Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U Đini uz kavu šišanje i brijanje

Autor: Krešimir Bukvić

23.02.2009. 23:00
U Đini uz kavu šišanje i brijanje

Foto: Krešimir BUKVIĆ



Na jednom od izložbenih primjeraka arhivskih novina u caffe galeriji stoji proglas vlasti iz 1910. godine kojim se dozvoljava rad nedjeljom svim obrtnicima u županiji do 12 sati, osim onim smještenim u samom gradu Zadru. Uredba koja revoltira gradske brijače koji se bune tražeći mogućnost rada i nedjeljom
Da vrijeme karnevala nije ekskluzivno samo za zafrkanciju i zabavu raspoloženih pojedinaca i grupa, da se “maškarat” mogu i stanovi, kuće, poslovni prostori i brojni drugi objekti duhovito su se dosjetili u kultnoj gradskoj caffe galeriji Đina. Vlasnici Renata i Dario Longin svoj su kafić maskirali u brijačnicu! I ne bilo kakvu, već u brijačnicu s početka prošlog stoljeća. Umjesto uobičajenih stolova u jedan su dio caffe galerije postavili veliki brijački stol i prastaro ogledalo, staro više od 100 godina, a na zid objesili brijački pribor i arhivske dokumente vezane za brijače. Prigodno, promijenili su i naziv caffea, preimenovavši ga u “Brijačnica Đina”.
Originalna ideja koja je naišla na pozitivne komentare gostiju “Đine”, posebno zbog autentičnosti postavljenih rekvizita. Zanimljivo je što se iz arhivske građe postavljene na zidove prostora može zaključiti da su male ljude daleke 1900. godine kao i sada “morili” isti problemi. Na jednom od izloženih primjeraka arhivskih novina može se pročitati proglas tadašnje vlasti kojim se dopušta rad nedjeljom svim obrtnicima u županiji, osim onim smještenim u samom gradu Zadru, uredba koja revoltira gradske brijače koji se bune tražeći mogućnost rada i nedjeljom. Jesu li se uspjeli izboriti za pravo na rad istovjetno obrtnicima u ostatku županije ne znamo. No, njihovi su zahtjevi posredstvom Državnog arhiva očuvani sve do danas podsjećajući sve goste Đine na neka minula vremena.