Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Morović se slaže da je Beljakova izjava bila nepromišljena

25.01.2020. 09:00


Objava predsjednika HSS-a, Krešimira Beljaka, o tome kako UDBA nije ubila dovoljno hrvatskih emigranata i dalje izaziva reakcije javnosti, ali i članova njegove stranke. Predsjedništvo HSS-a stoga je sazvalo hitan sastanak sa zaključkom da se svim županijskim organizacijama pošalje njihova odluka o izricanju opomena članovima koji javno kritziraju šefa stranke. I ne samo to, u nalogu županijskim čelnicima stranke zahtijeva se da im pošalju – kopije opomena!
– Predsjedništvo HSS-a obvezuje predsjednike županijskih organizacija HSS-a, koji su nadređeni pojedincima koji krše Statut, da ih u roku od 24 sata upozore na to da im daju naloag da sporne objave neodložno uklone s društvenih mreža te da im izdaju pismenu opomenu i pisani nalog da se ubuduće suzdrže od takvih medijskih nastupa. (Kopiju opomene i naloga obavezni ste dostaviti u Tajništvo Središnjice HSS-a). Po ovoj odluci obavezni ste odmah postupiti, u suprotnom će Predsjedništvo HSS-a smatrati da su isti istupi, odnosno kršenje Statuta HSS-a, unaprijed dogovoreni s predsjednicima županijskih organizacija te će na idućoj sjednici o tome raspraviti i poduzeti statutarne mjere, odnosno sankcije, stoji u dopisu što ga je potpisao glavni tajnik stranke Željko Lenart.


Pobuna dijela članstva
Ovaj je nalog, naravno, izazvao novu lavinu reakcija članova koji smataju kako je Beljak ovime uveo verbalni delikt, a situacija je tim gora jer o pobuni u stranci i najavljenim sankcijama za članove koji su se usudili kritizirati šefa stranke već danima izvješćuju mediji. Sve se više govori o otvorenoj pobuni u HSS-u te nemirima koji će dovesti do raslojavanja jedne od nekad najjačih hrvatskih stranaka.
S obzirom da je uputa o sankcioniranju članova poslana svim županijskim organizacijama, predsjednika Županijskog odbora HSS-a Zorana Morovića pitali smo podržava li predsjednika Beljaka nakon objave na Twiterru te je li i on morao postupiti po ovoj odluci i upozoriti neke članove da ga ne kritiziraju javno? Morović, inače načelnik Općine Sali, o ovom problemu nije htio razgovarati te nam je putem SMS poruke samo napisao:
– Na već objavljenu izjavu predsjednika Gradske organizacije, Marjana Maroje, nemam što dodati, bio je kratak Morović. Očito je ovo i za njega neugodna tema, pa tek treba vidjeti kako će se situacija dalje reflektirati na članstvo.


Treba paziti na svoje izjave
Podsjetimo, čelnik Gradskog odbora u nedavnoj se izjavi o Beljakovoj objavi na Twiterru vrlo otvoreno izjasnio:
– Slažem se da je izjava na Twitteru bila nepromišljena i da je nikako nije trebao objaviti. Koliko sam shvatio, riječ je o nekoj svađi na Twitteru, pa i ne znam detalje prepiske, odnosno tko su i odakle ti koji su se javili. Bilo bi jasnije kada bi barem pisalo tko je točno što rekao, ovako ostaje dosta nejasnoća. No, ostajem pri tome da je izjava svakako nepromišljena te da naš predsjednik treba paziti da ne daje takve izjave jer one nikako nisu u skladu s programom HSS-a, dapače, naša je stranka miroljubiva. Što se tiče njegove ostavke, smatram da je Beljak stranku doveo u centar s malim zaokretom ulijevo, ali je i Radić bio takav, kazao je Maroja.
Morović očito ne želi detaljnije o situaciji u stranci, pa se pozvao na riječi svojega kolege. No, i to dovoljno govori o situaciji u stranci.




POBUNA U HSS-U
O pobuni u Hrvatskoj seljačkoj stranci i najavljenim sankcijama za članove koji su se usudili kritizirati šefa stranke Krešu Beljaka već danima izvješćuju mediji