Vode u Zadarskoj županiji visoke su kakvoće

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
izvor_une
Voda iz zadarskih izvorišta, tvrde stručnjaci, kvalitetna je i pogodna za piće

Služba za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo nastavlja sa sustavnim ispitivanjem kakvoće kopnenih površinskih i podzemnih voda na području Zadarske županije. Naime, krajem prošle godine Hrvatske vode sklopile su ugovor o sustavnom ispitivanju kakvoće kopnenih površinskih i podzemnih voda na području Zadarske i Ličko-senjske županije sa zadarskim Zavodom za javno zdravstvo. Riječ je o dvogodišnjem ugovoru s prvobitno procijenjenom vrijednosti od 649.390,24 kuna.

Valerija Musić iz Sektora zaštite voda u Hrvatskim vodama, pojašnjava da se monitoring kakvoće voda provodi se na oko 320 mjernih postaja u površinskim kopnenim vodama i oko 250 mjernih postaja u podzemnim vodama u Hrvatskoj.

- Prema Zakonu o vodama, za provedbu monitoringa su nadležne Hrvatske vode, koje osiguravaju i potrebna financijska sredstva. U skladu s time, monitoring provode Hrvatske vode preko Glavnog vodnogospodarskog laboratorija u Zagrebu i Šibeniku. Mjerenja i analize koje ne može obavljati Glavni vodnogospodarski laboratorij obavljaju vanjski laboratoriji, s kojima se sklapaju godišnji ugovori o uslugama, nakon provedenog javnog nadmetanja, kaže Musić te dodaje da u slučaju Zadarske županije to znači sklapanje ugovora sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar.

Na području Zadarske županije ispitivanja se obavljaju na 13 mjernih postaja, od kojih se tri, i to Biba, Kakma i Muškovci, ubrajaju u podzemne vode, budući da se uzorak uzima na preljevu iz kaptaže. Tako je zadarski Zavod za javno zdravstvo zadužen za ispitivanje kakvoće vode s izvorišta Donje Suvaje, Joševice, Bibe, Kakme i Muškovaca.

Hrvatske vode su nadležne i za tumačenje rezultata monitoringa. Statistički obrađeni rezultati se ocjenjuju prema Uredbi o klasifikaciji voda (N.N. 77/98 i 137/08) i svrstavaju u vrste (od I. do V.).

 - Vode Zadarske županije su, općenito gledano, visoke kakvoće, s izuzetkom vodotoka Otuče koji je pod utjecajem nepročišćenih komunalnih otpadnih voda Gračaca i otpadnih voda tvornice za preradu ribe. Ljeti ovaj vodotok presušuje, tako da je problem u ljetnim mjesecima izraženiji. U Vranskom jezeru su zabilježene povišene vrijednosti pokazatelja iz skupine hranjivih tvari, koje su rezultat prirodnih uvjeta, budući da je riječ o plitkom i prirodno eutrofnom jezeru, ali mogu dijelom biti i rezultat utjecaja poljoprivrede, zaključuje Musić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno