Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Jeziva ruševina uz turističku šetnicu

23.01.2012. 23:00
Jeziva ruševina uz turističku šetnicu


Slutnja da hotel „Bellevue” nije kupljen kako bi se obnovio nego zbog preuređenja u apartmanski objekt u Pagu postoji već dugo. Navodno je vlasnik hotela poduzetnik Vladimir Čerkez iz Zagreba, no o njemu se u Pagu gotovo ništa ne zna, a još se manje zna što planira napraviti s ostacima hotela


Ostaci hotela „Bellevue” u Pagu svojim su tragičnim i apokaliptičnim izgledom neugodan podsjetnik na pretvorbu i privatizaciju, svjedok nemara i nebrige, ali i manjkavog zakonodavstva, nejasnih nadležnosti zbog čega se vlasnika ne može prisiliti na obnovu hotela, ali niti na sanaciju ruševne građevine.
Ostaci hotela „Bellevue” odavno su postali sramota Paga, estetski i sanitarni problem, no vlasniku se ništa ne može. Hotel je izgrađen 1968. godine i bio je temelj turističkog razvoja Paga. Imao je veliko parkiralište, lijep park s nekoliko šetnica, vlastitu pješčanu plažu, a u njemu je ljeti radilo i do stotinu radnika.
U restoranu s prostranom terasom s koje se pogled pruža na Pašku uvalu na ljetnim večernjim zabavama se okupljalo i do tisuću gostiju. Hotel je pripadao poduzeću „Hoteli Pag” koje ga je prodalo javnosti nepoznatom vlasniku.
U upravi tvrtke „Hoteli Pag” više je puta rečeno kako je hotel prodan jer je postao neisplativ. Navodno su ulaganja u održavanje objekta premašivala prihod. Novi vlasnik je morao znati te podatke, no svejedno je kupio hotel, a kako ga nije uredio niti spriječio njegovo urušavanje, nejasno je koji je pravi razlog kupnje. Nekadašnji član gradske uprave koji je želio ostati anoniman tvrdi kako vlasnik hotela „Bellevue” ne namjerava obnoviti hotel.
– Hotel nije kupljen kako bi se obnovio, nego je novi vlasnik vjerojatno u njemu želio urediti apartmane, ali to nije mogao napraviti jer je uređenje apartmana u hotelu protivno prostorno planskoj dokumentaciji Paga, rekao je nekadašnji član gradske uprave.
Slutnja da hotel „Bellevue” nije kupljen kako bi se obnovio nego zbog preuređenja u apartmanski objekt u Pagu postoji već dugo. Navodno je vlasnik hotela poduzetnik Vladimir Čerkez iz Zagreba, no o njemu se u Pagu gotovo ništa ne zna, a još se manje zna što planira napraviti s ostacima hotela.
– Ta ruševina ovako stoji godinama. Ljeti se na parkiralištu igraju djeca, a sve je puno stakla i žica, sa zidova pada žbuka i netko bi mogao stradati, a meni se čini da na to nitko ne misli, rekla je vlasnica kuće u blizini hotela „Bellevue”.
Godinama se u Gradskom poglavarstvu, dok je još postojalo, govorilo o hotelu „Bellevue”, o mjerama koje bi trebalo poduzeti kako bi se vlasnika prisililo na uređenje hotela ili na saniranje ruševine. No, ništa se nije napravilo jer prema postojećim zakonima, vlasnik nije napravio ništa kažnjivo. Uz hotel „Bellevue” prolazi šetnica kojom svakog ljetnog dana prođe na tisuće turista i svi oni vide jezive ostatke hotela. Jugozapadno pročelje hotela je ispisano brojnim grafitima, a među njima je i jedan ironičan: „Bellevue pet zvjezdica”. Od turističkog bisera hotel „Bellevue” se pretvorio u sramotu, u odlagalište otpada, u zonu sumraka, u prizor nebrige koji izaziva jezu i koji je neugodno promatrati.
Vlada je najavila donošenje zakona kojim će se vlasnike ruševnih hotela prisiliti na uređenje. No, do donošenja zakona proći će još dosta vremena. Ostaci hotela „Bellevue” vjerojatno će nepromijenjeni ili možda u još gorem stanju dočekati i nadolazeću turističku sezonu.