Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Papuče iz Gračaca osvajaju tržište

24.01.2019. 13:47
Papuče iz Gračaca osvajaju tržište


Nakon gotovo dvogodišnje pomne pripreme i uspostavljanja uvjeta za  proizvodnju, udruga Prospero iz Gračaca, ostvarila je svoj naum u proizvodnji kućne obuće od vune i kože, te je na tržište plasirala svoj prvi  proizvod. 
Ova uporna skupina žena koju čine Prospero, sa Slavicom Miličić kao  predsjednicom,  od 2003. godine bavi se edukacijama u sklopu projekata  samozapošljavanja u poljoprivrednim i tradicionalnim obrtima i, unatoč  teškim uvjetima na margini Zadarske županije, ostvaruje pozitivne rezultate. Svojim neumornim zalaganjem za poboljšanje radnih i životnih uvjeta žene u ruralnom području, Prospero je kroz svoje edukacije i projekte uspio od svog osnivanja realizirati zapošljavanja na javnim radovima  na određeno vrijeme  i poboljšati status svih onih koji su pokucali na vrata udruge općenito, a četvero članova udruge je zaposleno u samoj  udruzi. 
Nakon što je proteklih godina osvojila nagradu za Hrvatski suvenir godine – Keramičku ovčicu (My Happy Sheep) i nagradu za društvenu inovaciju – Torbak (ceker od recikliranih najlonskih vrećica), ova nevladina  neprofitna organizacija koja se kroz izradu suvenira od ekološki održivih   ili reciklažnih materijala i samofinancira, uspjela je ponuditi i kožne papuče „ Moje sretne ovčice“ .
Njihov projekt  socijalnog poduzeća za proizvodnju tradicionalne  obuće je posljednji u nizu projekata udruge i financiran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Svi učesnici u proizvodnji su  prošli edukaciju iz proizvodnje obuće pod vodstvom profesora Miroslava Mikulčića, inženjera tekstilne, odjevne i obućarske tehnologije, inače  zaposlenog u hrvatskoj tvornici  kožne galanterije  „Jelen“.  Uz nabavljene  strojeve za ljepljenje i prešanje đonova, te za siječenje kože i gume, kao  osnovnog preduvjeta za izradu obuće, provedene su i dodatne edukacije  za izradu natikača i papuča kako bi proizvodnja ostala što vjernija  načelima tradicionalne obuće. Svi oni koji su imali interesa sudjelovati u  osposobljavanju za proizvodnju obuće su stekli i prednost pri (samo)zapošljavanju u novoosnovanom poduzeću.
Kožne papuče, model „Moje sretne ovčice“  su izrađene od kože i vune  ličkih ovaca, tretirane isključivo čistom vodom i sapunom i tradicionalnom tehnikom filcanja.  Svaki segment papuča izrađen je rukom uz veliki  trud i strpljenje svih zaposlenika poduzeća. Teleća brušena koža odgovorna je za čvrstoću i dugotrajnost, uložak papuča od memorijske pjene  i podstava od filca relaksira stopalo koje je od proklizavanja zaštićeno laganim đonom. Ukrašene srebrnim pleterom i aplikacijom ovčice, prekrasan vizualni dizajn je kruna spoja tradicije i suvremenosti u ovom  obućarskom proizvodu.
Uz ovaj obućarski proizvod prvijenac, udruga planira plasirati i dodatne modele, te u skoro vrijeme ponuditi  istodobno svoje keramičarske i  obućarske proizvode na tržištu.  Sve  informacije o radu i proizvodima   udruge mogu se pronaći na njihovoj web-stranici www.udrugaprospero.org i u njihovom webshopu, te također kontaktirati ih putem Facebook stranice udruge Prospero.
Sandra Marelja-Muić