Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vode u Zadarskoj županiji visoke su kakvoće

23.01.2011. 23:00
Vode u Zadarskoj županiji visoke su kakvoće


U Vranskom jezeru su zabilježene povišene vrijednosti pokazatelja iz skupine hranjivih tvari, koje su rezultat prirodnih uvjeta, budući da je riječ o plitkom i prirodno eutrofnom jezeru, ali mogu dijelom biti i rezultat utjecaja poljoprivrede, kaže Musić


Služba za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo nastavlja sa sustavnim ispitivanjem kakvoće kopnenih površinskih i podzemnih voda na području Zadarske županije. Naime, krajem prošle godine Hrvatske vode sklopile su ugovor o sustavnom ispitivanju kakvoće kopnenih površinskih i podzemnih voda na području Zadarske i Ličko-senjske županije sa zadarskim Zavodom za javno zdravstvo. Riječ je o dvogodišnjem ugovoru s prvobitno procijenjenom vrijednosti od 649.390,24 kuna.
Valerija Musić iz Sektora zaštite voda u Hrvatskim vodama, pojašnjava da se monitoring kakvoće voda provodi se na oko 320 mjernih postaja u površinskim kopnenim vodama i oko 250 mjernih postaja u podzemnim vodama u Hrvatskoj.
– Prema Zakonu o vodama, za provedbu monitoringa su nadležne Hrvatske vode, koje osiguravaju i potrebna financijska sredstva. U skladu s time, monitoring provode Hrvatske vode preko Glavnog vodnogospodarskog laboratorija u Zagrebu i Šibeniku. Mjerenja i analize koje ne može obavljati Glavni vodnogospodarski laboratorij obavljaju vanjski laboratoriji, s kojima se sklapaju godišnji ugovori o uslugama, nakon provedenog javnog nadmetanja, kaže Musić te dodaje da u slučaju Zadarske županije to znači sklapanje ugovora sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar.
Na području Zadarske županije ispitivanja se obavljaju na 13 mjernih postaja, od kojih se tri, i to Biba, Kakma i Muškovci, ubrajaju u podzemne vode, budući da se uzorak uzima na preljevu iz kaptaže. Tako je zadarski Zavod za javno zdravstvo zadužen za ispitivanje kakvoće vode s izvorišta Donje Suvaje, Joševice, Bibe, Kakme i Muškovaca.
Hrvatske vode su nadležne i za tumačenje rezultata monitoringa. Statistički obrađeni rezultati se ocjenjuju prema Uredbi o klasifikaciji voda (N.N. 77/98 i 137/08) i svrstavaju u vrste (od I. do V.).
 – Vode Zadarske županije su, općenito gledano, visoke kakvoće, s izuzetkom vodotoka Otuče koji je pod utjecajem nepročišćenih komunalnih otpadnih voda Gračaca i otpadnih voda tvornice za preradu ribe. Ljeti ovaj vodotok presušuje, tako da je problem u ljetnim mjesecima izraženiji. U Vranskom jezeru su zabilježene povišene vrijednosti pokazatelja iz skupine hranjivih tvari, koje su rezultat prirodnih uvjeta, budući da je riječ o plitkom i prirodno eutrofnom jezeru, ali mogu dijelom biti i rezultat utjecaja poljoprivrede, zaključuje Musić.