Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Očekuje se preko 300 uzoraka maslinovog ulja

23.01.2014. 23:00
Očekuje se preko 300 uzoraka maslinovog ulja


Šesnaesta međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2014. održat će se od 13. do 16. ožujka u Zadru u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacija uz pomoć Grada Zadra, Zadarske županije, Grada Biograda, Općine Stankovci, Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića i Poljoprivredne zadruge Maslina i vino iz Polače.
Organizatori, kako je istaknuto na jučerašnjoj konferenciji za novinare, očekuju kako će ove godine na Noćnjak pristići preo 300 uzoraka maslinovog ulja iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Crne Gore i Albanije. Zadarski maslinari mogu svoje uzorke dostaviti danas i sutra u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića. Kotizacija za sudjelovanje na natjecanju iznosi 300 kuna i dvije litre maslinovog ulja.
Glavna tema konferencijae u hotelu Kolovare bila je potreba za marketinškom promocijom domaćeg maslinovog ulja koje gubi bitku nad uvoznim uljima. Ulja iz uvoza su cjenovno konkurentnija nad domaćim uljem. Proizvodnja domaćeg ulja iziskuje veće troškove nego što je prodajna cijena uvoznog ulja. Zbog toga je jučer po tko zna koji puta ponovljena priča kako domaće ulje treba promovirati kao kvalitetnije, bolje za zdravlje od uvoznoga, ali nije rečeno kako to konkretno napraviti.
Veća šansa za tržišni uspjeh vidi se u Njemačkoj, hrvatskim restoranima gdje su svoj put već našla domaća vina. Međutim i na tom tržištu treba se boriti s cjenovno jačom konkurencijom jer se i na policama njemačkih trgovačkih centara prodaje španjolsko ulje za tri eura i talijansko za četiri.