Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Razni scenariji nesreća za polaganje ispita

Autor:

23.02.2009. 23:00
Razni scenariji nesreća za polaganje ispita

Foto: Adam VIDAS



– Veći naglasak je na praktičnom dijelu, a uči se od prvog pristupa ozlijeđenoj osobi do prvog pregleda, gdje se gledaju vitalne funkcije disanja i cirkulacija te kompletan pregled tijela i nastalih ozljeda, kaže Andačić
U nedjelju je završen trodnevni tečaj prve pomoći za djelatnike Nacionalnog parka Paklenica koji je održan u Starigradu, u zgradi Uprave Nacionalnog parka. Tečaj je organizirala Medicinska komisija Hrvatske gorske službe spašavanja. Cilj je da djelatnici parka koji obuku uspješno završe u slučaju hitnih situacija, mogu djelovati autonomno i pomoći unesrećenom na samom mjestu nesreće do dolaska spašavatelja HGSS-a ili tima hitne medicinske pomoći. Tečaj su držali pripadnici Medicinskog tima HGSS-a dr. Maja Grba Bujević, dr. Antonija Baranović i dr. Dario Švajda te instruktori Dubravko Butela i Drago Špehar, a pristupilo je 20 djelatnika Nacionalnog parka Paklenica. Razgovarali smo s djelatnicom parka Natalijom Andačić koja je ujedno i član HGSS-ove stanice Zadar, a tečaj je već završila.
– Budući da postoji dugogodišnja suradnja između HGSS-a i djelatnika parka koji usko surađuju na terenu u slučaju nesreće, došlo je do ideje da se organizira HGSS-ov tečaj prve pomoći, kaže Andačić dodajući da se tečaj sastoji od teoretskog i praktičnog dijela.
– Veći naglasak je na praktičnom dijelu, a uči se od prvog pristupa ozlijeđenoj osobi do prvog pregleda, gdje se gledaju vitalne funkcije disanja i cirkulacija te kompletan pregled tijela i nastalih ozljeda, kaže Andačić ističući da postoji standardni postupak i kada se ustanove ozljede ide se sa saniranjem.
– Na tečaju se uči imobilizacija i zaustavljanje krvarenja te reanimacija uz pomoć automatskog vanjskog defibrilatora. Vježba se imobilizacija s priručnim sredstvima koje možemo pronaći oko sebe i s opremom HGSS-a, kao što je KED za imobiliziranje, kaže Andačić dodajući da se rade svi mogući scenariji koji bi se mogli dogoditi na terenu kao razni lomovi i ugriz zmije.
– Ispit se mora znati jako dobro, jer se radi o ozbiljnim stvarima, kaže Andačić ističući da licencu neće dobiti nitko bez znanja.
HGSS ima višegodišnje iskustvo u edukaciji iz prve pomoći za potrebe svojih članova kao i preventivnu djelatnost predavanja i vježbi prve pomoći za planinare, speleologe, alpiniste, gorske vodiče, avanturističke sportove, voditelje turističkih agencija i djecu. Licencirani instruktori HGSS-a uključeni u trauma sustav Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi aktivno su pridonijeli podizanju kvalitete edukacijskih tečajeva prve pomoći za djelatnike parka koji se često prvi susreću s ozlijeđenima. U tečaju su se radili razni scenariji uz poseban naglasak na postupke i specifičnosti zbrinjavanja unesrećenih na nepristupačnim lokacijama i u neuobičajenim uvjetima.
– Uz program prve pomoći o kojemu smo ovdje govorili imamo i razne obuke i seminare na razini Ministarstva kulture, kaže Natalija Andačić dodajući da su do sada imali tečajeve protupožarne zaštite, praćenja tragova velikih zvijeri, GIS obuke, prikupljanje podataka GPS-om i inventorizaciju i monitoring biljnih i životinjskih vrsta.