Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Šime: Informatika je moja najveća ljubav

Autor: Čedo Fabulić

23.02.2009. 23:00
Šime: Informatika je moja najveća ljubav

Foto: Ana SURAĆ



Šime Ninčević, peterostruki prvak županije u informatici ide u 4. razred Gimnazije Jurja Barakovića u Zadru. Osnovnu školu je završio u Viru i Privlaci gdje se upoznao s radom na računalu. U Privlaci mu je mentor bio Davor Barić, a od prvog do trećeg razreda Gimnazije prof. Tonkica Strika, dok mu je sada mentor prof. Robert Bračko.
– Na natjecanju postoje dvije kategorije ocjenjivanja: zadaci iz programiranja i smotra softverskih radova, odnosno programa za računala koji se mogu široko primjenjivati. Otkad sam počeo ići na natjecanja pet puta sam bio predložen za državnu smotru. Na državnom natjecanju nema rangiranja, već se nagrađuju četiri rada, a ostali se pohvaljuju. Do sada nismo bili među četiri nagrađena, ali smo pohvaljeni. Imam dvije diplome ministra Primorca koju su dobili svi koji su bili među petnaest najuspješnijih u državi.
Zadnji program koji si radio?
– Posljednji put sam radio program za nadzor računala. Riječ je o programu koji je namijenjen računalima na kojima radi više korisnika, a pomoću njega možemo odrediti je li netko zlorabio računalo. Do sada sam napravio desetak programa, kao što su programi za izradu web starnica, izradu animacija, spajanje videomaterijala itd.
Većini laika se izrada programa čini jako komplicirana. Je li to stvarno tako?
– Prilično je teško jer radim s najnovijim programskim jezikom koji je trenutno najbolji, ali i najkompliciraniji. Da bi u njemu mogli raditi trebate razumijeti objektno i komponentno programiranje što je dosta teško i zahtjevno.
Pitamo Šimu kakvi su mu planovi za budućnost.
– Najvjerojatnije ću upisati neki studij računarstva, ali još ne znam koji. U međuvremenu ću nastaviti izrađivati programe i baviti se programiranjem.