Ove godine u lučku infrastrukturu ulaže se 24,2 milijuna kuna

Slika korisnika valentinam
Kolegij župana
Kako je na kolegiju župana kazao Davor Škibola, ravnatelj ŽLU u 2018. godini se očekuju značajna ulaganja u lučku infrastrukturu i to u iznosu od 24, 2 milijuna kuna, a izvori prihoda bi uz lučke pristojbe i naknade, trebali doći i iz fondova EU, dok je Zadarska županija kao osnivač u proračunu osigurala 4 milijuna kuna
Zvonko KUCELIN
Danas je održan kolegij župana

Prema Programu rada i planu razvoja luka Županijske lučke  uprave  Zadar za 2018. godinu u ovoj godini je planirano kako će njihovi  prihodi biti 19,6 milijuna kuna, dok će s obzirom na projekte, koji bi se  trebali realizirati u ovoj godini, rashodi iznositi oko 32,8 milijuna kuna.  Naime, kako je na kolegiju župana kazao Davor Škibola, ravnatelj ŽLU u  2018. godini se očekuju značajna ulaganja u lučku infrastrukturu i to u  iznosu od 24,2 milijuna kuna, a izvori prihoda bi uz lučke pristojbe i  naknade, trebali doći i iz fondova EU, dok je Zadarska županija kao osnivač u proračunu osigurala 4 milijuna kuna.

- Očekujemo kako ćemo ove godine dobiti sredstva za nastavak projekta uređenja luke Tkon, ovo je naš najveći projekt. Svakako očekujemo  potporu i našeg Ministarstva uz državu koja bi nam trebala pomoći, naglasio je Škibola. Prema planu razvoja u 2018. godini bi se trebali sanirati  postojeći gat u luci otvorenoj za javni promet Sali i to za 614 tisuća kuna,  kao i glavnog gata u luci Turanj za 2,8 milijuna kuna, uredit će se i dio  obale u luci Mandre 962 tisuće kuna, uredit će se i operativna obala u luci Silba Žalić 1,8 milijuna kuna, sanirati trajektno pristanište Ošljak za  750 tisuća kuna, obavit će se i kamenoklesarski radovi na rekonstrukciji  obale u luci Jazine – 2. faza  za 1,1 milijun kuna, rekonstruirati obalni zid  1. faza – 2. dio luke Petrčane za 6,3 milijuna kuna, rekonstrukcija i dogradnja pristana za javni promet u luci Drage Dugovača  za 3,5 milijuna kuna i obaviti rekonstrukcija i sanacija obalnog zida luke Petrčane – 3. faza  za 6, 2 milijuna kuna. Kako je naglasio Škibola ŽLU Zadar ima najveće  obalno područje, odnosno čak 108 luka o kojima vodi računa, a od kojih  je čak 8 od državnog značaja. Škibola je kazao kako su u tijeku radovi u  Pagu i na Jazinama, a sanira se i obala u Salima, dok bi u Petrčanima radovi trebali vrlo brzo krenuti jer posao mora biti gotov do početka glavne  turističke sezone.

S obzirom na potrebe Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Zadar odlučeno je kako će se u ovoj godini iz županijskog proračuna financirati nabava rabljenog vozila za njihove potrebe, a koje je potrebno s obzirom na činjenicu koliku površinu pokrivaju zadarski HGSS-ovci.

Zbog nedostatka smještaja u županijskim domovima za starije i nemoćne građane iz proračuna Zadarske županije za ovu godinu je planirano subvencionirati smještaj u privatnim ustanovama i to u mjesečnom  iznosu od 500 kuna. Kolegij župana prihvatio je Prijedlog odluke o  rasporedu novca za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina Zadarske  županije, a prema kojemu od ukupnog iznosa koji je planiran u županijskom proračunu za 2018. godinu,a koji iznosi 326 tisuća kuna, najviše  novca je planirano za Vijeće srpske manjine i to 98 tisuća kuna, dok je za  rad stručnog tajnika Vijeća predviđeno 84 tisuće kuna. U ovoj godini Vijeće albanske nacionalne manjine i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine dobit će po 36 tisuća kuna, predstavnik crnogorske nacionalne manjine 18 tisuća kuna, predstavnica makedonske nacionalne manjine 18  tisuća kuna kao i slovenske nacionalne manjine, te talijanske nacionalne  manjine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno