"Vesnu Parun vidim kao Penelopu od Homerova rebra"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Monografija Sanje Knežević "Golubica iz crnoga maslinika"
Autor: 
Ona je Penelopa jer je tijekom punih sedam stvaralačkih desetljeća ostala odana umjetnosti i to žrtvujući ljubav, građansku ugodnost i ugled; ostala je odana umjetnosti odričući će se svega materijalnog i zemaljskog što bi energijom posjedovanja narušilo njezino osjećanje slobode kao temeljne životne i stvaralačke vrijednosti, navodi Knežević
Osobni album
Izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević

U izdanju Hrvatske sveučilišne naklade iz Zagreba i Sveučilišta u Zadru u prvim danima 2022. godine iz tiska je izašla monografija izv. prof. dr. sc. Sanje Knežević "Golubica iz crnoga maslinika".

Riječ je o studijama o književnom djelu Vesne Parun posvećenima 100. godišnjici rođenja i 10. obljetnici smrti najveće hrvatske pjesnikinje. Knjiga "Golubica iz crnoga maslinika" podijeljena je u dvije veće cjeline – "U crnom masliniku poezije" i "Golubica je svila gnijezdo". Kroz tematske cikluse obrađuje se pjesnički opus Parunove nastao tijekom sedam desetljeća njezina plodna rada.

Vesna Parun pisala je u gotovo svim književnim žanrovima, neumorno književnosti posvećujući cijeli život.

Opus koji nadrasta vrijeme i prostor

Sanja Knežević iz različitih filozofskih, književno-teorijskih, ali i tematsko-motivskih aspekata istražuje opus Vesne Parun (specifičnosti mediteranskoga teksta: metaforika, simbolizacija prostora, platonizam, sonetno i satiričko pjesništvo, interpretacija motiva ptica, autobiografski zapisi). Stvaralaštvo Vesne Parun nedvojbeno je obilježilo cjelokupan razvitak modernog i suvremenog hrvatskoga pjesništva. Svojim osebujnim životom, ali prije svega iznimnim književnim ostvarenjima opus ove pjesnikinje otvara se novim književno-teorijskim analizama kao što istodobno nudi otvoreniji i slobodniji pogled na književnu povijest 20. stoljeća.

U predgovoru monografije "Golubica iz crnoga maslinika" autorica univerzalnost književnoga poslanja Vesne Parun i njezin opus koji nadrasta vrijeme i prostor nastanka objašnjava kroz simboličnu sliku Vesne Parun kao "Penelope, od Homerova rebra".

- Vesnu Parun vidim kao Penelopu od Homerova rebra, pjesnikinju i umjetnicu čije će stvaralaštvo nadživjeti kulturu u kojoj je nastalo. Vidim je u slici Platonove Diotime koja tumači da su pjesnici i umjetnici "trudni po svojim dušama" te da po svojim stvaralačkim plodovima, u svojoj duhovnoj djeci, poput Homera, traju daleko izvan vlastitoga vremena. Ona je Penelopa jer je tijekom punih sedam stvaralačkih desetljeća ostala odana umjetnosti i to žrtvujući ljubav, građansku ugodnost i ugled; ostala je odana umjetnosti odričući će se svega materijalnog i zemaljskog što bi energijom posjedovanja narušilo njezino osjećanje slobode kao temeljne životne i stvaralačke vrijednosti, navodi Knežević.

Recenzije knjizi "Golubica iz crnoga maslinika" potpisuju akademkinja Dubravka Oraić Tolić koja je istakla specifičnost fenomenološko-simboličke interpretacije poezije u poznatom ključu "mediteranskoga teksta", što i jest središnji znanstveni interes Sanje Knežević.

Posvećenost filozofskoj dimenziji platonizma

Uz akademkinju Dubravku Oraić Tolić, recenziju knjizi potpisuje doc. dr. sc. Mirela Šušić koja je kao osobitost interpretacija Sanje Knežević istaknula njezinu posvećenost filozofskoj dimenziji platonizma u pjesničkom stvaralaštvu Vesne Parun.

Urednice ovoga vrijednog izdanja za hrvatsku kulturu i znanost su Anita Šikić i prof. dr. sc. Nives Tomašević. Knjiga je opremljena slikama iz pjesnikinjine grafičke mape "Slikom i stihom" koju je na korištenje ustupila Općina Šolta. Tomislav Marijan Bilosnić autor je portreta Vesne Parun u kombiniranoj tehnici na naslovnici knjige.

Oplemenila hrvatsko društvo

- Zauzimajući posve objektivnu ulogu u kontekstualizaciji, analizi i interpretaciji književnoga djela Vesne Parun, Sanja Knežević hrvatskoj kulturi nudi djelo koje će osvijestiti što je to Vesna Parun ostavila hrvatskoj kulturi, kolikim je književnim bogatstvom (dobrim dijelom i nedovoljno poznatim i prepoznatim) oplemenila hrvatsko društvo, napisala je doc. dr. sc. Mirela Šušić u svojoj recenziji.

Sloboda, središnji poriv

- S obzirom na novo čitanje djela Vesne Parun, apstrahirajući izvanknjiževna tumačenja (ali ne i izvanknjiževnu zbilju) u hrvatsku književnost i kulturu ona donosi novu sliku Vesne Parun – pjesnikinje "nadžene" umjesto pjesnikinje patnice; Vesne Parun čiji bogat i raznolik književni opus više nije determiniran "krdom riječi", nego esencijalnom potrebom za stvaralaštvom, pisanjem kao jedinim mogućim oblikom života. Vesnu Parun sada vidimo kao pjesnikinju koja je, odupirući se i naraštaju i povijesti, izgradila osebujan i veleban književni opus unutar kanona hrvatske književnosti. Konačno je prepoznajemo i kao vrsnu intelektualku kojoj je sloboda središnji poriv za djelovanjem i javnim istupanjem, istaknula je akademkinja Dubravka Oraić Tolić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)