Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

KAMPANJA Potres važna tema za lokalne izbore

24.01.2021. 12:39


U dijelu Hrvatske koji je prošle godine pogodio potres, u prvom redu u Zagrebu, Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, tema tko je što ili nije učinio kako bi se sanirale njegove posljedice bit će među dominatnima u kampanji za predstojeće lokalne izbore. Vlada Andreja Plenkovića, koja raspolaže državnim resursima, nastojat će uvjeriti birače da je poduzela sve što je trebalo da bi se život na tom području u najvećoj mjeri normalizirao, a oporba će to negirati. SDP će i, primjerice, odašiljati poruku da je zahvaljujući upravo njihovom političkom pritisku Vlada popustila i naknadno u izmjenama zakona o obnovi i Sisak svrstala u krajeve u kojima će se nekretnine oštećene u potresu u cijelosti obnavljati novcem poreznih obveznika. Na tu tezu ne pristaje HDZ, čiji dužnosnici tvrde da je amandman na prijedlog Vlade, što su ga uložili u četvrtak, isključivo plod promišljanja njihovih ljudi.
Pritom Vlada i HDZ, kao i u slučaju epidemije korona virusa, uživaju pomoć Stožera, ovaj put je to onaj osnovan za otklanjanje posljedica potresa kojem je na čelu ministar Tomo Medved.


Plakati
Glasnogovornik tog Stožera Mladen Pavić polemizirao je jučer sa SDP-ovom gradonačelnicom Siska Kristinom Ikić Baniček, koja i osobno želi preuzeti zasluge za činjenicu da je i njezin grad, unatoč višem indeksu razvijenosti, ušao u kategoriju 100 posto. Sisačka gradonačelnica to je, naime, prethodnih dana javno zahtijevala i prepirala se s Plenkovićevim ministrima, a nakon što je HDZ objavio svoj amandman u tom su gradu osvanuli plakati s fotografijom Kristine Ikić Banićek i natpisom – Uspjeli smo, Sisčani će imati pravo na 100 % državne obnove. Pavić je na to reagirao jučer u izjavi novinarima.
– Porazno je i tužno gledati kako neki na jadu i stradanju ovog naroda vode političku kampanju u ovoj županiji, poglavito u gradu Sisku. Pozivam da se ne prepustimo negativnim osjećajima, nije ovo natjecanje jednih protiv drugih nego rad jednih za druge, kritizirao je Pavić SDP-ovku koja upravlja Siskom.
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić već je prije nekoliko dana konstatirao da SDP i Kristina Ikić Baniček sve čine samo zato što im je u Sisku rejting slab. Potkrijepio je to rezultatima prošlogodišnjih parlamentarnih izbora na kojima je lista HDZ-a u tom gradu dobila nešto manje od 43, a SDP-ova koalicija 27,5 posto glasova.


Bitna informacija
Kristina Ikić Baniček nam je, pak, jučer rekla da ona »kontinuirano komunicira s građanima preko jumbo plakata«, pa je u one kojima je čestitala Božić sada inkorporirala »bitnu informaciju za sve Sisčane, koji su zadnjih dana bili opterećeni glavinjanjem Vlade oko obnove grada«.
– Drago mi je da Sisak i Siščani neće biti diskriminirani i da će imati pravo na 100 posto obnove. Grad cijelu godinu objavljuje projekte na plakatima i ovo nije ništa novo u Sisku. Što se HDZ-a tiče, kada sam počela javno govoriti što sve ne funkcionira na terenu krenuli su organizirani napadi na mene iz te stranke. Meni je jasno da im ja smetam i da ne mogu podnijeti bilo što što radim, ali moj posao je da se i dalje borim za Sisak i Siščane, kaže gradonačelnica Siska. Kandidat HDZ-a je Ivan Celjak, šef te stranke u Sisku, koji bi se Kristini Ikić Baniček trebao suprotstaviti na lokalnim izborima. HDZ mu upadljivo daje sve više prostora u Saboru, pa je Celjak i govorio uime Kluba o izmjenama zakona o obnovi.
Infobox (Okvir):
Broj oštećenih objekata narastao na 46 tisuća
Pavić je, inače, jučer novinarima u Petrinji doveo državnog tajnika Tomislava Mihotića, državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, koji je iznio neke nove podatke o odgovoru države na potres koji se dogodio 29. prosinca. Postavljeno je dosad 752 kontejnera i kamp kućica, a trenutačno ih se priključuje na vodu i struju. Brojka prijavljenih oštećenih objekata narasla je na 46 tisuća, već ih je obrađeno 24 tisuće i tri tisuće ih je dobilo crvenu naljepnicu..
– Statičari su puno bolje organizirani i brže rade nego što je to bio u slučaju zagrebačkog potresa, kazao je Mihotić.