Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Veličanstvena scenografija, kostimi i izvedba carskog Orašara (FOTOGALERIJA)

23.01.2014. 23:00
Veličanstvena scenografija, kostimi i izvedba carskog Orašara (FOTOGALERIJA)


Jedinstvenu priliku za svakog plesača, nastup uz vrhunski Carski ruski balet, učenici Plesnog odjela GŠ Blagoje Bersa nisu iskoristili uzalud – pokazali su da su dorasli zadatku


Jučer je u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku održan  balet “Orašar” u izvedbi Carskog ruskog baleta. Najpoznatijem baletnom ansamblu na svijetu na pozornici se pridružilo i pedesetak  učenika Plesnog odjela Glazbene škole Blagoje Bersa koji su izveli  nekoliko koreografija. Pod mentorstvom nastavnika Vlaste Marotti  Hrašćanec, Jasne Frankić Brkljačić, Darka Brkljačića i Sanje Petrovski, djeca su otplesala koreografije: miševi, muzičari, vojnici, konjanici, anđeli i parovi.
Balet “Orašar”, koji slovi za jedan od najpoznatijih baleta na svijetu, rađen je na glazbu Petra Iljiča Čajkovskog, jedno od njegova tri  posljednja baletna djela – priča o božićnoj zemlji bajki. U sto dvadeset godina od praizvedbe, njegova popularnost kod publike diljem svijeta stalno raste te vjerojatno ne postoji nijedna generacija  mladih koja nije odrastala uz taj balet, a u kojem je jučer imala priliku uživati i zadarska publika. Koreografiju za ovog “Orašara” napravio je Gediminas Tarande. 
Čitava produkcija koštala je Turističku zajednicu Grada Zadra  oko 300.000 kuna, a jesu li brojem ulaznica uspjeli pokriti troškove  znat će se ovih dana.