Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Grad u preoblikovanje KK Zadra ulazi s milijun kuna i 33,5 milijuna potraživanja

23.01.2012. 23:00
Grad u preoblikovanje KK Zadra ulazi s milijun kuna i 33,5 milijuna potraživanja


Prema prijedlogu Zvonimira Vrančića, gradonačelnika, Upravni odbor za kulturu i sport Grada Zadra izradio je Prijedlog odluke o sudjelovanju Grada Zadra u postupku preoblikovanja Košarkaškog kluba Zadar u sportsko dioničko društvo. Riječ je o prijedlogu, o kojem će se raspravljati na sjednici Gradskog vijeća zakazanoj u četvrtak, a s obzirom na praksu po kojoj prijedlozi nekada gradskog poglavarstva, a danas gradonačelnika, na Gradskom vijeću prolaze bez poteškoća, za očekivati je da će se sve što je naznačeno u prijedlogu na kraju i prihvatiti.
Dakle, Gradsko Vijeće Grada Zadra na sjednici bi trebalo donijeti odluku o sudjelovanju Grada u postupku obveznog preoblikovanja Košarkaškog kluba Zadar iz športskog kluba – udruge za natjecanje u športsko dioničko društvo. Klub je, na temelju revizorskog izvješća iz srpnja 2010. godine, ispunio uvjete za pokretanje stečajnog postupka prema posebnim propisima, a kako postupak nije pokrenut, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa donijelo je rješenje o ispunjavanju uvjeta za obvezno preoblikovanje. Kako bi izbjegao stečaj, klub je tada, izradom Elaborata, započeo postupak preoblikovanja, koji se sada napokon privodi kraju.
Elaborat, između ostaloga, sadrži i potencijalne dioničare  š.d.d.-a, pri čemu se posebno iskazuju vjerovnici, koji su pozvani da iskažu svoj interes za pretvaranjem tražbina u ulog u š.d.d-u. Grad Zadar će, bude li prijedlog prihvaćen, u ulog u budućem športskom dioničkom društvu prenijeti dug kluba prema Ministarstvu financija, koji iznosi nešto više od 31,2 milijun kuna, te dug kluba prema Gradu, koji se odnosi na komunalnu naknadu, a iznosi nešto više od 2,2 milijuna kuna. Tako bi Grad, od oko 50 milijuna kuna, na koliko je procijenjen temeljni kapital, odnosno vrijednost KK Zadar, imao u svom vlasništvu, dakako u dionicama,  nešto više od 33 i pol milijuna kuna, te bi postao većinski vlasnik kluba.
Osim toga, Grad treba i zaključiti ugovor o davanju prava korištenja dvorane Jazine, bez naknade, na rok od 30 godina, što također ulazi u temeljni kapital. Kada sve to bude gotovo, klub će uputiti poziv na upis i uplatu dionica u četiri kruga, a postoji mogućnost i još jednog dodatnog kruga, kada se dionice mogu uplatiti i zamjenom tražbina vjerovnika za ulog u š.d.d.-u. Kako bi pomogao KK Zadar u preoblikovanju, Grad će, kao i u slučaju Nogometnog kluba Zadar, sudjelovati u prvom krugu sa kupnjom dionica u ukupnoj vrijednosti od milijun kuna (što je najmanji mogući iznos), kao i u petom krugu, zamjenom tražbina za uloge.
Sredstva za uplatu dionica u gotovini osigurat će se u Proračunu Grada za 2012. godinu. U drugom i trećem krugu pravo upisa dionica imat će članovi KK Zadar, s razlikom što je u drugom krugu broj dionica koje se mogu uplatiti ograničen, a u trećem krugu ograničenja više nema. Konačno, u četvrtom krugu dionice će moći kupovati sve pravne i fizičke osobe kao i članovi sportskih udruga. Više će sasvim sigurno biti poznato nakon sjednice Gradskog Vijeća.