Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

TRI PULTA Uz paške ljepote zamirisao sir i zapjevala “Sol”

24.01.2019. 13:29
TRI PULTA Uz paške  ljepote  zamirisao   sir i  zapjevala  “Sol”


Zadarska županija se kao partner južnomoravske regije u Češkoj Republici uspješno predstavila na GO – REGIONTOUR međunarodnom sajmu turizma u Brnu, najznačajnijem češkom projektu potpore domaćoj i inozemnoj ponudi turizma. Sajam je posjetilo oko 40.000 posjetitelja.
Zadarska županija, koju je protekle godine posjetilo oko 1,9 milijuna turista s oko 15 milijuna noćenja, se na impresivnom sajmu turizma u Brnu, koji broji oko 400.000 stanovnika, predstavila na čak tri pulta – Zadarske županije, otoka Paga i Općine Vir.
– Česima je Hrvatska, a time i Zadarska županija omiljena turistička destinacija. Početne rezervacije s češkog tržišta potvrđuju nastavak uzlaznog trenda, a interes medija, poslovnih partnera i posjetitelja je jako velik, kazao je Šime Mršić, zamjenik zadarskog župana, izrazivši zadovoljstvo prezentacijom.


Na području Zadarske županije 31 turistička zajednica
Na području Zadarske županije djeluje 31 turistička zajednica grada, općine ili mjesta. U protekle dvije godine u našu županiju godišnje dolazi oko 120.000 Čeha koji ostvare oko 900.000 noćenja.
– Dodatni vjetar u leđa promidžbenim aktivnostima u Češkoj je višegodišnje službeno prijateljstvo Zadarske županije s pokrajinom Južna Moravska, kaže Mršić.
Mršić i Krešimir Laštro, pročelnik Upravnog odjela za more i turizam Zadarske županije, imali su niz radnih sastanka, službenih prijama, među kojima i s vodećim ljudima Južne Moravske i Brna, političkog i kulturnog središta Južne Moravske, u kojem boravi oko 1.125.000 ljudi.
– U ovoj lijepoj priči o Južnomoravskoj regiji i Zadarskoj županiji dogodile su se mnoge lijepe stvari. Inicijativa je daljnje intenziviranje međusobne suradnje, naglasio je Mršić pošto je s domaćinima na svečanom ručku razmijenio prigodne darove.
Turističko-promidžbene tim Zadarske županije je predvodio Neven Tičić, direktor Turističke zajednice općine Povljana, Općine Vir Mate Čulina, voditelj Turističke agencije Vir turizam, a otoka Paga Jelena Škoda Baričević, direktorica Turističke zajednice općine Kolan.  Otok Pag raznovrstan i zanimljiv    
Otok Pag je po mnogočemu zanimljiv i premda je razjedinjen po administrativnom ustroju i dijeli se na dvije županije (Zadarsku i Ličko-senjsku) on je ipak jedna, jedinstvena cjelina, a tako se osjećaju i njegovi stanovnici.
– Otok Pag se prvi put uopće prezentira zajednički i dogovoreno na turističkim sajmovima. Zajedničkom, objedinjenom prezentacijom želi se pozicionirati otok, podijeljen na četiri grada i općine i dvije županije, kao važnu turističku, ali i gospodarsku destinaciju u cjelini, ističe Škoda Baričević.
Prezentacija je osmišljena kao promocija cijelog otoka Paga koji uz toliko jedinstvenih prednosti ima i različitosti, ali sve to čini jednu cjelinu i predstavlja izvrstan, jedinstveni turistički proizvod.
– Otok Pag se prvi put zajednički i dogovoreno predstavio od 10. do 13. siječnja 2019. na najvećem austrijskom turističkom sajmu "Ferien Messe" u Beču. Na sajmu je bilo oko 800 izlagača iz 80 zemalja, a posjetilo ga je čak 155.322 posjetitelja, ističe prva dama kolanskog turizma, dodavši da Hrvatsku posjećuje oko 1,5 milijuna Austrijanaca.


Srdačna dobrodošlica, brojne delicije
Nakon Austrije i Češke Republike otok Pag će se zajednički predstaviti i na turističkim sajmovima u Sloveniji te u Njemačkoj.
– U Sloveniji ćemo zajedničku turističku ponudu otoka Paga predstaviti na Turističkom sajmu za široku publiku u Ljubljani koji se održava od 30. siječnja do 2. veljače, a u Njemačkoj od 20. do 24. veljače u Münchenu na Međunarodnom sajmu odmora i putovanja, najavila je Jelena Škoda Baričević.
Srdačna dobrodošlica, brojne delicije (sir, vino, maslinovo ulje, prošek, rakija) uz klapsku pismu koju su predvodili Branko Barbir i Dario Grašo iz paške klape Sol, nisu ostavili ravnodušnima posjetitelje sajma jer su na županijskim pultovima osjetili pravi djelić Mediterana, Hrvatske, Jadrana, Zadarske županije i nadasve otoka Paga i Vira.
– Osim dožupana Mršića i pročelnika Laštre izlagače iz Zadarske županije posjetili su i Marin Žužul, zamjenik veleposlanika Republike Hrvatskoj u Češkoj, Dubravko Miholić, direktor ureda Turističke zajednice Hrvatske u Češkoj, Roman Hanek, dožupan Južne Moravske, Ivo Nešpor, počasni konzul RH u Češkoj, Miloš Černý, tajnik Grada Oslavanyja i drugi, nabrajala je Anđela Paladina iz Općinske uprave Kolan.
Na sajmu su nazočili i Ante Dabo, gradonačelnik Novalje, Ivo Pogorilić, načelnik Općine Povljana, Goran Vičević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Paga, Slavko Pernar, doajen paškog turizma, Srđan Liverić iz Vir turizma i drugi.
– Zaštitni znakovi otoka su: čuveni paški sir, paška janjetina, maslinovo ulje, sol i bijelo vino “žutica”, poručio je Pernar.
Paralelno sa sajmovima, održavaju se Regionalni festival specijalnosti i regionalne hrane RegFoodFest, međunarodno natjecanje gastro Junior Brno 2019. – Bidfood Cup i GO CAMERA – festival turističkih filmova, fotografija i publikacija.




Poznata i nepresušna zaljubljenost Čeha u hrvatski Jadran
Južnu Moravsku s Hrvatskom vezuje mnoštvo povijesnih i aktualnih odrednica – slavenska bratska uzajamnost i sličnost jezika, iskustvo višestoljetnog zajedničkog življenja u Habsburškoj, odnosno kasnije Austro-Ugarskoj Monarhiji, poznata i nepresušna zaljubljenost Čeha u hrvatski Jadran. Veza je još dublja jer nekadašnje Moravsko nadvojvodstvo u okviru češkog kraljevstva, potom i Habsburške Monarhije, kao svoj grb oduvijek imalo orlicu ispod koje je, vjerovali ili ne, crveno-bijela šahovnica s 25 polja! To je i današnji grb češke regije.


Virsko prijateljstvo s gradom  Oslavanyjem
Dodatni elan i adrenalin virskim promidžbenim aktivnostima u Češkoj je službeno  prijateljstvo s južnomoravskim gradom Oslavanyjem, ustanovljeno još 2009. godine.  Građani Oslavanyja u Viru imaju oko 250 kuća za odmor. Česi su u Viru protekle godine ostvarili 10.022 dolaska i 94.001 noćenja.
– Prošla godina u turizmu na otoku Viru je bila dosad najuspješnija, srušeni su svi  rekordi. Prvi put je Vir promašio brojku od 2,5 milijuna noćenja, a s time još jednom  potvrdio kako je najjača destinacija Zadarske županije i jedina u hrvatskih "top 10",  sedma smo destinacija u Lijepoj Našoj s težnjom da već ove godine uđemo u "top 5",  rečeno je na virskom scenografski lijepo uređenom pultu dok su hostese po sajmu  dijelile promidžbene materijale.