Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Gradski dug za “Višnjik” vraćat će nova vlast

Autor: Nives Rogoznica

23.02.2009. 23:00
Gradski dug za “Višnjik” vraćat će nova vlast

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Radi se o značajnim sredstvima koja usporedbom s proračunom za 2007. iznose 33,2 posto ukupnih proračunskih rashoda i izdataka. Stoga je Državni ured za reviziju mišljenja da bi trebalo godišnje rezervirati dio proračunskih sredstava da bi se u proračunu za 2011. osiguralo dovoljno sredstava za isplatu glavnice izdanih obveznica, a da se time ne dovede u pitanje obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada, navodi se u nalazu Državne revizije
Suprotno mišljenju Državne revizije, ni u gradskom proračunu za 2009. godinu nisu planirana sredstva za isplatu glavnice municipalnih obveznica koje je Grad Zadar izdao da bi osigurao sredstva za izgradnju ŠC “Višnjik”. Proizlazi to iz odgovora Upravnog odjela za financije u kojem stoji da su “u proračunu za 2009. osigurana sredstva za isplatu dva obroka polugodišnjih kamata po izdanim obveznicama”.
– Stanje obveza za izdane obveznice na početku i na koncu 2007. iznosi 139.361.780 kuna. Grad je u prosincu 2003. donio odluku o zaduživanju izdavanjem municipalnih obveznica zbog izgradnje zatvorenog bazenskog plivališta i višenamjenske sportske dvorane. Obveznice u vrijednosti 139.361.780 kuna izdane su 1. rujna 2004., a dospijeće im je 1. rujna 2011 godine. Kamate se kupcima obveznica isplaćuju u polugodišnjim obrocima po stopi od 5,5 posto godišnje, a glavnicu treba isplatiti odjednom o dospijeću. Tijekom 2007. isplaćene su kamate u iznosu 7.461.273 kuna. U proračunima za 2005., 2006. 2007. i 2008. nije planirano rezerviranje sredstava za isplatu glavnice u rujnu 2011. godine. Radi se o značajnim sredstvima koja usporedbom s proračunom za 2007. iznose 33,2 posto ukupnih proračunskih rashoda i izdataka. Korištenjem izgrađenog plivališta i sportske dvorane ne može se očekivati značajniji priljev sredstava u proračun iz kojih bi se mogla isplatiti glavnica, jer će znatna sredstva biti potrebna i za funkcioniranje i održavanje navedenih objekata. Stoga je Državni ured za reviziju mišljenja da bi trebalo godišnje rezervirati dio proračunskih sredstava da bi se u proračunu za 2011. osiguralo dovoljno sredstava za isplatu glavnice izdanih obveznica, a da se time ne dovede u pitanje obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada. Predlaže se rezerviranje sredstava u proračunu za isplatu glavnice izdanih obveznica, stoji u nalazu Državne revizije za 2007. godinu.
Čini se, međutim, da će se “vrući krumpirom” vraćanja gradskog duga, biti prisiljena baviti poslijeizborna gradska uprava na čelu s neposredno izabranim gradonačelnikom ili gradonačelnicom koji će imati dvije godine da pronađe 139,3 milijuna kuna.
– U postupku je pronalaženja načina za reprogramiranje izdanih obveznica, a sve ovisi o situaciji na financijskom tržištu, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Proračun Grada Zadra u svakom slučaju neće biti ugrožen, niti će doći u pitanje servisiranje obveza prema banci po izdanim obveznicama, navodi se u odgovoru Upravnog odjela za financije proslijeđenog od stručne suradnice za informiranje i protokol u Gradu Zadru Ivane Dadić.