Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Sanacija je početak gore budućnosti zadarske bolnice”

Autor: Ivana Burica

23.01.2013. 23:00
“Sanacija je početak gore budućnosti zadarske bolnice”

Foto: Zvonko KUCELIN



Mi dugove ne možemo platiti jer živimo u visoko centraliziranoj državi, a sanacijom se ide i korak dalje – prema krajnjoj centralizaciji. Siguran sam da je ovo početak gore budućnosti zadarske bolnice, komentirao je župan odluku o sanaciji


Iako mislim da je ovo loša odluka, prisiljen sam je donijeti, istaknuo je zadarski župan Stipe Zrilić prilikom prihvaćanja Odluke o podnošenju zahtjeva Vladi Republike Hrvatske za provođenje postupka sanacije Opće bolnice Zadar.
Župan je ovu odluku prihvatio na jučer održanom kolegiju te ju je proslijedio na donošenje Skupštini Zadarske županije. Sjednica Županijske skupštine zakazana za 30. siječnja kako bi se, naglasio je župan, poštovali zakonski rokovi.
Odnos sa HZZO-om
Podsjetimo da je samo dan prije održavanja kolegija sa sjednice Hrvatske zajednice županija upozoreno da je županijama za donošenje Odluke o sanaciji javnih ustanova ostavljeno premalo vremena.
Zadarski župan složio se sa stavom Hrvatske zajednice županija, napomenuvši da se zahtjev za sanaciju podnosi i prije negoli su zaključene poslovne knjige za proteklu godinu.
– Ovaj se zakon odnosi na sve javne ustanove čiji osnivači nisu u mogućnosti pokriti njihove dugove. Mi imamo samo Opću bolnicu Zadar. Ova ustanova je do duga od preko 130 milijuna kuna došla zbog odnosa HZZO-a, dakle zbog odnosa s državne razine prema našoj bolnici koja je svoje obveze prema građanima uredno izvršavala. Dovedeni smo tako u situaciju da državi moramo davati obrazloženje o tomu zašto oni ne plaćaju svoje obveze. Zadarska županija nema nikakvih nepodmirenih obveza te su dugovi nastali samo zato što HZZO niti želi platiti niti pojasniti zašto ne želi platiti svoje obveze, rekao je župan, dodavši da je iz svega vidljivo da je zdravstvu potrebno ozdravljenje.
– Ili sanacija, kako već stoji u ovom čudnovatom zahtjevu. Mi dugove ne možemo platiti jer živimo u visoko centraliziranoj državi, a sanacijom se ide i korak dalje – prema krajnjoj centralizaciji. Siguran sam da je ovo početak gore budućnosti zadarske bolnice. Znamo i da osim u jednom dijelu sredstva za sanaciju nisu osigurana, kao što znamo kako je država dosad gospodarila kliničkim bolnicama koje su ponovno u dugovima, komentirao je župan odluku o sanaciji.   
Pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Josip Kraljić prethodno je pojasnio Odluku o podnošenju zahtjeva Vladi Republike Hrvatske na provođenje postupka sanacije Opće bolnice Zadar sadržava Odluku Upravnog vijeća Opće bolnice Zadar o utvrđivanju novčanih obveza na dan 31. prosinca 2012. godine radi pokretanja postupka sanacije sa Popisom vjerovnika sa stanjem nepodmirenih obveza na dan 31. prosinca 2012. godine.
Potraživanja Bolnice
Stanje nepodmirenih novčanih obveza Opće bolnice Zadar spomenutog datuma iznosi 130.191.488 kuna. Dr. Kraljić je naveo da ukupna potraživanja Opće bolnice Zadar u 2012. godini iznose 45.142.394 kuna, od toga potraživanja prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje iznose 33.143.467 kuna. Potraživanja prema drugim subjektima iznose 1.987.217 kuna, a potraživanja bez ugovornog odnosa prema drugim subjektima iznose 10.011.710 kuna.
Nadalje, istaknuo je pročelnik za zdravstvo Opća bolnica Zadar je u 2012. godini prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje fakturirala usluga u vrijednosti 47.343.668 kuna iznad ugovora, iz razloga što zdravstvena ustanova ne može uskratiti dostupnost zdravstvene zaštite osiguranicima kojima su zdravstvene usluge propisane, iako pružene usluge prelaze ugovoreni opseg usluga s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.
– Iz svega navedenog može se utvrditi kako nastali gubici i nepodmirene novčane obveze Opće bolnice Zadar nisu rezultat neizvršavanja prava i obveza Zadarske županije kao osnivača, već rezultat neusklađenih potreba i mogućnosti za zdravstvenom zaštitom u Zadarskoj županiji te prava i obveza između Opće bolnice Zadar i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.
Nadalje, Zadarska županija je za izvršavanje svojih obveza u proračunu za 2013. godinu osigurala 205.250.000 kuna, od čega je svega 35 posto proračuna izvornih prihoda.
Gotovo 16,5 posto, što je oko 35.000.000 kuna, ukupnog proračuna Zadarske županije troši se na obavljanje poslova zdravstvene zaštite i socijalne skrbi. Znatan dio tih sredstava osigurava se za obavljanje poslova standardne zdravstvene zaštite koji nisu obveza osnivača, ali ih osnivač mora osigurati jer ih ne osigurava Republika Hrvatska, rekao je dr. Kraljić.
Podsjetimo još da se sukladno Odredbama Zakona o sanaciji javnih ustanova Zadarska županija odriče svih osnivačkih prava nad Bolnicom tijekom provedbe sanacije i dvije godine nakon dana stupanja na snagu Odluke o završetku sanacije.


 VJEROVNICI OPĆE BOLNICE




Najveći vjerovnici Opće bolnice Zadar su farmaceutske tvrtke, a nekima od njih Bolnica duguje i preko 10 milijuna kuna. U skupini 10 plus su Medic d.o.o., jedna od vodećih hrvatskih tvrtki u distribuciji medicinskog, laboratorijskog potrošnog materijala i opreme s potraživanjima od 10,5 milijuna kuna, zatim Medical Intertrade d.o.o. (10,6 milijuna kuna), Roche d.o.o. (10,7 milijuna kuna), Medika d.d. (13,2 milijuna kuna), Phoneix Farmacija d.d. (15,3 milijuna kuna) i Oktal Pharma, koja je s ukupno 16,3 milijuna kuna potraživanja najveći vjerovnik Opće bolnice Zadar.