Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Male utakmice, veliki gubitak

Autor: Šime Ćurko

23.02.2010. 23:00
Male utakmice, veliki gubitak


Do kraja je ostalo 11 kola u kojima je apsolutno sve moguće i to je možda jedino pozitivno što je Zadar mogao naučiti nakon Umaga
Prvenstvo se osvaja (ili gubi, svejedno) na – malim utakmicama. Tako je to bilo uvijek, tako je i danas. Nogometaši Hajduka lani su u tri međusobna ogleda s Dinamom osvojili sedam bodova, ali su Zagrepčani prvi prošli ciljem. Iz današnje perspektive Splićanima tih sedam bodova ništa ne znače jer prvak je Dinamo koji je, za razliku od Hajduka, osvajao bodove u Zadru, Vinkovcima, Sesvetama…
Rukometaši Umaga se u hrvatskim okvirima ne mogu nazvati malim klubom. Imali su Umažani dobrih perioda, nastupali u Europi, igrali svojevremeno i finale sa Zagrebom, ali u ovom trenutku oni za vodeće momčadi u Dukat prvoj ligi predstavljaju – malu utakmicu. Malu jer momčad koja želi na prva dva mjesta ne smije sebi dopustiti kiks protiv Umažana koji su ove godine na velikim mukama oko toga kako izboriti ostanak u ligi. Zadar Sladu je baš to pošlo za rukom, izgubio je u Umagu. Naravno, u sportu je uvijek sve moguće, gubili su i veći favoriti od Zadra utakmice, ali u Mocirama su neuspjehom u Umagu došli na prekretnicu.
Kao prvo, više nemaju pravo na poraz s klubovima iz donjeg dijela ljestvice, a ne treba zaboraviti da ih čekaju i teška gostovanja u Županji i Senju.
Kao drugo, svaki možebitni gubitak bod(ov)a kod kuće imat će dvostruku težinu jer Zadar na svom parketu mora nadoknaditi izgubljeno u Umagu.
Kao treće, pitanje je kakvo je samopouzdanje igrača koji su izgubili utakmicu u kojoj su većina njih, ako ne svi, već unaprijed upisali dva boda. Loše je i to što je nakon samo jednog kola Zadar ponovno pao na treće mjesto, odnosno u zonu u kojoj se osvajaju tek “drvene medalje”. Zadar tako više nema što braniti već mora napadati prve dvije pozicije.
Kao četvrto, u borbi za Premijer ligu iz prikrajka su se uključili Senj i Arena koji su na najbolji način iskoristili poraze Zadar Slada i Crikvenice. Senjani i Puljani možda jesu pola koraka kvalitetom iza vodećeg trojca, ali samo možda i na njih treba ozbiljno računati. Koliko ozbiljno pokazat će sljedeća dva-tri kola.
Kao peto, do kraja je ostalo 11 kola u kojima je apsolutno sve moguće i to je možda jedino pozitivno što je Zadar mogao naučiti nakon Umaga. Sada je, naime, jasno da nema gostovanja na kojem Zadrani mogu biti bezbrižni, a ako ćemo se poslužiti onom teorijom “bolje da nam se to sada dogodilo nego kasnije”, onda u konačnici sve i ne mora biti tako crno. Za Zadar bi, logično, bilo bolje da se u Umagu nije dogodilo to što se dogodilo, ali kako se svaka škola plaća, valjda su Zadrani platili školarinu za ovu godinu. Osim ako ne budu loši đaci pa budu morali na popravni. Problem je, međutim, što tada prolaska neće biti – još jedan ovakav poraz i piši kući propalo.
Koliko god bila važna pobjeda Zadra u prošlom kolu kod kuće protiv Gorice toliko je sada očito da će u Premijer ligu one momčadi koje ne budu kiksale s klubovima iz donjeg doma. Tako, primjerice, malo vrijedi uspjeh protiv Gorice, a možda i Crikvenice, ako bodove ostavite u Umagu, Trilju ili Slatini…


 SPLIT ZAMAGLIO STVARNOST


Možda će izgledati kao zakašnjela reakcija, vjerojatno će podsjetiti i na onog generala koji se javio poslije bitke, ali neobično je da su Zadrani u četvrtak, dva dana prije utakmice u Umagu, imali trening utakmicu sa Splitom. Takve se utakmice stavljaju najmanje tri dana prije dvoboja za bodove. Split je svoju obvezu u Premijer ligi u Bjelovaru imao u nedjelju i za njih četvrtak nije čudan odabir, ali za Zadar jest. Opet, ne znamo koliko je taj detalj mogao utjecati na izvedbu u Umagu. Čini se da je puno više štete Zadru nanijela pobjeda protiv Splićana nakon koje su mnogi visoko poletjeli. Pa i novinari…