Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

DON DARIO TIČIĆ Čovjek vjere odan Crkvi

24.01.2019. 10:15
DON DARIO TIČIĆ Čovjek vjere odan Crkvi


Mons. Ivan je bio čovjek vjere. To je jedan stup njegovog života, a drugi je odanost Crkvi – naglasio je don Dario Tičić, belafuški župnik, na molitvi Večernje za pokojne koja se u srijedu navečer slavila za mons. Ivana Mustaća, svećenika Zadarske nadbiskupije koji je preminuo u ponedjeljak 21. siječnja u 64. godini.
– Okupili smo se u crkvi koja je sagrađena za vrijeme kada je mons. Ivan bio župnik na Belafuži na kojoj je služio od 1992. do 2001. godine. Smrću mons. Ivana ostali smo bez vrijednog radnika na Božjoj njivi, a njegovim nasljednicima u župama na kojima je služio vrlo je teško odgovoriti na njegovu radišnost i energiju koju je imao na svim poljima. Znali smo da je bolestan, ali vijest o njegovoj smrti doživjeli smo kao bolan udarac – rekao je don Dario pred župljanima koji su ispunili crkvu.
– Ako nema vjere sve je uzalud. Mons. Ivan se uvijek oslanjao na vjeru, posebno u teškim trenucima koje svaki čovjek, pa tako i svećenik ima. Sigurni smo da je sada s nama, da nas gleda, da se šali onako kako je on to najbolje znao činiti. Živio je s nama, vjerovao s nama i umro ostvaren u svom svećeničkom pozivu – podvukao je don Dario.
Psalme Večernje s pukom je pjevao Josip Mustać, mons. Ivanov nećak, a među brojnim župljanima bilo je mnogo onih koji su htjeli nešto reći o don Ivanu.
– Gledao je situaciju Crkve unaprijed i može se reći da je bio vizionar. Bio je i vrstan organizator i silno je volio ljude kojima se znao približiti. U tom smislu puno je radio na uključivanju laika u život župe i na tom je području također imao velikih uspjeha – rekla je Darija Santini, dugogodišnja suradnica u župi na Belafuži.
Misa zadušnica za mons. Ivana služit će se u ponedjeljak 28. siječnja u 18 sati u crkvi na Belafuži.


Mons. Ivan o Belafuži: Neponovljiva župa
– Belafuža je neponovljiva, sve što sam sanjao kao svećenik, župnik i pastir ispunilo se na Belafuži. Takva župa mi se nije dogodila niti će se na takav način dogoditi. To je bila milost da sam došao upravo u to vrijeme i mnogi svećenici ne dožive ono što sam ja doživio na Belafuži. Ne patim od frustracije i neuspjeha kao svećenik baš zbog iskustva s Belafuže i sa zahvalnošću Bogu gledam na devet godina službe u toj župi. Nikad to iskustvo iz mog života neće se izgubiti, osobito sada kada na hodočašćima vidim treću generaciju, odnosno djecu koja su se rodila kao plod rada i evangelizacije. Vidjeti obitelji s brojnom djecom, potom mlade koji su se odazvali pozivu na posvećeni život… – izjavio je mons. Ivan Mustać u knjizi Gospa u Masliniku.