Tvrtka Riko iz Ljubljane gradit će županijski Centar za gospodarenje otpadom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Eko d.o.o. iz Zadra donio odluku u ponovljenom postupku
Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave Rješenjem od 27. studenog 2018. godine poništila je prvotnu Odluku o odabiru Eko d.o.o., nakon što je žalbu uložila Zajednica gospodarskih subjekata Control Process Spolka Akcyjna i Control Process Epc1 Sp. z.o.o., obje iz Krakowa u Poljskoj
Sortirnica i skladište budućeg Centra za gospodarenje otpadom

Tvrtka Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije donijela je jučer odluku kako će tvrtka Riko iz Ljubljane i njezini partneri projektirati i izvesti radove na izgradnji Centra za otpadom Biljane  Donje. Ukupna cijena ponude  Rika je  460.616.204,69 kuna. Eko d.o.o. je i  10. listopada 2018. godine odlučio o prihvaćanju ponude ove slovenske  tvrtke, ali se njihov jedini konkurent, Zajednica gospodarskih subjekata  Control Process Spolka Akcyjna  i Control Process Epc1 Sp. z.o.o., obje iz   Krakowa u Poljskoj, tada žalila te je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave Rješenjem od 27. studenog 2018. godine poništila  Odluku o odabiru.   

U obrazloženju odluke Eko d.o.o. kako su iz Rika, ispunjavajući izostanak nekih isprava što im je zamjereno u Rješenju Državne komisije,  koji  im je   u zakonskom roku dostavio preslike svih traženih ažuriranih popratnih dokumenata te je njima dokazao da su sadržani podaci u dokumentima važeći, odnosno da odgovaraju stvamom činjeničnom stanju u  trenutku dostave Naručitelju te dokazuju ono što je gospodarski subjekt  naveo u ESPD-u. 

Ispunili zahtjeve DKOM-a

-  U ponovljenom postupku pregleda i ocjene ponuda, sukladno  Rješenju Državne komisije, utvrđeno je kako je   Riko  udovoljio zahtjevu  Naručitelja te je u zakonskom roku dostavio  za ponuditelja i gospodarske subjekte A2A S.p.A., Italija i Mion Ventriltermica Depurazuini S.p.A  izvadak iz kaznene evidencije ili drugog odgovarajučeg registra ili jednakovrijedni dokument nadležne sudske ili upravne vlasti u državi poslovnog nastana gospodarskog subjekta kojirn se dokazuje da ne postoji navedena osnova za isključenje te za ove gospodarske subjekte, te  u odnosu na plaćanja dospjelih poreznih obveza potvrde porezne uprave kojima se dokazuje da ne postoje navedene osnove za isključenje. Za gospodarski subjekt Wehrle Umwelt GmbH, SR Njemačka ponuditelj je pojasnio da je valjani dokaz izjava o nekažnjavanju što je u skladu s rješenjem  DKOM-a. Ponuditelj je uz ovo objašnjenje dostavio i 65 potvrda iz kaznene evidencije za sve ostale osobe navedene u potvrdi o registraciji  društva, ističu u Eko d.o.o.-u.

Sukladno navedenoj odluci Državne komisije, Naručitelj je  izvršio ponovni postupak pregleda i ocjene ponuda te su  stručne osobe Eko d.o.o.- a   iznijele prijedlog o razlozima donošenja odluke o odabiru.

- Ponuditelj Riko je u konačnom rangiranju valjanih ponuda prema  kriteriju za odabir ponude prikupio 84 od mogućih 100 bodova, a  Control Process Spolka Akcyjna  i Control Process Epc1 Sp. z.o.o. su prikupili  80,52 boda. Tvrtka iz Slovenije je    za cijenu ponude dobila 40 bodova, a  njihovi konkurenti  33,52 bodova, u  trajanju jamstva na opremu za MBO  postrojenje instalirane snage jednake ili više od 2 kW Riko je dobio 10  bodova, a Poljaci 20 bodova, dok su u  specifičnom iskustvu tehničkih  stručnjaka Slovenci dobili 34 bodova, a njihovi konkurenti 27 bodova,  stoji u tablici koja je objavljena u Zapisniku.  

Prednost od 3,5 boda

U skladu sa Zakonom o javnoj nabavi   rok mirovanja iznosi 15  dana od  dana dostave Odluke o odabiru u kojem periodu Naručitelj ne smije  sklopiti ugovor o javnoj nabavi.  Radi zaštite svojih prava nezadovoljna  strana može temeljem  Zakona u roku deset dana od primitka odluke o  odabiru izjaviti žalbu, stoji u Odluci koju potpisuje Dino Perović, direktor Eko d.o.o.

U navedenim ispravama ova zadarska tvrtka navodi kako su, budući  da su obje valjane ponude cijenom bile veće od procijenjene vrijednosti  predmeta nabave od 368,8 milijuna kuna,   10. listopada 2018. godine  načinili II. Rebalans Financijskog plana poslovanja za 2018. godinu te II.  Rebalans Plana nabave za 2018. godinu kojima je Naručitelj osigurao financijska sredstva za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje te je na taj način osigurao  sredstva za predmetnu nabavu u ukupnom iznosu od 549.665.000 kuna.

Inače, projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u udjelu od 70,65 posto. U sufinanciranju sudjeluju još i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 19,348 posto te Zadarska županija i gradovi i općine na području Zadarske i dijela Ličko-senjske županije s 10  posto.

Gradilo bi se 21 mjesec, a šest mjeseci bi tekao probni rad. U optimističnoj inačici priča o gradnji CGO-a završila bi se za tri i pol godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno