Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadru za Final four trebaju sve pobjede

Autor: Roman Morović

23.02.2010. 23:00
Zadru za Final four trebaju sve pobjede

Foto: Zvonko KUCELIN



Kup vikend je iza nas, a pred nama posljednjih pet kola NLB lige. U nacionalnim kupovima pet zemalja koje se natječu u regionalnoj ligi nije bilo mnogo iznenađenja. Olimpija je očekivano osvojila trofej u Sloveniji, Partizan u Srbiji, Bosna u BiH, Budućnost u Crnoj Gori, a jedino iznenađenje priredio je Zagreb, mada njegovo osvajanje kupa Krešimira Ćosića mnoge i nije iznenadilo. Neki su par dana slavili, neki tugovali, neki su već imali i europske obveze, a sada se svi okreću obvezama u NLB ligi, u kojoj je, pet kola prije kraja malo toga poznato. Krenimo od početka. Na samom vrhu, samo je jedna dilema. Hoće li prva biti, od početka vodeća, Cibona ili će je u završnici prestići Partizan. Cibona trenutno ima poraz manje i bolja je u međusobnim susretima, a s obzirom na raspored do kraja vrlo je vjerojatno da će zadržati startnu jedinicu uoči Final foura. Osim prestiža, prvo ili drugo mjesto i nema neku posebnu težinu, jer protivnika u polufinalu ionako vjerojatno neće znati sve do posljednjeg kola, budući da se iza vodećeg dvojca još uvijek vodi velika borba za preostala dva mjesta koja vode na završni turnir.
Hemofarm u prednosti
U najboljoj poziciji je trenutno Hemofarm (13-8), koji do kraja ima tri domaće utakmice (Bosna, Zvezda, Olimpija), te dva neugodna gostovanja (Budućnost, Zagreb), a bolji je u međusobnom omjeru od Zadra. Olimpija ima isti omjer pobjeda i poraza kao i Hemofarm, ali kudikamo teži raspored. Zmajčeki gostuju kod Širokog, Cibone i Hemofarma, a u međuvremenu kod kuće dočekuju Partizana i Heliosa. Osim toga, u slučaju da se Zadar vrati u utrku, Olimpija je od njega slabija u međusobnim susretima. I Zagreb je do sada sakupio 13 pobjeda i 8 poraza, ali s obzirom na raspored do kraja sezone, čini se da su porazi od Cedevite u gostima i Širokog kod kuće u posljednja dva kola, bili definitivna potvrda da ta momčad još uvijek nije spremna za Final four. Mravi još moraju u goste Partizanu, Heliosu i Zadru, a u Trnskom dočekuju Cibonu i Hemofarma i bilo bi pravo čudo kada bi se momčad Denisa Bajramovića izborila za mjesto među četiri na kraju sezone. Budućnost (13-9), kao i Zagreb, spada među najugodnija iznenađenja sezone, međutim, realno nema kvalitetu za najviši plasman. Može li još neko vrijeme ostati u utrci za Final four, pokazat će iduće dvije utakmice, kada gostuje kod davljenika Heliosa i kod kuće dočekuje izravnog konkurenta Hemofarma. Potom joj sljedi teško gostovanje u Zadru, domaći ogled s Bosnom, te gostovanje kod FMP-a u posljednjem kolu. Na papiru ne loš raspored, međutim, ove sezone u ovoj ligi malo tko može reći da protiv nekoga ima sigurne bodove, čak i na domaćem terenu.
Jednostavna računica
Zadar je s omjerom 11-10 posljednja momčad koja ima kakve takve šanse da dohvati treće ili četvrto mjesto, a računica mu je vrlo jednostavna. Pobijediti na svih pet preostalih utakmica. Prvo na dva uzastopna gostovanja kod FMP-a i Bosne pa kod kuće Budućnost, zatim u gostima Zvezdu i na kraju Zagreba u svojoj dvorani. Koliko je to realno očekivati? U ovom trenutku, s obzirom na rezultatsku krizu (pet poraza u šest utakmica), moral koji nakon završnice kupa sigurno nije na visokom nivou i činjenice da gostuje kod momčadi koju je do sada na njenom terenu pobijedio samo jednom, i nije baš realno. Domaći poraz od Cibone, a posebno od Hemofarma ugasio je gotovo svaku nadu zadarskih navijača, a i sami igrači i trener gotovo da više i ne spominju riječi završni turnir ili Final four. Tek tu i tamo kada ih o tome upitaju novinari. Odgovori su uglavnom logični: „Ne razmišljamo previše o tome. Nadamo se, borit ćemo se, ali trebamo ići iz utakmice u utakmicu”. A prva po redu je utakmica s FMP-om u subotu. Ako tu utakmicu Zadrani dobiju, idući tjedan ćemo se ponovno baviti ovakvim kalkulacijama. Ako je izgube, što se tiče završnog tunira priča je za njih završena. U skupini od pet momčadi koje su iza Zadra, četiri (Cedevita, Radnički, Široki i FMP) su već ispunile svoj cilj ove sezone, dok je Zvezdina sezona u NLB ligi davno otišla u krivom smjeru i sada je koncentrirana samo na Eurokup, gdje je nakon četiri kola vodeća u svojoj skupini. Posljednje nerazriješeno pitanje je ono oko izbjegavanja posljednje pozicije, koja znači gubitak prava nastupa u NLB ligi iduće sezone. Helios (otišao Domen Lorbek, došao Richard Shields) trenutno ima pobjedu više od Bosne ali, s obzirom da je slabiji u međusobnim susretima, da bi ostao u ligi mora sačuvati tu prednost u posljednjih pet kola. Svaka momčad ima svoj cilj, svoje zamisli kako ga ostvariti i svoje probleme koji joj stoje na putu do tog cilja. Tko će na kraju uspjeti, a za koga će sezona biti neuspješna, u ovom je trenutku teško reći. Vjerojatno ni nakon idućeg kola situacija neće biti mnogo jasnija, ali će se već za dva tjedna klupko polako početi rasplitati i moći ćemo mnogo konkretnije reći što koja momčad mora napraviti u posljednja tri kola da bi ostvarila željeni cilj.