Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Počinje suđenje šefu zadarskog Interspara za seksualni mobing

Autor: Suzana Bandić

23.02.2009. 23:00
Počinje suđenje šefu zadarskog Interspara za seksualni mobing


Zbog seksualnog mobinga i zlostavljanja na radnom mjestu danas bi iza zatvorenih vrata Općinskog sudu u Zadru trebalo započeti suđenje Aleksandru Kneževiću (45), šefu zadarskog Interspara kojega je još početkom prošle godine policiji prijavila 31-godišnja trgovkinja J. B.
Podsjetimo, ona je na zlostavljanje u Intersparu upozoravala još od početka godine, najprije preko sindikata, a potom i uprave Interspara. Usmeno i pismeno je tražila zaštitu na radnom mjestu. Međutim, poslodavac se na to oglušio kao i na činjenicu da Knežević već od ranije ima opomenu zbog verbalnog zlostavljanja za koji su ga dvije djelatnice prijavile krajem 2005. godine. Kako nitko nije reagirao, a zlostavljanje se nastavljalo, djelatnica Interspara je odlučila s cijelom pričom izići u medije što je diglo veliku prašinu i interes javnosti.
U cijeloj priči spominjala se i 39-godišnja djelatnica Interspara koja je prijavila domara Šimu Striku zbog istog djela tvrdeći da joj je u skladištu prišao s leđa i zgrabio je za grudi.
Priča je dobila svoj sudski epilog u rujnu prošle godine kada je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo optužni prijedlog protiv Kneževića, ali i domara Šime Strike zbog mobinga na dvije djelatnice tog trgovačkog lanca, a što je ujedno prvi takav slučaj u Hrvatskoj.
Zbog velikog pritiska obje su djelatnice već duže vrijeme na bolovanju, a unatoč kaznenim prijavama Knežević i Strika nastavili su raditi u Intersparu.