Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

STIPE ŽUNIĆ: “Spremni smo za preuzimanje odgovornosti u gradu Pagu”

24.01.2021. 11:00


Stipe Žunić, mladi je političar iz redova HDZ-a koji je na unutarstranačkim izborima održanima koncem studenog prošle godine izabran za novog predsjednika GO-a grada Paga. Žunić, koji osim odgovorne dužnosti koju je preuzeo, nakon više od pet godina rada i stečenog iskustva u turističkom sektoru trenutno obnaša i dužnost direktora u ACI marini u Šimunima, osvrnuo se na nedavne unutarstranačke izbore u HDZ-u te svoju premoćnu pobjedu za predsjednika GO-a grada Paga, stanje u stranci, političku atmosferu u gradu Pagu, kao i na svoja očekivanja od lokalnih izbora u svibnju ove godine.


Prilika mlađim snagama


Na nedavnim unutarstranačkim izborima izabrani ste za predsjednika GO HDZ-a grada Paga i to s popriličnom prednosti pred Vašim stranačkim kolegom Veljkom Pernarom. Kako objašnjavate svoju pobjedu na izborima?
– Kroz protekle tri godine stranka se konsolidirala te uz podršku svih struktura članstva pružila priliku mlađim snagama, a rezultat toga je i moj izbor za predsjednika GO-a. Smatram da se uz iskustvo starijih članova možemo i moramo okrenuti novim idejama koje su nam potrebne u ostvarivanju kvalitetnih projekata koji će u konačnici rezultirati boljim i kvalitetnijim životom naših građana. HDZ se i na proteklim izborima od lokalnih, predsjedničkih i parlamentarnih izbora, pokazao kao pojedinačno najjača stranka u gradu Pagu. Ovo je prilika da zahvalim svim članovima koji su, unatoč lošoj epidemiološkoj situaciji, izašli na unutarstranačke izbore, te smo imali najveću izlaznost u županiji.




Od kada ste u politici i je li to za Vas bio nekakav logičan slijed događaja?
– Politikom se bavim proteklih šest godina, a vijećnik sam i u Gradskom vijeću Grada Paga gdje sam prvi put izabran 2015. godine kao najmlađi vijećnik od osamostaljenja Hrvatske. Kao i svakom mladom čovjeku politika utječe na život, ali mu i pruža mogućnost da provodi ideje, radi na temama i projektima koji će doprinijeti rješavanju problema u lokalnoj zajednici. Upravo je to prilika da se i moj glas čuje, a mogu utjecati i mijenjati stvari i za koje smatram da nisu dobre.


Na što ste sada kao predsjednik GO HDZ-a grada Paga najviše orijentirani i koje su Vaše preferencije (projekti i sl.) na kojima ćete pokušati zadobiti povjerenje glasača u gradu Pagu?
– Kao predsjednik GO HDZ-a orijentirat ću se na zajedništvo stranke i gradske organizacije jer bez dobrog tima nema ni dobrih ni kvalitetnih rezultata. Radit ćemo na osmišljavanju kvalitetnih projekata i investicija kako bi vratili mlade ljude u Pag, povećali zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta za mlade obitelji s djecom. Također, radit ćemo na poticanju privatnog poduzetništva, OPG-ova i poljoprivrede i razvoju novih turističkih proizvoda. Paralelno s time radit ćemo na digitalizaciji grada i gradske uprave, održivom razvoju, unaprjeđenju infrastrukture koji će poboljšati uvjete života naših građana. Jedan od projekata bila bi svakako izrada plana razvoja otoka Paga kao Pametnog otoka i privlačenje sredstava iz fondova EU.


Preuzimanje odgovornosti za služenje građanima


Kakva je trenutna situacija u HDZ-ovoj podružnici u gradu Pagu?
– Situacija u našoj podružnici je jako dobra. Zadovoljan sam s atmosferom i komunikacijom među članstvom. Normalno je da ima i članova koji nisu zadovoljni, ali moramo raditi na tome da svima pružimo priliku iskazati mišljenje i dati svoje prijedloge. Posložili smo se u Gradskom odboru i mislim da se slažemo oko prioriteta. Uspostavili smo dobru suradnju sa Županijskim odborom i Zadarskom županijom te vjerujemo da možemo puno toga napraviti na zajedničkim projektima za Grad Pag.


Kako biste prokomentirali trenutnu političku situaciju u gradu Pagu?
– Trenutno se u Pagu ne zna tko je oporba, a tko nije. Politička situacija odraz je (ne)rada pojedinih vijećnika koji o boljitku grada Paga uopće ne razmišljaju već su im na prvom mjestu isključivo privatni interesi. Žalosno je da su smijenili Jasnu Magaš, predsjednicu Gradskog vijeća Grada Paga samo tri mjeseca prije raspuštanja vijeća i lokalnih izbora, a ti isti pojedinci posljednje su tri godine podržavali i gradonačelnika Antu Fabijanića i Gradsko vijeće. Postavlja se pitanje zašto sada? Odgovor koji se nameće je očito zakulisna igra pojedinih vijećnika.


Što očekujete od nadolazećih lokalnih izbora u svibnju? Smatrate li da ćete na lokalnim izborima preuzeti vlast u gradu Pagu?
– Od nadolazećih izbora očekujemo dobre rezultate te smo spremni za preuzimanje odgovornosti za služenje građanima našeg grada. Otvoreni smo za pregovore sa strankama i pojedincima koji su na tragu naše ili slične političke platforme, no svakako prioritet treba biti na izboru ljudi koji imaju viziju i sposobnosti provedbe programa razvoja grada. Djelovanjem stranke u gradu Pagu pokazali smo koliko nam je bitan razvoj i boljitak grada te se nadamo da će birači to i nagraditi na nadolazećim izborima. Vjerujem da će građani prepoznati one koji rade i koji ne pokušavaju destabilizirati gradonačelnika i stvarati konfuziju u Gradskom vijeću kako bi dobili više bodova pred izbore. Bez stabilne vlasti, dobre komunikacije i suradnje sa Županijom, resornim ministarstvima RH nema kvalitetnih projekata ni napretka ovog grada.


Da li je već poznat Vaš kandidat za gradonačelnika grada Paga?
– Gradski odbor još nije donio odluku za kandidata HDZ-a za gradonačelnika grada Paga, ali kao najveća i najodgovornija stranka siguran sam da će to biti najbolji mogući izbor.