Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Žrtvu se nastoji pretvoriti u agresora

23.01.2011. 23:00
Žrtvu se nastoji pretvoriti u agresora


Don Zdenko Dundović pozvao je na zajedništvo braniteljskih udruga pri organiziranju ovakvih i sličnih obilježavanja događanja iz oslobodilačkog Domovinskog rata
Trodnevno obilježavanje 18. obljetnice Oslobodilačke akcije Maslenica, ključne u obrani Hrvatske, kad su svim snagama Hrvatske vojske povezani naš sjever i jug, u subotu točno u podne nastavljeno je misnim slavljem za branitelje i omovinu. Zbog orkanskih udara bure umjesto u Podpragu, u crkvi Svetog Frane ispod Tulovih greda na Velebitu, euharistijsko slavlje je održano u prepunoj školskoj dvorani u Posedarju.
Uz sudjelovanje posedarskog župnika, pavlina iz Poljske patera Krzysztofa Rodaka i 11 svećenika, misu je u nazočnosti oko 500 pripadnika vjerničkog puka, predvodio don Zdenko Dundović, župnik Zemunika.
– Nepobitna je činjenica da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski. Imali smo pravo i dužnost braniti svoju Hrvatsku. Branitelji, budite ponosni i ne bojte se što ste branili Domovinu kad je bilo najteže, vjerujte da se niste borili uzalud! Branili ste i obranili Hrvatsku i na to možete biti ponosni, istaknuo je u svojoj propovijedi don Zdenko.
Potom je napomenuo kako svi pomalo zaboravljamo da sloboda ima cijenu. Ostala je patnja, bol i križevi kao znak, poziv i opomena da su branitelji stvorili ovu državu.
– Danas se žrtvu nastoji preokrenuti u agresora, kazao je propovjednik don Zdenko završivši da će unatoč tome istina pobijediti, a naši će branitelji zauvijek ostati heroji i mučenici u srcu hrvatskoga narod.
– Ne smijemo zanemarivati i prepustiti drugima istinu o sebi i svojim, hrvatskim herojima. Ne smijemo ih zaboraviti. Budimo ponosni na njih, zaključio je propovjednik.
Na kraju misnog slavlja don Zdenko je pozvao na zajedništvo braniteljskih udruga pri organiziranju ovakvih i sličnih obilježavanja događanja iz oslobodilačkog Domovinskog rata. Pozvao je sve nazočne u zadarsku crkvu Sv. Šime, jer se svakog ponedjeljka počevši od 31. siječnja s početkom u 18 sati nastavljaju molitve “Krunica za pravdu” i služenje misa za utamničene hrvatske generale.
– Neka nas u tome snaži uspomena na sve hrvatske branitelje koji su dali svoje živote za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, rekao je velečasni Dundović pozivajući svih na njegovanje kršćanske vrednote poput poštenja i čestitosti.
Među nazočnima na misnom slavlju je bio ministar Božidar Kalmeta, državni tajnik u tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar, saborske zastupnice Ana Lovrin i Nevenka Marinović, brigadni general Mladen Fuzul, načelnik PU zadarske Zlatko Sokolar, zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić i domaćin, posedarski načelnik Ivica Juričević.
Usprkos tomu što se za promjenu mjesta održavanja misnog slavlja doznalo tek 15 – 20 sati prije, okupili su se brojni vojnici, redarstvenici, predstavnici lokalnih vlasti iz cijele Zadarske županije i šire, izaslanici više udruga proisteklih iz Domovinskog rata, roditelji i rodbina poginulih branitelja te mnogi poštovatelji domovinske žrtve.
Svečanom ugođaju pridonio je Župni zbor župe Posedarje koji je pjevao kombinirano liturgijsko pjevanje.
Nakon misnog slavlja u vojničkom šatoru u dvorištu posedarske škole podijeljeno je oko 500 porcija vojničkog fažola s kobasicama i pancetom.
Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, nedovoljnog znanja o promjeni mjesta održavanja misnog slavlja, ili nečeg trećeg, izostao je najavljeni nastup KUD-ova Sv. Kuzmana i Damjana iz Slivnice, Vile Velebita iz Jasenica, Luzarice iz Pridrage i Podgore iz Starigrada.