Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U srpnju početak gradnje terminala

23.01.2012. 23:00
U srpnju početak gradnje terminala


Izvođač radova na trećoj B, ujedno i završnoj fazi izgradnje Nove luke Zadar bit će poznat do kraja lipnja. U četvrtak je završen međunarodni prednatječaj za izbor izvođača radova na trećoj B fazi na koji se, prema riječima ravnatelja Lučke uprave Zadar, javilo čak 20-ak potencijalnih izvođača


Do kraja lipnja  bit će poznat izvođač radova  na trećoj B, ujedno i završnoj fazi izgradnje Nove  luke Zadar, doznajemo od  ravnatelja Lučke uprave Zadar Ivice Burića. Početak radova na ovoj fazi može se  tako očekivati već u srpnju.
Trećom B fazom planirana  je izgradnja moderne zgrade  terminala i popratnih objekata kao što su čekaonice,  uredi, komercijalni sadržaji,  višeetažno parkiralište…
Doznajemo i da je u četvrtak završen međunarodni  prednatječaj za izbor izvođača radova na trećoj B  fazi na koji se, prema riječima ravnatelja Lučke  uprave Zadar, javilo čak  20-ak potencijalnih izvođača.  
Podsjetimo da je Lučka  uprava nositelj ovog 236 milijuna eura vrijednog projekta za koji su uz jamstva Hrvatske vlade kredit odobrile  Europska investicijska banka (EIB) i Njemačka razvojna banka (KfW) te da je  dosad odrađena prva, a u  tijeku je druga i dio treće od  ukupno tri glavne faze ovog  velebnog projekta.
Prva je faza bila ugovorena  na 43,41 milijuna eura, a na  natječaju je pobijedila austrijska tvrtka Strabag AG.  Radovi na prvoj fazi započeli  su na proljeće 2009. godine,  a sklopu nje odrađeni su  teški zemljani radovi te je u  luci Gaženica nasuto 1,2 milijuna kubnih metara kvalitetne kamene građe. U toj  je fazi izgrađen i sekundarni  lukobran te je uz miniranje  podvodnih grebena iskopano 250.000 kubnih metara  kamena i mulja, čime je  omogućena dubina do 13  metara, koja je dovoljna i za  brodove većeg gaza poput  kruzera duljine do 300 metara.
Strabag AG glavni je izvođač i druge faze koja je u  tijeku, a u sklopu koje se radi  i treća A faza.
Ova je faza, teška 92,72  milijuna eura, započela u listopadu 2010. godine, a rok  za njenu realizaciju je 30  mjeseci.
Drugom fazom obuhvaćena je sva infrastruktura i  obalna struktura sa pet gatova, odnosno 16 pristaništa  za lokalne i dužobalne trajektne linije te kruzere. U  Novoj luci Zadar gradi se i  suvremena ribarska luka,  gdje se upravo započelo s  izgradnjom obalnog zida luke.
– Ne treba posebno isticati  da je ovo jedan velebni projekt koji se radi po europskim standardima. Sve ide  prema planu i ja sam na  projekt kao prvi čovjek  Lučke uprave Zadar izuzetno ponosan. Kao što je poznato, uskoro odlazim u mirovinu, a odlazim kao zadovoljan ravnatelj, ističe Ivica Burić.
Od njega doznajemo da će  međunarodni natječaj za izbor izvođača treće B faze biti  raspisan uskoro te će kao i  prethodna dva, uključujući i  prednatječaje, biti oglašen u  hrvatskim i europskim glasilima. Od 236 miljuna eura  nepotrošeno je ostalo oko  100 milijuna. No, koliko će  “težiti” treća B faza, znat će  se do kraja lipnja, kada će  biti poznat i izvođač završne  faze.
Završetak cjelokupnog  projekta, koji će Zadru darovati novo lice i svrstati ga u  vodeće lučke gradove na Jadranu, kao što smo već izvještavali, očekuje se 2014.  godine.