Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Objavljeni uzroci smrti 11-godišnjaka s koronavirusom: Oštećeni su mu bili bubrezi i jetra, imao je sepsu, na operaciji mu je stalo srce…

24.01.2021. 13:08


Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić izjavio je u nedjelju kako je kod preminulog dječaka od covida-19 došlo do rijetkih i teških komplikacija.
Dječak je primljen u Klaićevu bolnicu 21. siječnja s povremenim bolovima u trbuhu, temperaturom i glavoboljom nakon čega je zbog rijetkih i teških komplikacija prebačen u infektivnu kliniku.
Drama na operaciji
“Zbog sumnje na bolove u trbuhu nepoznatog uzroka primljen je na Odjel dječje kirurgije gdje se pristupilo izradi laboratorijskih i drugih dijagnostičkih nalaza. Zbog laboratorijskih znakova koji su ukazivali na oštećenja bubrega i jetre te sepsu i peritonitis, premješten je istu večer u jedinicu intenzivne skrbi”, rekao je Roić.
Dječak, koji nije od prije imao neke bolesti, podvrgnut je operativnom zahvatu tijekom kojega je došlo do zastoja srčanog rada, izvršena je reanimacija i nakon stabilizacije operacija ja završena, no, dijete je u postoperativnom tijeku bilo ovisno o respiratornoj i kardiovaskularnoj potpori.
S obzirom na to da je u međuvremenu stigao i pozitivan nalaz na covid-19, stručnjaci su posumnjali na multiorgansko zatajenje, odnosno sindrom koji je jedan od imunoloških komplikacija covida-19 te je dječak idućega dana, 22. siječnja, prebačen u Kliniku za infektivne bolesti.
Roić kaže kako se u Klaićevoj dosad nisu susreli s pojavom tog sindroma, no, ističe kao su liječnici u Klinici za infektivne bolesti zabilježili na razini Hrvatske 20-ak takvih pacijenata, ali blaže kliničke slike i s dobrim ishodom.
“SindRom je vrlo rijedak, ali može biti težak i dovesti do tragičnog ishoda. Unatoč poduzetim svim mogućim mjerama i terapije i potpore, jednostavno se tako brzo razvijalo i tako je teška bila komplikacija i imunološka reakcija da nije bilo pomoći”, rekao je Roić.
Rijetka dijagnoza
Nije točno poznato koliko ima slučajeva ovog sindroma, ali se upravo formira mreža praćenja u Hrvatskoj, izjavio je za portal HRT-a infektolog Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece pri Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.
Zarazna je, kaže, dosad ukupno imala oko 15 malih bolesnika. U ovom trenutku četvero je djece u Klinici za infektivne bolesti i liječi se od tog sindroma. Prvog su, dodaje, imali u svibnju i poznaju taj sindrom. Prvi slučajevi su u literaturi opisani u proljeće u Italiji te u Velikoj Britaniji i SAD-u.
– To je dijagnoza koja se traži pri primitku djeteta i primjenjuju se dijagnostički kriteriji CDC-a i WHO-a. Postupa se prema preporukama međunarodnih stručnih društava. Ovo je prvi put da je završilo smrtnim ishodom. Smrtnost nije velika, ali je opisana, ističe Tešović.
Povećan broj malih bolesnika bilježi se od jeseni, pa tako i povećani broj slučajeva MIS-c, i to počevši od listopada. Ovo dijete je, napominje, od početka imalo tešku kliničku sliku.