Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

VRIJEDNA IMOVINA Grad prodaje školu na Malom Ižu!

24.01.2019. 11:02
VRIJEDNA IMOVINA Grad prodaje  školu na  Malom Ižu!


Grad Zadar prodaje kamenu zgradu škole na Malom Ižu umjesto da je obnovi sredstvima EU fondova, čime bi i Grad i Mali Iž dobili  besplatnu zgradu za mjesni dom, knjižnicu ili pak starački dom!
Vijest da će Grad ići u prodaju ove zgrade, navodno zbog manjka novca u blagajni, saznali smo ovih dana od nezadovoljnika u Gradskoj upravi koji smatraju da se Grad nije tako olako trebao odreći vrijedne kamene  zgrade, već je, umjesto prodaje, treba aplicirati na europska sredstva te  obnovom zgrade olakšati težak život mještana otoka. Istina, škola više  nema učenika te jedno dijete putuje u školu u Velom Ižu, ali mještani  smatraju kako se je ovdje morao otvoriti neki sadržaj koji će im olakšati  život na otoku.
Naime, da se zgrada škole ipak prodaje otkrili smo i iz elaborata njene  procjene koji će se prezentirati na sjednici Gradskog vijeća 29. siječnja  kada će se GV-u predložiti "Odluka o raspisivanju natječaja za postupak  prodaje nekretnine u vlasništvu Grada Zadra oznake č.z. 6348 k.o. Mali  Iž". U potpisu Odluke o raspisivanju natječaja za prodaju zgrade naveden je predsjednik Gradskog vijeća, Zvonimir Vrančić, te Odluka sada  mora proći glasovanje na sjednici Gradskog vijeća.


Talijan zainteresiran za kupnju
Riječ je o vrijednoj kamenoj zgradi, ukupne površine 572 metara četvornih, od  čega na samo na dva dvorišta otpada po 149 i 95 kvadrata,  čime nekretnina postaje idealna za otvaranje hotela. Početna  cijena s kojom Upravni odjel za upravljanje gradskom imovinom ide u prodaju je  288.550 eura ili 2.140.000 kuna, no s obzirom na lokaciju računa se kako  će zgrada doseći mnogo veću cijenu.
Nije stoga čudno da je, kako nam je kazao čelnik Mjesnog odbora Mali  Iž, Mladen Lovrin, za nju zainteresiran investitor iz Italije, a zadnjih se  dana spominje i francuski investitor. Onaj tko će ovdje otvoriti hotel  očito je vidio velik potencijal u staroj kamenoj zgradi, k tome dijelu maloiške povijesti, te je valjalo istražiti zašto Grad nije išao u obnovu ovu  kamene ljepotice, već je se odriče u korist privatnih investitora.
Naime, u obrazloženju Odluke o raspisivanju natječaja koje je izradio  pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom, Tomislav Korona, pozivaju se na – devastiranost zgrade, napominjući kako je Mjesni odbor suglasan s prodajom nekretnine.


"Zgrada opasna po život"
– Navedena nekretnina bila je u funkciji kao područna škola do 1960.  godine, a od tada zgrada je napuštena i izvan bilo kakve funkcije. Danas  se radi o devastiranoj zgradi opasnoj po život i zdravlje ljudi zbog eventualnih urušavanja. Kako su se imovinsko-pravni odnosi predmetne  zgrade uredili tek po nedavno okončanom postupku osnivanja zemljišnih knjiga za k.o. Mali Iž, stekli su se uvjeti za raspolaganje predmetnom zgradom, stoji u obrazloženju Odjela za imovinsko-pravne poslove, uz napomenu da je "utvrđeno kako se predmetna nekretnina nalazi u izgrađenom dijelu građevinskog područja, uz postojeću ostalu javnu prometnu površinu".
U obrazloženju, pak, nije navedeno zašto su, ukoliko je doista riječ o  "zgradi opasnoj po život", svih ovih godina dozvolili da u njoj radi  djelatnica Turističkog ureda te da u ured dolaze i turisti i iznajmljivači apartmana. 
Gradskog pročelnika za EU fondove, Šimu Erlića, stoga smo pitali  zašto  njegov odjel nikad nije aplicirao na EU sredstva za obnovu ove stare kamene zgrade, kako bi ona ostala u vlasništvu Grada, ali i Maloižanima donijela neki prijeko potreban sadržaj. No, Erlić kaže kako je problem zapravo u tome da nitko to nije zatražio.




"Nije bilo inicijative"
– Pročelnik Korona me  upoznao s predmetnom nekretninom prošle  godine, no nije postojala neka inicijativa ili projekt obnove  škole, nije  postojalo ništa za što bih se mogao uhvatiti za prijavu na EU fondove, tako da je to stajalo po strani. Nije bilo neke inicijative, barem nije došla do  mene, a nije postojala niti od lokalnog stanovništva, kaže Erlić napominjući kako ne smatra da je netko ovdje kriv, već da nije postojala nikakva  inicijativa s kojom bi se moglo ići na aplikaciju na EU fondove.  


Predlagali starački dom
U Malom Ižu, pak, kažu drugačije. Predsjednik Mjesnog odbora Mladen Lovrin napominje kako su Gradu svojedobno predložili da se sredstvima EU fondova u ovoj zgradi otvori starački dom ili neki drugi koristan sadržaj za mjesto u kojemu je sve manje mladih te bi im starački  dom bio prijeko potreban. No ideja nije naišla na odaziv, tvrdi Lovrin,  pojašnjavajući da ju je iznio gradskim pročelnicima za njihova posjeta  Malom Ižu.
– Naša je prvotna ideja bila da se tu napravi starački dom sredstvima iz  Europske unije, međutim, nismo naišli na razumijevanje. Nitko nas iz  Grada nije zvao, neka vam pokažu kada su zvali ili dali prijedlog Malom  Ižu. Igramo se igre gluhih telefona, mi njima signaliziramo što treba napraviti, a oni nama signaliziraju da ne mogu napraviti jer da nema novca. Prije pet godina dan je pristanak da se ta škola proda i sada je na osnovu toga krenula priča da bi to trebalo staviti u neku funkciju. Onaj tko  je kupi vjerojatno će s njom napraviti nešto što će mu vratiti uložena  sredstva, zaključuje Lovrin.
Uskoro će se znati tko će kupiti ovu vrijednu zgradu, Talijani, Francuzi  ili pak neki domaći investitori koji će maloišku kamenu ljepoticu što prije nastojati pretvoriti u profitabilni objekt. 


Lovrin: Začepili su nam gubicu
Predsjednik Mjesnog odbora, Mladen Lovrin, kaže kako je istina da Gradu nikad  nisu slali neki službeni dokument o tome kakav projekt predlažu za zgradu škole, ali  je bilo razgovora s nekim gradskim pročelnicima:
– U razgovoru se došlo do toga da od ovoga vjerojatno nema ništa, začepili su nam  gubicu, a oni će odlučiti što će s tim. To je bio nevezani razgovor kada je delegacija  gradskih pročelnika došla na otok, bilo je svakojakih priča i planova, ali nikad to nije  realizirano. Zgrada je od 1962. godine prepuštena zubu vremena, a za nas bi bilo  najbolje da je to starački dom, kaže Lovrin dodajući kako su Gradu zaista dali suglasnost za prodaju zgrade jer su vidjeli da od staračkog doma ili drugog korisnog sadržaja nema ništa, a zgrada je već derutna.


Turistički ured seli u – privatnu kuću
 U zgradi škole smješten je Turistički ured Malog Iža te smo čelnika Mjesnog odbora pitali kako će i gdje ured funkcionirati kada se zgrada škole proda?
– Izmjestit ćemo ga ispod ambulante, a ne budemo li mogli, jer i tu treba popravaka, ured će biti u privatnoj kući gospođe koja tu radi, pojašnjava Lovrin.