Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zbog gripe se dnevno javlja u prosjeku po 30 pacijenata

24.01.2019. 10:54
Zbog gripe se dnevno javlja u  prosjeku po 30 pacijenata


I dok gripa hara Hrvatskom nimalo bolja slika nije ni u Zadru.
Provjerili smo u zadarskoj bolnici kakva je situacija i je li gripa uzela  maha na našem području.
 – Na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Zadar porastao je broj pregleda pacijenata sa simptomima gripe. U Ambulantu za infekcijske bolesti i febrilna stanja svakodnevno se u prosjeku javi oko 30 pacijenata. U  većini slučajeva pacijenti se direktno iz Hitnog prijema upućuju na pregled liječniku specijalistu infektologije, javili su nam jučer iz Opće bolnice Zadar. Dodaju kako se u nekim slučajevima radi se o pacijentima kod  kojih su se već razvile komplikacije gripe, od kojih se većinom radi o  upali pluća.
 – Bilo bi dobro da pacijenti prilikom pojave prvih simptoma gripe prvo  jave nadležnom liječniku obiteljske medicine, koji treba procijeniti je li  nužno pacijenta uputiti u bolnicu. U suprotnom se u bolnici stvaraju nepotrebne gužve te se otežava rad s pacijentima kojima zaista treba bolničko liječenje, te ujedno dovodi do mogućnosti epidemiološkog  širenja  gripe, uputili su molbu građanima iz bolnice.
Inače, simptomi gripe bez komplikacija su povišena temperatura, drhtavica, glavni simptom gripe je osjećaj iscrpljenosti, gubitak apetita,  bolovi u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa, grlobolja i  kašalj. Liječnici savjetuju kako gripu treba preležati.
 – Pijenje mnogo tekućine i mirovanje važnije je od udarnih doza vitamina C ili češnjaka. Gripa ne zahtijeva posjet liječniku, ali treba ostati  kod kuće i ne širiti zarazu. Gripa se najčešće izliječi bez intervencija, a liječniku treba otići samo ako temperatura traje dulje od četiri, pet dana,  ako postoji poremećaj disanja (teško disanje, ubrzano disanje, jak kašalj,  bol u prsima) ili poremećaj svijesti, upozoravaju liječnici. Liječnika je  potrebno potražiti ukoliko temperatura traje dulje od četiri, pet dana,  ako dođe do otežanog disanja, dođe do kratkog daha i jakog kašlja, ako  dođe do osjećaja boli ili pritiska u prsima, ukoliko dođe do iznenadnih  vrtoglavica ili ošamućeni, povraćanja i/ili proljeva te ako se povišena  temperatura ponovi nakon poboljšanja simptoma, preporučuju liječnici.