Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Besplatno parkiralište sa 140 mjesta

Autor: Elza Radulić-Toman

23.02.2009. 23:00
Besplatno parkiralište sa 140 mjesta

Foto: Zvonko KUCELIN



Danas su u prvoj zoni 242 mjesta, koliko ih je i u drugoj zoni preko mosta, a na Poluotoku u drugoj zoni ima tek 903 mjesta. Dakle, Zadar u zadnje vrijeme ima čak 500 parkirališnih mjesta manje nego što ih je imao ranije
Od petka 27. veljače Zadrani će na raspolaganju imati još jedan poveći parking. Toga će se dana otvoriti novouređeno parkiralište na bivšoj “maloj pijaci” na Relji. Radi se, kako nam je kazao direktor Obala i lučica Ante Basioli, o nešto više od 140 parkirališnih mjesta, koja će se građanima ustupiti besplatno. Ovih dana se uređuje podloga, djelomično se betoniraju rupe i izbočine ostale nakon demontiranja nekadašnjih kontejnerskih dućana na pijaci, a već prije je sve očišćeno i spušteni su povišeni prilazi na taj prostor. Već su mjesta djelomično i iscrtana. Inače, vozači će ulaziti sa sjeverne strane iz Ulice Petra Svačića. Ovaj parking će dosta značiti Zadranima, jer u gradu kronično nedostaje parkirališta, a što se sve više osjeća u zadnje vrijeme, kada se ukidaju i ona koja su postojala.
Trenutačno Zadar u “okrilju” Obala i lučica ima samo 1.380 službenih parkirnih mjesta, a prije pet godina ih je samo na Poluotoku bilo 1.400. Danas su u prvoj zoni 242 mjesta, koliko ih je i u drugoj zoni preko mosta, a na Poluotoku u drugoj zoni ima tek 903 mjesta. Dakle, Zadar u zadnje vrijeme ima čak 500 parkirališnih mjesta manje nego što ih je imao ranije. Čak 130 mjesta Obalama i lučicama ukinuto je na Relji, kada je Grad prodao prostor preko puta Trgovinskoga centra gdje je novi vlasnik samo privremeno otvorio parking. Tamo su Obale i lučice ostvarivale i do 20 posto ukupnoga prihoda! Nadalje, broj zadarskih parkirališta smanjen je i na Istarskoj obali, potom čak i do dvije trećine mjesta na Donatu, kod hotela “Zagreb”, ali i 50-ak mjesta je manje na Muraju.
Srećom, očekuje se uskoro otvaranje javne garaže na TIZ-u, čime će se broj parkirališnih mjesta donekle popraviti. No, sve opet ovisi o cijeni tih zatvorenih parkinga, jer će baš cijena diktirati bolje ili lošije korištenje garaže.