Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Županija jamac za kredit od 25 milijuna kuna

Autor: Ivana Burica

23.01.2013. 23:00
Županija jamac za kredit od 25 milijuna kuna

Foto: Zvonko KUCELIN



Kako bi i u sljedećem razdoblju mogla održati dosadašnji nivo građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta, Županijska uprava za ceste Zadarske županije ide u kreditno zaduženje od 25 milijuna kuna, za što joj je osim Županijine potrebna i suglasnost Ministarstva financija


Županijska lučka uprava je prema odluci svog Upravnog vijeća financijskim planom za 2013. godinu predvidjela prihod od 11,35 milijuna kuna i to od djelatnosti 4,15 milijuna kuna te od transfera osnivača – Zadarske županije 3,45 milijuna kuna i iz transfera iz proračuna Grada Zadra 3,75 milijuna kuna. Transferi iz proračuna Grada Zadra su namjenski prihodi za sufinanciranje sanacija luke Veli Iž te za sufinanciranje II. i III. faze rekonstrukcije obale u luci Jazine.
Za luku u Vrgadi 3,5 milijuna kuna
Od ostalih kapitalnih projekata u planu je rekonstrukcija i dogradnja luke Vrgada, procijenjene vrijednosti radova u iznosu od 3,5 milijuna kuna. Ovo su u kratkim crtama Program rada i razvoja i Financijski plan Županijske lučke uprave Zadar za 2013. godinu, koji je Marinko Slavić, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar izložio jučer na kolegiju župana.
Župan Stipe Zrilić na ovaj je plan dao zeleno svjetlo, a konačno mišljenje dat će Skupština Zadarske županije čija je sjednica najavljena za sljedeći tjedan.
Župan je suglasnost dao i na Plan održavanja, građenja i rekonstrukcije županijskih i lokalnih cesta Županijske uprave za ceste Zadarske županije za 2013. godinu. Planirani prihodi i rashodi zadarskog ŽUC-a u 2013. godini iznose 77,4 milijuna kuna.
Od tog je iznosa za redovito održavanje županijskih i lokalnih cesta namijenjeno 38,57 milijuna kuna, a za izvanredno održavanje 15 milijuna kuna.
Prema riječima ravnatelja ŽUC-a Mile Fabijana cestovne dionice na kojima su planirani radovi izvanrednog održavanja su Ž6007 – D8 (obnova kolnika, 2,5 milijuna kuna), Ž6023 Smilčić – Korlat (obnova kolnika, 2,3 milijuna kuna), Ž6044 Galovac – Prkos – Škabrnja (obnova kolnika, 1,5 milijuna kuna), Ž6258 Islam Latinski – Smilčić – D. Biljane (obnova kolnika, 1 milijun kuna), Ž6064 Miranje – Vrana – Pakoštane (obnova kolnika, 1,2 milijuna kuna), L63007 Pag (obnova kolnika, 3,9 milijuna kuna) te Ž6007 – Krneza – Radovin – Visočane (obnova kolnika, 2,5 milijuna kuna).
Uz navedeno ŽUC u ovoj godini planira potrošiti i oko milijun kuna na financiranje pripreme građenja te izradu nove projektne dokumentacije i geodetskih elaborata.
Kako bi i u sljedećem razdoblju mogla održati dosadašnji nivo građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta Županijska uprava za ceste Zadarske županije ide u kreditno zaduženje od 25 milijuna kuna za koje joj osim Županijine potrebna i suglasnost Ministarstva financija.
– Vjerujem da će ŽUC dobiti sve potrebne suglasnosti pa tako i suglasnost ministra financija. Kredit će biti realiziran kod Privredne banke Zagreb, Podružnice Zadar kao najpovoljnijeg ponuđača, a jamac će biti Zadarska županija. Kredit će ŽUC vraćati iz vlastitih sredstava kroz pet godina, a novac će biti realiziran kroz godišnje programe rada, rekao je župan Zrilić.
Manje osmaša
U nastavku kolegija župan je dao suglasnost Općoj bolnici Zadar za prijenos vlasništva i stjecanje vlasništva Zadarske županije za zgradu antituberkuloznog (ATD) i onkološkog dispanzera.
U prijenos vlasništva ide se iz razloga što će se specijalističko konzilijarni dio plućnog odjela i onkologije preseliti u nove prostore Poliklinike pa će zgrada u kojoj se sada obavlja ta djelatnost ostati bez namjene.
Upravno vijeće Opće bolnice Zadar donijelo je stoga odluku kojom se nekretnina oznake č.z. broj 5950/2 k.o. Zadar, površine 1699 m2 upisane u z.k. ulošku broj 5383 Općinskog suda u Zadru, u naravi kuća i dvorište koje je vlasnik Opća bolnica Zadar, prenese u vlasništvo Zadarskoj županiji za cijelo i bez naknade.
U nastavku je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić izložio prijedlog plana upisa učenika u I. razred srednjih škola Zadarske županije za školsku godinu 2013./2014.
Šimunić je istaknuo da u školskoj godini 2012./2013. osme razrede u osnovnim školama Zadarske županije pohađa ukupno 1.864, što je čak 150 osmaša manje nego lani.
– Zabrinjava što se ovaj trend opadanja broja učenika osmih razreda nastavlja te će već za nekoliko godina biti jako teško popuniti srednje škole u županiji, rekao je Šimunić.
U nizu suglasnosti koje je župan dao na jučerašnjem kolegiju bila je i ona na prijedlog Kazališnog vijeća Kazališta lutaka Zadar da se za ravnateljicu Kazališta lutaka Zadar u novom četverogodišnjem mandatu s početkom od 2. travnja 2013. godine imenuje dosadašnja ravnateljica Iris Pavić-Tumpa.


 DODATNIH 800 KUNA VOLONTERIMA




Župan Stipe Zrilić donio je odluku da se onima koji rade u Županiji za 1.600 kuna iz Županijskog proračuna isplaćuje dodatnih 800 kuna mjesečno.
Zadarska županija trenutačno ima 25 osoba koje će od sada uz 1.600 kuna, koliko im isplaćuje država, dobivati i dodatnu naknadu od Županije.