Antifašisti strepe od rušenja spomenika u Galovcu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Područje oko spomenika bit će hortikulturno uređeno, najavljuje načelnik Marin Gulan

Rušenje pet stabala i loženje okinutih i trulih grana u ograđenom prostoru uokolo spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu u Galovcu nije toliko podiglo dim koliko je dobrano uskovitlalo prašinu u ovoj ravnokotarskoj općini.

- Svim mještanima Galovca, svim antifašistima iz Zadra, Zadarske županije i Republike Hrvatske koji me učestalo zovu, upozoravaju i traže objašnjenja u svezi spomenika, s punom odgovornošću tvrdim kako Općinsko vijeće uopće nije raspravljalo o spomeniku, pa tako i o mogućem rušenju ili uređenju spomen područja, govori Petar Pešo Burčul, predsjednik Općinskog vijeća Općine Galovac i predsjednik ovdašnjeg HSS-a.

- Načelnik Marin Gulan nije se sa mnom uopće konzultirao te je odluka o sječi stabala najvjerojatnije isključivo njegova, dodao je Burčul.

Galovački spomenik okružen kamenom ogradom nalazi se uz samu desnu strane ceste u pravcu Gorice i Raštana, neposredno pred raskrižjem ceste za Prkos i Škabrnju.

Dio mještana i antifašisti zabrinuti su jer smatraju kako je rušenje stabala, među njima i polustoljetnog stabla murve koje je posadio mještanin Vice Burčul, prvi korak prema potpunom rušenju spomenika. Galovački spomenik je simbol antifašističkog otpora, jedan od rijetkih koji je u Zadarskoj županiji i šire odolio ratnom vihoru i nije srušen tijekom Domovinskog rata.

- Sačuvan je u svetom ratu, red je i poštenje da bude sačuvan i u mirnodopsko vrijeme, za sva vremena, navodi Burčul.

Odmah uz jednu obiteljsku kuću podignut je visoki kameni spomenik na čijem je samom vrhu bista poznatog galovačkog antifašista Bare Burčula, a ispod nje imena 56 palih boraca i još 14 "žrtava fašističkog terora".

- Brojnim mještanima ovo je jedino mjesto gdje se mogu pokloniti svojim precima. Mnogim poginulima se i ne znaju mjesta gdje su poginuli i pokopani, gdje su im razasute kosti, tako da je spomenik jedino mjesto sjećanja, naglašava Burčul. Od nadležnih će, kaže, zatražiti da se spomen park što žurnije hortikulturno uredi i posade nova stabla, kako bi on mogao i dalje biti  podsjetnik ljudima na zlo koje se dogodilo u Drugom svjetskom ratu.

 GULAN: NIJE RIJEČ O RUŠENJU, VEĆ O UREĐENJU

- Ne radi se o nikakvom mogućem rušenju spomenika. Spomen područje je godinama zapušteno, od visoke trave i granja ne može se prići spomeniku, a na to su nas često upozoravali i potomci poginulih, žaleći se na nebrigu i zapuštenost. Osim njih, uređenje su tražili i susjedi uz spomenik, koji boluju od peludne i drugih alergija, ističe načelnik Marin Gulan.

Općina se uključila u program Zavoda za zapošljavanje "Javni radovi za ljepšu općinu". Na tri mjeseca zaposleno je 15 mještana s evidencije Zavoda. Pored javnih radova na groblju, crkvi i drugdje, nekoliko dana su radili i na čišćenju zapuštenog spomenika.

- Ne znam kome smeta uređenje i kultiviranje zapuštenog. Kad posadimo zimzeleno drveće i ruže, spomen-područje bit će ogledalo Galovca, i onima trenutačno nezadovoljnima i onima koji su napokon dočekali da se netko počne brinuti o spomen-području, poručuje Gulan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika LAKER
zalosno sto je spomenik dosao u tako stravicno stanje
Slika korisnika LAKER
galovcana ima puno bas sto su im djedova imena na tom spomeniku, zar se srame svojih dijedova ? mogu se galovcani sramit sebe da nisu u stalju ocovat tako nesto .
Slika korisnika LAKER
wow ...... bar za ovo nemozete krivit Slavnu Sare . vise ima ratni invalida u Galovcu koji nisu vidili rata nego sve skupa u citavom kotaru .a ta imena na spomeniku su slavni , Neka im je laka zemlja gdje kod pocivali.
Slika korisnika LAKER
15 radnika gdje su dobrovoljci a taj novac bih se mogao potrosit negdje drugo , koliko cesto vam prolazi autobus kroz galovac , gori je galoavac nego o davno doba kakma
Slika korisnika sudac
Ma svi vi i livi i desni i ovi i oni ste u takvom kurcu, da se napravi neznam sto nikad nece biti svi zadovoljni ili ce smetati ovima ili onima . Zato vas ja sve one koji su pusiti kurac i uvlacili se u supak Šari dok je bija na vlasti ,i sada ovima sto to rade Gulanu nabijem na kurac . Ostavite se vise prepucavanja i uvlacenja u supak nego podrzite one koji hoce nesto napraviti za Galovac bija on GULAN ili ŠARE !
Slika korisnika sudac
A na kraju sad je i lipse kad su otpilali tu famoznu murvu i ostalo smece a i spomenik se vidi bolje nego prije da se mene pita ja bih pohvalija one koji su je otpilali , a ovaj sto je zva novinare i zalija se mislim da to moze biti samo onaj Vujevic ili Perota tako da mislim da to 90 posto ljudi nije ni skuzilo a ne negodovalo zbog toga , koja halabuka zbog nicega stvarno zalosno opet na sramotu sela katastrofa .