Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na lovačkom nišanu

Autor: Katarina Belić

23.02.2009. 23:00
Na lovačkom nišanu

Foto: Zvonko KUCELIN



Na ovim lovnim područjima, kao što je to predio od odlagališta kod Dikla pa do semafora na Žmirićima, koji su, dakle, znatno prometniji od onih udaljenijih lovišta, u one dane kada traje lovna aktivnost može vrlo lako doći i do susreta lovca i šetača, kazao je Ante Jerak, predsjednik LD Diana Zadar
Osim što je grad Zadar u ljetnim mjesecima velika atrakcija stranim turistima zbog svojih lijepih plaža i čistoga mora, u jesenskom i zimskom razdoblju postaje vrlo privlačno odredište svim ljubiteljima lova, posebno Talijanima. U većini slučajeva svi oni koji okuse lov u jednom od brojnih lovišta u Zadru i Zadarskoj županiji vrlo se često vraćaju zbog lijepe prirode, predivnih šuma, ali i ljubaznosti domaćina.
S obzirom da lovna područja pokrivaju prilično veliku površinu te se poneka od njih nalaze samo 300 metara od kuća, nerijetko se događa da mještani ili vikendaši u vrijeme jutarnje šetnje ili trčanja kroz prirodu dožive pravi mali šok pri susretu s lovcima i njihovim psima. Ponekad takva situacija može biti vrlo neugodna, posebno onda ako šetač nije znao da područje kojim prolazi spada u lovište.
– Aktivnosti lovaca se održavaju cijelu godinu i ponekad su takvi susreti s lovcima jednostavno neizbježni. Evo, i sada konkretno traju hajke lovaca od kraja siječnja pa sve do početka ožujka, kada se love štetočine poput čaglja i lisice. Naime, lov nije samo čin odstrjela divljači, nego i zaštita, čuvanje pa i njihov uzgoj.
Stoga na ovim lovnim područjima, kao što je to predio od odlagališta kod Dikla pa do semafora na Žmirićima, koji su, dakle, znatno prometniji od onih udaljenijih lovišta, u one dane kada traje lovna aktivnost može vrlo lako doći i do susreta lovca i šetača, kazao je Ante Jerak, predsjednik Lovačkoga društva Diana Zadar. No, kaže Jerak, svako područje, odnosno polje ili šuma gdje se lovi točno su određeni kao lovna područja pa su, prema zakonu, lovci prilikom lova uvijek odjeveni u jaknu i kapu fluorescentnih, vrlo upadljivih boja kako bi se što lakše i brže uočili.
– Svaki je gost lovac koji dođe registriran i ima svog pratitelja, odnosno vodiča. Trenutačno u našem društvu imamo četiri registrirana Talijana i bilo bi dobro kada bi ih bilo još i više, jer korist i profit od toga imaju svi, pratitelji, lovačka društva pa sve do države.
Tradicija lova u Zadru i na ovom području vrlo je duga i naše lovačko društvo je sa svojom 101 godinom jedno od najstarijih lovačkih društva u Hrvatskoj. Po broju članova, njih 575, spadamo u najveće lovno društvo. Stoga smatram da bi se i dalje trebalo što više raditi na tome da se i dalje održi ova tradicija lova te učini još bogatijom i atraktivnijom, kako bismo u naša lovišta privukli što više stranih gostiju, posebno Talijana kojih uvijek ima najviše, kazao je Jerak.