Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

OPĆINA ODLUČILA Kolan smanjio paušalni porez po krevetu

24.01.2019. 13:20
OPĆINA ODLUČILA Kolan  smanjio  paušalni  porez po  krevetu


Dok je u pojedinim gradovima i općinama pokrenuto potpisivanje peticije protiv povećanja paušalnog poreza za male iznajmljivače  ili se nervozno očekuju odluke svojih lokalnih jedinica samouprave  Općinsko vijeće Općine Kolan je u utorak, 22. siječnja, na svojoj 27. sjednici raspravljalo o visini paušalnog poreza za iznajmljivače te je donijelo odluku koja je u interesu svih žitelja općine.


Najniži paušalni porez na otoku
Naime, Općina Kolan je zasad jedina poznata od 310 gradova i općina  u Lijepoj Našoj koje imaju turističke zajednice koja nije povećala ili ostavila postojeći paušalni porez, već ga je, vjerovali ili ne, smanjila.
– Visina paušalnog poreza za sve smještajne jedinice za Kolanjski Gajac iznosi 300 kuna, Mandre 255 kuna i u Kolanu 200 kuna po ležaju ili  smještajnoj jedinici u kampu, kazao je Marin Pernjak, načelnik.
Općina Kolan prema nacrtu prijedloga visinu paušalnog poreza utvrđuje prema tri zone ili razreda turističkog mjesta prema kojem će se  naplaćivati paušalni porez.
– Ovom odlukom iznajmljivači na području Općine Kolan plaćaju najniži paušalni porez na otoku, ali i u široj okolici, kazao je Pernjak.
Sukladno odredbama novog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, Odluku o visini paušalnog poreza za iznajmljivače više ne donosi Ministarstvo turizma već predstavničko tijelo jedinica lokalne samouprave. Zakonom je definirano da paušal ne smije biti  manji od 150 kuna niti veći od 1.500 kuna.
– Iznajmljivači na području Općine Kolon koji se bave iznajmljivanjem  kreveta u stanovima, apartmanima, sobama i kućama za odmor te u  kampu odsad mogu u miru Božjem primati i bilježiti rezervacije gostiju,  jer znaju koje su im financijske obveze u 2019. godini po svakom krevetu  ili smještajnoj jedinici koje stavljaju na tržište, poručio je načelnik Prnjak.
Podsjetimo, ukoliko jedinica lokalne samouprave ne donese odluku u  zadanom roku, najkasnije do 31. siječnja 2019. godine, prema novom zakonu paušal će automatizmom iznositi 750 kuna po krevetu, odnosno  250 posto više nego do sada.


Razmišljaju na duge staze
– Vijećnici Općinskog vijeća te ja kao načelnik smo mišljenja da žiteljima koji na našem području u najvećem dijelu žive od turizma ne trebaju veći nameti. Ovakva odluka je i poticaj našim iznajmljivačima da  ulažu u kvalitetu svojih smještajnih jedinica, poručio je Pernjak.
Općina Kolan je jedna od rijetkih lokalnih samouprava koje razmišljaju na duge staze, na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća je donesena i  nova Odluka o komunalnom doprinosu. Primjerice, osnovna cijena komunalnog doprinosa za stambeni prostor iznosi 130 kuna po metru četvrtom, a s novom Odlukom 13 kuna po metru četvornom.
– Općina su ljudi i ovom odlukom smo izašli u susret našim domaćim  žiteljima te žiteljima koji su trajno nastanjeni i imaju najmanje 18 godina  prebivališta na području općine tako da će plaćati tek 10 posto od ukupnog iznosa komunalnog doprinosa. Također komunalni doprinos za  ozakonjenje zgrade iznosit će 20 posto od iznosa, objašnjava Pernjak.
Protekle godine Općina Kolan je smanjila i iznos komunalnog doprinosa za gospodarske građevine za potrebe prijavljenog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga u  seljačkom domaćinstvu i obrta registriranih za obavljanje poljoprivrede  sa 130 kuna na 5 kuna po metru četvornom.
– Ovom mjerom želimo poticati mlade ljude na ostanak u kolijevci  Paškog sira na otoku te razvoj našeg turizma u smjeru gastro, etno, agro  turizma jer je to logičan smjer, zaključio je načelnik Pernjak.