Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Novinarskom radionicom do osnivanja školskih novina

Autor: Ivana Burica

23.02.2009. 23:00
Novinarskom radionicom do osnivanja školskih novina

Foto: Marin JOJA



U Obrovcu je gostovao Marijan Šimeg, glavni urednik Školskih novina, koji je održao dvodnevnu novinarsku radionicu za učenike i nastavnike. Kako napisati vijest, reportažu ili putopis, kako napraviti intervju ili pak kako prelomiti stranicu te kako organizirati novine, bile su samo neke od tema radionice


Da po bogatstvu slobodnih aktivnosti prelazi lokalne, regionalne pa možda čak i nacionalne okvire, Srednja škola Obrovac još je jedanput dokazala i ovog vikenda.
Naime, u Obrovcu je gostovao Marijan Šimeg, glavni i odgovorni urednik Školskih novina, koji je održao dvodnevnu novinarsku radionicu za učenike i nastavnike.
Kako napisati vijest, reportažu ili putopis, kako napraviti intervju ili pak kako prelomiti stranicu te kako organizirati novine, bile su samo neke od tema kojima su se sudionici radionice bavili.
Šimeg je polaznicima radionice prezentirao osnovne premise novinarskog poziva. Uz niz savjeta koje je dao budućoj redakciji školskih novina, jer namjera je Srednje škole Obrovac do kraja školske godine izdati prvi broj školskih novina, Šimeg je novinske napise oživotvorio na konkretnim primjerima.
– Nastavak je ovo edukacije učenika koji su do sada radili na tekstovima za web stranice, a u skoroj budućnosti svoj će rad pretočiti i u papirnati medij. Naravno, nije ovo prva takva edukacija, jer sličnih smo novinarskih radionica imali i dosada. Također smo imali i radionice o novinskoj fotografiji. Nije ovdje samo riječ o radu na školskim novinama, već je ovakav tip rada s učenicima u izvannastavnim aktivnostima izuzetno pogodan i kao jedan od oblika profesionalne orijentacije, ističe ravnatelj Srednje škole Obrovac prof. Darko Tokić, inače i voditelj novinarske grupe.
Tokić usput napominje da će upravo to biti i tema njegova predavanja na jednom međunarodnom skupu o profesionalnoj orijentaciji, koji će se krajem ožujka održati u Opatiji.
– Možda se u ovoj školskoj novinarskoj redakciji oblikuje neki budući novinar. To ne bi bilo ništa čudno, budući da smo sličnih primjera u našoj školi već imali, zaključio je ravnatelj Tokić.