Upamćen kao biskup koji je u Zadru dočekao papu

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Misa zadušnica u Zemuniku

Danas se navršava šesta godišnjica smrti zadarskog nadbiskupa msgr. Ivana Prenđe. Uoči večerašnje mise zadušnice koja će se služiti u 18 sati u katedrali sv. Stošije, misu zadušnicu u njegovom rodnom Zemuniku Gornjem predvodio je župnik don Jerko Vuleta.

Misa je održana u crkvi sv. Josipa Radnika, u čiju je izgradnju blagopokojni nadbiskup ugradio veliki dio sebe. Crkva je bila izgrađena 1977., a miniranjem 1992. godine potpuno razorena. Izgrađena je nova crkva, koju je posvetio 27. travnja 2002. godine.

- Ovaj će hram imati smisao samo kada vi budete ovdje, kada se budete punili svjetlom, snagom i Božjom riječju, rekao je tom prigodom mons. Prenđa, koji je preminuo u 71. godini života za vrijeme plenarne sjednice Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Rođen u obitelji sedmero djece

Najveći zemunički sin rođen je na Staru godinu 1939. u Zemuniku Gornjem kao prvo, najstarije dijete Jure i Ike rođene Zubčić iz Pridrage. U braku su imali sedmero sinova i kćeri - Ivana, dr. Marka, Anđelka, Antu, č.s. Mariju, Zorku i Miljenku.

Zaređen je u Zadru 29. lipnja 1964., a za biskupa posvećen 9. lipnja 1990. Od 1990. bio je zadarski nadbiskup-koadjutor s pravom nasljeđa, a nadbiskup ordinarij postaje dana 2. veljače 1996. Unutar Hrvatske biskupske konferencije obnašao je dužnosti potpredsjednika HBK, predsjednika komisije za sjemeništa i duhovna zvanja pri HBK, člana Komisije HBK za Zavod sv. Jeronima u Rimu, člana Komisije za stvaranje novog sustava financiranja unutar Crkve u Hrvata, a dugi niz godina bio je i predsjednik Hrvatskog Caritasa. Podržavao je medije, bio je zahvalan elokventan sugovornik iznimno otvoren za suradnju, a u susretu s novinarima ponosno je kazivao da je i on bio novinar Glasa Koncila.

- Zračio je dobrotom, toplinom, ljudskošću. Euharistiji, izvoru Božjega bogatstva u Crkvi, nadbiskup Prenđa je posvetio sav svoj svećenički život. Volio je duhovna zvanja i puno se žrtvovao za njihovo buđenje. Kao svećenik kojeg je nadbiskup među posljednjim zaredio, čvrsto sam uvjeren sam da ćemo se jednog dana sresti u nebu, u propovijedi je kazao don Jerko.

Živio je u stresnim vremenima Domovinskog rata i poraća. Tješio je vjernike i branitelje. Htio je svima pokazati zauzetost i ljubav. Trudio se da svećenici dostojno žive i radio na njihovom povezivanju, oživljujući dekanate, župna vijeća. Nitko nije tako dobro iznutra poznavao život i potrebe zadarske Crkve, život župa i samostana, svećenika, redovnika i redovnica, sudjelujući u brojnim nadbiskupskim pohodima i krizmama.

Papin dolazak

- Nije moguće nabrojiti i zahvaliti Bogu za sve što je učinio i uložio, za sve čime je s čudesnom i "revnošću koja izjeda" služio Crkvi kroz dugi niz godina, gotovo pola stoljeća, naglasio je don Jerko.

Vrhunac njegova poslanja bio je dolazak pape Ivana Pavla II. u Zadar.

- Pozdravljamo Vas glasom i srcem, gromoglasnom pjesmom, snažnijom od one kojom su naši pređi 1177. godine pozdravili u ovome gradu Vašega prethodnika papu Aleksandra III., rekao je Prenđa pozdravljajući papu Ivana Pavla II. na Forumu.

Veliki glasnik vjere, mira, tolerancije i ljubavi prema bližnjem ostat će u sjećanju kao jedna iznimno draga, pametna i plemenita osoba, crkveni pastir koji je puno dao za svoj rodni Zemunik ali i za cijelu Zadarsku nadbiskupiju.

- Zahvaljujemo Bogu za dar nadbiskupa Ivana, preporučujemo ga Božjem milosrđu te ljubavi i molitvi nebeske Crkve da bude ubrojen među pozvane na gozbu Jaganjčevu, poručio je don Jerko Vuleta.

Sveta misa zadušnica služit će se i večeras s početkom u 18 sati u zadarskoj Katedrali sv. Stošije, a predvodit će je generalni vikar msgr. Josip Lenkić, uz sudjelovanje klera Zadarske nadbiskupije.

Misa zadušnica u subotu je služena u Zemuniku, a u ponedjeljak će se služiti u zadarskoj katedrali

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno