Ajmo, Zadre, pomozimo Anđeli!

Slika korisnika valentinam
BORBA ZA ŽIVOT
Zadranka Marjana Ikić, poznata po humanitarnom radu i velikom srcu, alarmirala je zadarsku, pa i širu javnost putem Facebook grupe Mame iz Zadra i svoje profilne stranice da se odazovu humanitarnoj akciji koja će se održati u petak, u 18 sati, ispred Konzuma (bivši Mercator) u Ulici bleiburških žrtava
Hitna je došla u svega nekoliko minuta i Anđelu odvezla u zadarsku Opću bolnicu, na JIL

Dvadesetogodišnja Anđela Tičić iz Bibinja bori se za život u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević. Mladoj ženi, majci jednogodišnjeg dječačića, dijagnosticirana je meningokokna sepsa. Obitelj je živjela skromno, Anđela je povremeno radila kao frizerka, a suprug Marin Lisica, zaposlen je u Tvornici kruha. U teškim trenucima kroz koje prolaze pomogli su im prijatelji i zadarski humanitarci koji su odmah pokrenuli akcije.

Zadranka Marjana Ikić, poznata po humanitarnom radu i velikom srcu, alarmirala je zadarsku, pa i širu javnost putem Facebook grupe Mame iz Zadra i svoje profilne stranice da se odazovu humanitarnoj akciji koja će se održati u petak, u 18 sati, ispred Konzuma (bivši Mercator) u Ulici bleiburških žrtava. Prikupljat će se donacije u vidu novčanih priloga, ali i namirnica za jednogodišnje dijete - pelene br.4, vlažne maramice i ostale higijenske potrepštine te hrana primjerena za dječakovu dob.

- Ajmo, grade, pomozimo joj, stoji u pozivu koji se brzo proširio društvenim mrežama.

Razumijevanje za obitelj pokazao je i mjesni župnik pa će se i u bibinjskoj crkvi u nedjelju nakon mise prikupljati pomoć.

- Anđela je poteškoće sa zdravljem osjetila još prošli tjedan. Žalila se na nemoć, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima zbog čega je posumnjala da ima gripu, kaže nam Antonia Lovrić, sestra Anđelina supruga.

- Šmrckala je i imala temperaturu par dana koja je varirala od 37,8 do 38,5. Dan nakon rođendana rekla je da dođemo jer je ostalo kolača i torte, kako to ne bi propalo. Zatekla sam ju u krevetu i pomogla joj da ustane. Potom sam joj promijenila posteljinu i prozračila sobu nakon čega je ona ubrzo opet legla. Nije imala snage ni sjediti, stanje joj se pogoršavalo, a 14. siječnja oko podne Marin je zatekao u besvijesnom stanju. Pokušavao je probuditi, dozvati, ali uzalud pa je odmah pozvao Hitnu pomoć, priča nam Antonia dodajući kako je Hitna došla u svega nekoliko minuta i Anđelu odvezla u zadarsku Opću bolnicu.

Smještena je na JIL, a u večernjim satima su joj otkazala pluća zbog čega su je spojili na ECMO aparat, takozvana umjetna pluća.

- Zahvalni smo liječnicima i ostalom medicinskom osoblju na trudu i brizi koju su pokazali od prvog trenutka, kada je Anđela stigla u zadarsku bolnicu, kaže Antonia.

U petak, rano ujutro, u pratnji dr. Edija Karuca, Anđela je odvezena u Zagreb gdje se liječnici još uvijek bore za njezin život. Iako je primila nekoliko doza krvi, stanje je i dalje teško, a osim pluća zatajili su joj i bubrezi.

- Odmah smo i Mihaela odveli pedijatru na pretrage, ali srećom, njegovi nalazi su negativni na bakteriju meningokok. Marinu su u firmi izišli u susret i dali godišnji, ali treba im pomoć... sve im je dobrodošlo, od potrepština za dijete do novca jer s primanjima koja ima, Marin ne može puno. Cijela naša obitelj, kao i Anđelina, stoga je neizmjerno zahvalna svima koji im pomažu, koji su se digli na noge te pokrenuli humanitarne akcije, kao i svima koji će se odazvati. Meni osobno se javljaju ljudi iz svih krajeva Hrvatske nakon što su pročitali postove na Facebooku. Tražili su broj računa pa smo ga otvorili na Mihaelovo ime u HPB, kaže Antonia te dodaje kako se svi nadaju najboljem i Anđelinu brzom ozdravljenju.

Broj računa

Mladoj obitelji u nevolji može se pomoći i uplatom donacija na broj računa: Mihael Lisica HR6723900013102325512 u Hrvatskoj poštanskoj banci.

Dobro se dobrim vraća

Anđela Tičić i njezin suprug Marin Lisica čitateljima Zadarskog lista poznati su od prije tri godine, kad su sudjelovali u spašavanju rijetke i strogo zaštićene ptice, čaplje voljak. Pticu su uz pomoć nekih sumještana i naputke stručnih osoba odnijeli do Vranskog jezera i tamo ju pustili.

- Sad kad znam da je ovdje na sigurnom i da joj ništa neće biti, presretna sam, rekla je tada Anđela. U narodu kažu kako se dobro dobrim vraća.

Braniteljska udruga uplatila 1.000 kuna

Našu redakciju jučer su kontaktirali članovi nedavno osnovane braniteljske udruge Samostalna satnija Zemunik Donji tražeći podatke za uplatu donacije za bolesnu Anđelu. Iako nije riječ o branitelju, iz udruge su se odlučili pomoći ovoj mladoj obitelji, sugrađanima u nevolji. Izdvojili su iznos od 1.000 kuna te pozvali sve druge braniteljske udruge da slijede njihov primjer.

Donacije su se jučer počele prikupljati i u nekim zadarskim srednjim i osnovnim školama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.6 (5 glasova)

Komentari

Slika korisnika branimir
OVO JE POSAO DRŽAVE I ZA MINISTARSTO ZDRAVSTVA.....SAD MOŽE BITI JASNO PUNO TOGA,LJUDIMA naravno--POMAGATI TO JE VELIKA GESTA I TO JE NAJVECA GESTA NAS LJUDI,,TO SE NIKAD NEBI TRIBALO PRESTATI RADITI....OVAKVE OZBILJNE STVARI BI DOKTORI,DRŽAVA SAMA TRIBALA POMOCI A NE DA GRAĐANI SKUPLJAJU ZA LIJEK ,KOJI JE PO ZAKUNU DRŽAVA U KOJOJ ŽIVIŠ ,DUŽNA IZLIJEČITI MALIŠANE I MALIŠANA..DICU...I DOKTORI --PITANJE ZA VAS----JELI JOŠ IMATE HIPOKRATOVU ZAKLETVU---KAKO KAŽE---KUNEM SE APOLONOM LIJEČNIKOM ASLKLEPIJEM,HIGIJEJOM I PANAKAJOM.SVIM BOGOVIMA I BOŽICAMA,ZOVECI IH ZA SVIJEDOKE DA CU SVIM SILAMA I SAVJESTI DRŽATI OVE ZAKLETVE--I DA CE LIJEČITI U DOBRU I ZLU,,,IMA JOŠ TOGA,,,,,,,,,,,,,,,,,,SAMO ŠTO SU DOKTORI IZDALI LJUDE,DICU ,ŽENE I SVE ŠTO POSTOJ......TAKO DA MLADI RODITELJI, IMATE VI LIJEK I TAJ LIJEK JE ISPRED VAS I ZOVE SE INDISKO ULJE,,ULJE MARIHUANE JE PRIRODNO ULJE I KAO TAKVO JE LJEKOVITO.......DOKTORI,,,MALU DICU STE IZDALI,,DICU MALU----TO CE SSVE VAMA U VAŠIM SNOVIMA OBITAVATI,,,TO CE VAS PRATITI DO KRAJA ŽIVOTA I SVIJESTI----