Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kako stvoriti poticajno okruženje za djetetov razvoj?

23.02.2011. 23:00
Kako stvoriti poticajno okruženje za djetetov razvoj?


Jedna od naših temeljnih djelatnosti je stručno usavršavanje zaposlenika koji rade u sustavu predškolskog odgoja i naobrazbe, a u ovom slučaju odgojitelja i stručnih suradnika dječjih vrtića, kazala je prof. Kalilić


Dječji vrtić Biograd bio je domaćin stručnog skupa na temu “Razvijanje profesionalnih kompetencija odgojitelja predškolske dobi”, pod nazivom “Poticajno okruženje”.
– Ovaj skup dio je nastojanja da se našim odgojiteljicama ponude najrazličitija i najsuvremenija saznanja iz domene njihove redovite djelatnosti, a posebno mi je drago što su one same inicirale ovo savjetovanje, kazala je prilikom pozdrava sudionicima skupa Esma Brzić ravnateljica Dječjeg vrtića Biograd.
Izrazila je također zadovoljstvo zbog suradnje s prof. Tončicom Kalilić, višom savjetnicom za predškolski odgoj u Agenciji za odgoj i obrazovanje kao i činjenicom da su se radu ovog stručnog skupa pridružili i odgojitelji Dječjeg vrtića “Radost” iz Zadra. Sudionici su tijekom rada seminara pokušali doći do odgovora kako stvoriti okruženje koje će omogućiti razvoj djeteta u skladu s njegovim osobinama.
– Uloga odgojitelja u procesu stvaranja poticajnog prostorno-materijalnog okruženja od neprocjenjive je važnosti. Stoga je profesionalna kompetencija odgojitelja izazov i prilika. Odnosno mijenjanje karaktera, uvjeta i potreba prakse u socijalnim i ekonomskim promjenama suvremenog društva pred odgojitelje postavlja nova očekivanja, rečeno je između ostalog na skupu.
Ovakvim stručnim usavršavanjem i sami odgojitelji moći će sebi postaviti pitanje je li ono što i kako rade može i bolje, drugačije.
 – Jedna od naših temeljnih djelatnosti je stručno usavršavanje zaposlenika koji rade u sustavu predškolskog odgoja i naobrazbe, a u ovom slučaju odgojitelja i stručnih suradnika dječjih vrtića, kazala je prof. Kalilić dodajući da su tijekom protekle godine radili niz projekata te se kroz rad iskazala potreba za ovakvim vidom seminara.
– Ponuđene tematike su objavljene u katalogu stručnih skupova pa se svi oni koji to žele mogu javiti za koji god od ponuđenih programa. Pokrivamo sve četiri dalmatinske županije te uglavnom radimo s manjim grupama od oko 20 ljudi. Zadovoljni smo odazivom, a i angažiranim sudionicama skupa, zaključila je Kalilić.