Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Štedne žarulje dijelit će se i sutra

23.01.2012. 23:00
Štedne žarulje dijelit će se i sutra


Sa Zadarskom županijom imamo vrlo dobru suradnju, a u ovaj projekt je utrošeno 10 tisuća kuna s tim da je UNDP pomogao u nabavci žarulja. Ustanovljeno je kako se koristeći ovakve žarulje na godinu može uštedjeti oko 100 kuna na električnoj energiji, kazala je Atlić McColgan


Pod sloganom  “Upali i uštedi” građani su  danas u prostoru EE info centra imali priliku dobiti po  dvije štedne žarulje. Donacija žarulja odvijala se u  sklopu poticanja energetske  efikasnosti u kućanstvima te  promidžbe EE info centra, a  donirala ih je Zadarska  županija, u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda  za razvoj (UNDP) Hrvatska.
U ovaj dio projekta  uloženo je 10 tisuća kuna, a  žarulje su podijeljene po  principu – tko prvi, do isteka  zaliha. Podijeljeno je 150  štednih žarulja, a akcija se  nastavlja i sutra.
Jelena Atlić McColgan,  koordinatorica na projektu  “Regionalno provođenje  SGE projekta sjeverna Dalmacija”, kazala je da će u  sklopu ovog projekta podijeliti 534 žarulje, odnosno da  će se štedne žarulje koristiti  u 267 kućanstava, jer je svaka osoba dobila po dvije  žarulje od 15 i 20 W.
– Projekt ‘Sustavno gospodarenje energijom na području Zadarske županije’  provodimo sa Zadarskom  županijom. Već neko vrijeme  provodi se program štednje  električne energije, a rezultati se provjeravaju na tjednoj bazi. Sa Zadarskom  županijom imamo vrlo dobru suradnju, a u ovaj projekt je utrošeno 10 tisuća  kuna s tim da je UNDP pomogao u nabavci žarulja. Ustanovljeno je kako se koristeći ovakve žarulje na godinu može uštedjeti oko 100  kuna na električnoj energiji,  kazala je Atlić McColgan,  dodajući kako preporučuje  građanima da nabave štedne  žarulje, po mogućnosti što kvalitetnije.
Akciji su se odazvali brojni  građani s prebivalištem na  području Zadarske županije. Jedan od uvjeta za preuzimanje žarulja bio je da su  punoljetni, a njihovi podaci  upisani u poseban obrazac.
Korištenje štednih žarulja  znatno doprinosi očuvanju  okoliša, a osim smanjene potrošnje električne energije  posljedično su smanjene i  emisije CO2 i do 80 posto u  odnosu na odgovarajuće  standardne žarulje, dok im je  vijek trajanja produžen i do  15 puta.
EE info centar nalazi se u  prostorima Solarnog edukacijskog centra koji je otvoren  u Zadru u sklopu nacionalnog programa energetske efikasnosti, a koristi ga i Strukovna škola Vice Vlatkovića.  Uz brojne aktivnosti edukacije građana u Centru se provode programi osposobljavanja odraslih osoba za zvanja  montera solarnih toplinskih  sustava i solarnih fotonaponskih sustava te za nove  izborne predmete za srednjoškolce.