednik Sabora  Republike  Hrvatske Luka Bebić posjetio je izložbu Josipa  Vanište “Vrijeme Gorgone i  Postgorgone  1961.-2010” u  Gliptoteci HAZU u Zagrebu.  Izložba je otvorena 18. prosinca, a svečano se zatvara po  Gorgonskom običaju 30. siječnja u 12 sati. Domaćini  Predsjedniku Sabora Luki Bebiću i njegovoj supruzi bili su  Arijana Kralj, upraviteljica  Gliptoteke i akademik Tonko  Maroević. Predsjednik Sabora je s interesom pogledao  izložbu i  spomenuo da mu je  opus akademskog slikara Josipa Vanište dobro poznat.
Podsjetimo čitatelje da se  izlošci na ovoj izložbi, a likovni postav potpisuje prof.  Nenad Fabijanić, ne ograničavaju samo na crteže i umjetnička djela u tradicionalnom smislu: tu su i sva izdanja  koja je Vaništa do sada publicirao, od časopisa Gorgona, do Postgorgone koju još  uvijek s vremena na vrijeme  izdaje. Svaki broj ove publikacije slijedi zajedničku ideju  ponavljanja jednostavnih oblika ili formi, minimalnih intervencija. I koncept izložbe  srodan je gorgonaškom humoru. Umjesto reprodukcija  u katalogu su detaljni opisi  svakog izloška, što podsjeća  na Vaništine radove u kojima  supostavlja liniju na platnu i  njezin verbalni opis kao njezin  ekvivalent, propitujući metode naše spoznaje, ali bez pretencioznosti, s ironijskim odmakom. To također podsjeća i  na Vaništinu “izložbu bez  izložbe” u kojoj su umjesto  slika bili njihovi detaljni opisi.  Katalog je obogaćen i sonetom o slikarstvu Tonka Maroevića. U ovoj tradicionalnoj  formi povjesničar umjetnosti i  pjesnik pruža efektan intermedijalni postupak.
U svakom slučaju akademik  Josip Vaništa kao umjetnik i  intelektualac okuplja oko sebe i insiprira i stvaratelje i  kritičare i državnike, tj. političare, sve uz dobre kreativne vibracije.