Uskoro projektiranje proširenja Jadranske ceste od čvora autoceste Zadar 1 do Zadra

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Ministar Butković u Zadru se sastao sa županom Longinom
Autor: 
Zbog problema s gužvama prioritet svih prioriteta je spoj Zadar 1 s gradom Zadrom, četverotračnom brzom cestom. Hrvatske ceste će, s obzirom da postoji prostorno-planska dokumentacija, krenuti u projektiranje čitave dionice, najavio je ministar prometa
Vedran SITNICA
Ministar Oleg Butković u Zadru na sastanku sa županom Božidarom Longinom

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture jučer je posjetio Zadarsku županiju. Najprije se sastao sa županom Božidarom Longinom na temu realizacije cestovnih projekata u Zadarskoj županiji, nakon čega je obišao radove na projektu "Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok".
Na sastanku su sudjelovali i državni tajnik Josip Bilaver, gradonačelnik Branko Dukić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet Krešimir Laštro, direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić te predsjednik uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić sa suradnicima.
Župan Božidar Longin izvijestio je nakon sastanka o važnim infrastukturnim projektima u županiji.

- Trenutačno je, kao što znate, u tijeku faza izmjene i dopune Prostornog plana pa smo definirali prioritete. Naime, ono što je sigurno prioritet za našu županiju je spoj autoputa Zadar 1 sa svim prilazima, križanjima... Odmah se ide u fazu projektiranja i onda nakon toga u izvođenje radova, kazao je župan Longin dodavši da su izradili projektnu dokumentaciju, dobili lokacijsku dozvolu za cestu koja spaja CGO, odnosno vodi od Visočana preko Poličnika do CGO-a.

Zapadni dio grada treba rasteretiti, napomenuo je Longin. U skladu s tim, započinje se projektiranje pa izvođenje radova.
- Još jedan vrlo bitan detalj jest spoj Zračne luke na četverotračnu cestu koja će rasteretiti dio prema Zadru i direktno će se izlaziti na autoput. Kada je u pitanju željeznica, govorili smo o studiji koju smo započeli prije par godina, točnije gdje smo sada i koliko to možemo ubrzati i kad možemo pokrenuti tu priču koja nam je itekako bitna. Kad je riječ o lukama, luka Biograd bi, po uzoru na Gaženicu, izmjestila lučki promet, taj je projekt u fazi izvođenja, a radi se i na luci Preko. Liniju Zadar - Ancona svakako treba oživjeti, tu smo svi suglasni, najbrojao je župan istaknuvši kako je sastanak bio konstruktivan i zahvalivši svim sudionicima.
Ministar Butković kazao je da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture trenutačno ulaže preko 25 milijardi kuna u prometnu infrastrukturu na području cijele Hrvatske te da su projekti koje je župan naveo iznimno bitni.

- Obići ćemo radove na rivi u Zadru. To je, uz Tkon kao prvi europski projekt koji je krenuo uz podršku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i uz Sali, velik lučki projekt. Zadarska županije je tu jedna od uspješnijih županija. Naravno, pripremamo i dogovaramo novo financiranje što kroz financijsku perspektivu, što kroz Nacionalni program oporavka i idemo s lukama Preko i Biograd, kao novim lukama koje će imati spremnu dokumentaciju za financiranje u novoj perspektivi, kazao je Butković.
Kako je istaknuo ministar, Zadarska županija i grad Zadar prometno su dobro riješeni. Međutim, zbog problema s gužvama, kako je kazao, prioritet svih prioriteta je spoj Zadar 1 s gradom Zadrom, četverotračnu brzom cestom. Hrvatske ceste će, s obzirom da postoji prostorno-planska dokumentacija, krenuti u projektiranje čitave dionice.
- To će biti projekt u koji će sigurno uložiti nekoliko stotina milijuna kuna. Međutim, mi ćemo fazno krenuti u izgradnju i dat ćemo apsolutni prioritet tom projektu. Zatim, treba izmjestiti državnu cestu D306 (Zada - Nin - Vir, op.a.) koja je u zapadnom dijelu jako bitna. Uz sva negodovanja i osporavanja, jako je važno u tom dijelu rasteretiti tu državnu cestu gdje dnevno prođe više desetaka tisuća vozila. Tim će se smanjiti gužve i stvoriti perspektiva tom dijelu grada. To nije obilaznica grada Zadra, obilaznica grada Zadra će se definirati kroz Prostorni plan grada Zadra i županije u nekom budućem razdoblju, objasnio je ministar.
Osim toga, iskazao je i podršku izgradnje ceste prema CGO-u.

- To je jedan od projekata koji će sigurno biti definiran, koji će biti uspješan i koji ide u ovoj perspektivi. Čestitam županu na tome. Postoji lokacijska dozvola, brzo će se dobiti i građevinska, mi ćemo financijski pomoći u realizaciji tog projekta, istaknuo je Butković.
Dotaknuli su na sastanku, kazao je Butković, problem izmještanja pruge kroz Bibinje.
- HŽ infrastruktura će u roku od mjesec dana raspisati natječaj za izradu svih potrebnih projekata kako bismo krenuli to dokumentacijski pripremati. To će biti projekt vrijedan oko pola milijarde kuna, tražit ćemo pomoć europskih sredstava, HŽ infrastruktura i Ministarstvo ne mogu tako velike projekte financirati bez pomoći EU-a, rekao je Butković dodavši da projekt izmještanja podrazumijeva ujedno i izgradnju čitave dionice te rekonstrukciju pruge.
Zračna Luka Zadar, naglasio je ministar, zalaganjem župana, državnog tajnika Bilavera i vodstva Zračne luke ušla je u financiranje kroz Nacionalni program oporavka, riječ je o projektu za stajanku i elektranu vrijednom oko 70 milijuna kuna.

- Očekujemo raspisivanje natječaja i izvedbu u ovoj godini, dodao je Butković.
Također, razgovorali su o priključenju Zračne luke na postojeću četverotračnu brzu cestu.

Pašmanski most

Na pitanje o izgradnji mosta za Pašman ministar Butković odgovorio je da su, kao Ministarstvo, pomogli Općini Pašman financiranje početne dokumentacije.
- To je jedan od projekata koji ćemo, nakon izrade početne studije, staviti u fazu projektiranja i izrade potrebne dokumentacije kako bismo mogli tražiti financiranje preko europskih fondova, rekao je Butković.

Epilog trakavice

Na novinarski upit o Marini Zadar, ministar Butković kazao je da će, nakon svih pravomoćnih postupaka koji su se odvili u međuvremenu otkad je zadnji put bio u Zadru i odgovarao na to pitanje, u suradnji s Državnim odvjetništvom krenuti u pravnu proceduru ulaska u posjed.
Sada su u razgovorima s Državnim odvjetništvom, objasnio je, to je procedura koja je usuglašavana s njima.
- Pokušat ćemo to napraviti mirnim putem i vjerujem kako će biti razumijevanja jer su to sada pravomoćne presude. Kad uđemo u posjed, u razgovorima s DORH-om, vidjet ćemo koje je najpametnije rješenje za natječaj za dodjelu koncesije nad Marinom, najavio je Butković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)