Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kapelica sjećanja na stradale Zatonjane

23.01.2014. 23:00
Kapelica sjećanja na stradale Zatonjane


U nedjelju, 26. siječnja navršava se 21 godina od stravičnog zločina kada su u Zatonu Obrovačkom pripadnici tzv. SAO Krajine rafalom iz vatrenog oružja pobili sedmero tamošnjih mještana: Petra Maričića, rođenog 1906., Iku Modrić, rođenu 1905., Anicu Modrić rođenu 1919., Mariju Modrić, rođenu 1940., Milicu Modrić rođenu 1950., Ružicu Modrić rođenu 1947. i Marijana Modrića rođenog 1953. godine.
Zločincima suđeno u odsutnosti
Za ovaj ratni zločin protiv civilnog stanovništva Okružno državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu 21. ožujka 1995. godine i to protiv Mile Gaka, Jovana Ogara i Dušana Prše, kojima se na Županijskom sudu u Zadru iste godine sudilo u odsutnosti. Presudom Županijskog suda u Zadru od 25. svibnja 1995. godine sva trojica su proglašena krivima.
Mile Gak i Jovan Ogar osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, dok je Dušan Pršo osuđen na 15 godina zatvora, no kako su ostali nedostupni hrvatskom pravosuđu, tako ni kaznu nikad nisu odslužili.
Mile Gak i Jovan Ogar proglašeni su krivima što su 26. siječnja 1993. u Zatonu kod Obrovca, kao pripadnici tzv. Milicije SAO Krajine, dok su iz njihovih kuća vodili Petra Maričića, Iku Modrić, Anu Modrić, Mariju Modrić, Milicu Modrić i Ružicu Modrić, koje su navodno trebali predati UNPROFOR-u radi iseljenja na slobodno područje Hrvatske, sve navedene osobe, uglavnom starije životne dobi, koje nisu pružale nikakav otpor, ubili rafalom iz vatrenog oružja. Mile Gak i Dušan Pršo proglašeni su krivima što su 2. srpnja 1992., oko 21.30 sati, također u Zatonu kod Obrovca, nakon što su došli u dvorište kuće Marijana Modrića, iako im nije pružao nikakav otpor, usmrtili hicima iz pištolja, stoji u obrazloženju presude Županijskog suda u Zadru iz 1995. godine.
Osveta za “Maslenicu”?
Budući da se zločin u Zatonu Obrovačkom dogodio neposredno nakon akcije “Maslenica” u kojoj se hrvatske snage oslobodile zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik, preživjeli mještani tvrde kako je to bila svojevrsna osveta pobunjenih Srba nad nedužnim hrvatskim civilima, među kojima su većinom bile žene i starci.
U nedjelju, 26. siječnja u 15 sati u spomen na 21. godišnjicu stradavanja civilnog stanovništva u Zatonu Obrovačkom župnik Obrovca don Krešimir Ćirak održat će molitvu odrješenja kod kapelice u Maričićima Gornjim.